avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Împãrțire teren în cazul în care urmașii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Împãrțire teren în cazul în care urmașii unuia dintre moștenitori nu au fãcut succesiunea dupã moștenitorul decedat

Bună seara,

Mă confrunt cu următoarea situație:

În urma unui defunct a rămas o avere de 2.5 ha pădure, formată din două loturi (în total 2.5 ha).

Moștenitorii sunt 3 și sunt aceiași pentru ambele loturi. Am să-i numesc generic: A, B şi C.

Unul dintre acești trei moștenitori (să-l numim A) a decedat în urmă cu circa 1.5 ani. După el au rămas 3 nepoți (copiii muriseră înainte lui).

Acești nepoți nu au făcut succesiunea după bunic (A) din lipsă de bani.


Întrebarea este:

Cum pot ceilalți doi moștenitori (B şi C) să-și ia fiecare câte 1/3 din pădure, iar moștenitorii celui decedat (A) restul de 1/3 ce i se cuvin împreună, având în vedere că nu au făcut succesiunea?


Menționez că unul dintre cei 3 moștenitori ai lui A e încăpățânat. Nu vrea să facă succesiunea după bunicul său A spunând că nici el, nici ceilalți moștenitori ai lui A, nu au bani. Nu vrea nici ca fie moștenitorul B, fie moștenitorul C să îi dea bani pentru succesiune fie cu împrumut (fără dobândă), fie prin compensare cu o suprafaţă de pădure.

Acest moştenitor încăpăţânat motivează că nu se grăbeşte şi că nu are bani. Între timp alţi vecini încep să intabuleze acolo (muşcă de la margini), iar alţii să taie.

Mă gândeam la două scenarii:

1) Notar

În varianta în care cad la pace moştenitorii lui A să vină la notar împreună cu B şi C, pot încheia o tranzacţie de împărţire, chiar dacă nu au făcut succesiunea lui A?


2) Judecată

Dacă fie B, fie C, fie ambii cheamă în judecată pe toţi, inclusiv cei 3 moştenitori ai lui A, se poate ajunge la tranzacţie, în lipsa succesiunii lui A?

Dar dacă din rea voinţă moştenitorul lui A cel încăpăţânat (sau poate şi ceilalţi ai lui A încurajaţi de cel încăpăţânat) nu se prezintă în instanţă la nici un termen?

Mulţumesc,
George
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:01, 7 Ianuarie 2011
Moștenitorii lui A pot veni si culege partea care i s-ar fi cuvenit lui A,
dobândind-o in indiviziune.
Pot incheia tranzactie, dar mostenitorii lui A vor ramane in indiviziune
pe partea care i -sar fi cuvenit lui A.
Mulțumesc pentru răspuns!

Ideea este că unul din moștenitorii lui A nu este cooperant. Nu vrea să se ocupe de succesiune, care spune că e necesară la împărțirea terenului forestier cu ceilalți (A2, A3 și B, C).

Cum pot să procedeze B și C ca să își ia partea lor? Cum pot forța pe moștenitorii lui A să coopereze?
Scenariul nr. 1 pică din start. :)Numai dacă se dezbate succesiunea în prealabil pot face împărțeala. Trebuie să ai calitatea de proprietar ca să dispui de un bun.
Singura soluție e instanța.
În instanță presupun că să zicem partea B, cheamă partea C plus cei trei moștenitori ai părții A.

Va putea instanța să treacă peste faptul că cei 3 urmași ai părții A nu au făcut succesiunea după această parte A?
george_p72 a scris:


În urma unui defunct a rămas o avere de 2.5 ha pădure, formată din două loturi (în total 2.5 ha).

Moștenitorii sunt 3 și sunt aceiași pentru ambele loturi.

Cum pot ceilalți doi moștenitori (B şi C) să-și ia fiecare câte 1/3 din pădure, ...


Nu stiu cat sunt de diferite loturile acestea (ca suprafata si valoare), dar daca B si C tot se vor incurca cu un proces ...macar sa se-ncurce cum trebuie.

B si C ar trebui sa solicite fiecare atribuirea cate unui lot, iar pentru ceilalti 3 sa se stabileasca o sulta /partea lor in bani. (...faramitarea excesiva a padurii care ar cauza o scadere importanta a valorii acesteia ...bla, bla ...si alte argumente)

Daca in codul civil se zice ca "nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune" (art. 728) insemna ca nici B si C nu sunt obligati sa ramana in aceasta stare din pricina ...durerii'n cot manifestata de ceilalti 3 atunci cand vine vorba de obtinerea certificatului de mostenitor dupa autorul lor. (Fere' Domane! - nu va apucati sa motivati prin cereri in stilul neaos in care ma exprim eu pe-aci).

Daca nu s-a eliberat un certificat de mostenitor, dovada calitatii celor 3 mai poate fi facuta si cu alte mijloace de proba (acte de stare civila).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta interesanta tosonel tosonel Va propun urmatoarea speta: Doi soti, inainte de anii 40 cumpara o mosie formata din 110 ha teren arabil si 15 ha padure. Cei doi soti au impreuna din ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune nicu1iancu nicu1iancu Tatal meu vrea sa faca o iesire din indiviziune. Lucrurile stau in felul urmator: Dupa moartea bunicilor, au ramas 6 mostenitori (inclusiv tatal meu), asupra ... (vezi toată discuția)
Obstrucþionarea împãrþirii unei moºteniri din rãutate mihai78 mihai78 Mi-a mâncat zilele o rudă. Acum am venit de la ea şi mi-am dat seama că persoana e rău intenţionată şi că trebuie să găsesc o metodă de a o obliga ... (vezi toată discuția)