avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters184823

Activitate ContSters184823

Răspuns la discuția Dreptul la intimitate
athe a scris:

plangere penala pt savarsirea infractiunii de amenintare.

Pe mine nu m-a amenintat nimeni in mod direct. Nu se pune problema de santaj pentru bani sau altceva. Problema e intre cele 2 persoane, dar dupa cum am precizat, divulgarea convorbirilor ar atrage dupa sine prjudicii si imaginii mele. Vreau sa stiu mai detaliat daca aceste convorbirii on-line intra in violarea corespondentei si a dreptului la intimitate si daca are vreo legatura ca acea persoana e si posesoarea computerului.
Buna seara,
Cineva a instalat pe calculatorul propriu un program keylogger. Acel calculator era folosit si de un prieten de-al meu. Proprietarul a gasit niste discutii pe Yahoo! Messenger intre mine si prietenul meu, discutii care ne priveau pe amandoi. Cu mine nu are nimic, dar prietenul meu e amenintat ca acele discutii vor fi aratate unor alte persoane. Dar asta m-ar afecta si pe mine in egala masura.
Este corect ce se intampla? Ce pot sa fac in acest caz?
Răspuns la discuția Drepturile minorului
smeagull a scris:

O alta solutie (nastrusnica, extrema, si a carei aplicare nu o recomand): minora care are 16 ani impliniti dobandeste capacitate deplina de exercitiu prin casatorie (devine oarecum majora).
Capacitatea astfel dobandita se pastreaza chiar si dupa un eventual divort.
In acest fel, insa, obligatiile de intretinere pe care le au parintii vor fi transferate asupra sotului.

In alta ordine de idei, mi-e greu sa cred ca autoritatea tutelara va ... agrea ideea incredintarii minorei unui barbat cu care aceasta are o relatie ... afectiva.

Din cate stiu, capacitatea deplina de exercitiu dobandita prin casatorie se pierde in urma unui divort. Oricum iese din calcul.
Apoi, daca as deveni tutore legal, intram in alte belele:
"Art. 218. - (1) Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 15 ani, se pedepseste cu inchisoare stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex a carei varsta este intre 15 si 18 ani, daca fapta este savarsita de tutore sau curator, ori de supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa, ori daca faptuitorul a abuzat de increderea victimei sau de autoritatea ori influenta sa asupra acesteia.
Eu sunt student si dupa cum am precizat anterior locuiesc cu chirie. Nu ma entuziasmeaza asa tare gandul convietuirii, dar am luat si aceasta varianta in calcul.
Eu o sustin si i-am explicat ca prioritatea ei este sa-si finalizeze studiile. Sunt singura persoana din viata ei care o incurajeaza si o sprijina moral si ii ofera afectiune. Familia ei face exact opusul si matusa nu doar ca o tine din scurt, dar ii vorbeste foarte urat, o descurajeaza, face anumite lucruri care ar putea-o afecta psihic.
Eu o ajut si la scoala pe cat posibil, prin telefon. Si are rezultate foarte bune. Este un copil cu potential si nu as vrea sa se piarda din cauza unor oameni inconstienti.
Ne-am hotarat sa ramana in grija familiei si in cazul in care lucrurile se inrautatesc vom apela la autoritati.

Va multumim tuturor pentru sfaturi!
Eu stau in chirie. O sa incercam sa rezolvam problemele dintre ea si familia ei, cu toate ca e cam aiurea situatia ei. Multumesc pentru ajutor.
Ca ultima intrebare, daca ea vine la mine, si nimeni nu are drepturi legale asupra ei (tinand cont ca pe parinti nu-i intereseaza), ce pot face rudele ei in aceasta situatie. Eu sau ea ce putem pati?
Deocamdata va multumesc pentru raspunsuri. In functie de comportamentul viitor al matusii ei, vom lua o decizie.
Legea cu casatoria la 16 nu s-a abrogat? Oricum, nu ne gandim la asta. E prea devreme. Prioritare sunt studiile si la ea si la mine.
Cat despre matusa ei, conditii ii ofera, dar psihic o termina, spune si face niste lucruri la care un om normal nici nu s-ar gandi.
Buna ziua,
Eu am 20 de ani, prietena mea are 16 ani. De tatal ei nu mai stie nimic de 8 ani, iar mama ei a plecat din tara anul trecut si a zis ca nu-i mai pasa de copii. Ea momentan locuieste la o matusa, dar nu se intelege prea bine cu ea. De fapt ii incalca multe drepturi si o trateaza foarte urat. La fel si bunicii si restul familiei. Parintii ei inca nu au fost scosi din drepturile parintesti. As putea sa o iau sa locuiasca cu mine? Ce se poate intampla? Daca apeleaza la Protectia Copilului, care sunt urmarile? Nici sa ajunga la casa de copii sau in alta parte nu vrem.

Multumesc