Buna ziua,
Eu am 20 de ani, prietena mea are 16 ani. De tatal ei nu mai stie nimic de 8 ani, iar mama ei a plecat din tara anul trecut si a zis ca nu-i mai pasa de copii. Ea momentan locuieste la o matusa, dar nu se intelege prea bine cu ea. De fapt ii incalca multe drepturi si o trateaza foarte urat. La fel si bunicii si restul familiei. Parintii ei inca nu au fost scosi din drepturile parintesti. As putea sa o iau sa locuiasca cu mine? Ce se poate intampla? Daca apeleaza la Protectia Copilului, care sunt urmarile? Nici sa ajunga la casa de copii sau in alta parte nu vrem.
Buna.Probabil ca matusa prietenei dvs. este pusa in situatia in care sa se comporte putin mai dur cu ea, iar asta fiindca ii vrea binele si pentru ca avand-o in grija , stie ca ii revin multe responsabilitati.Este posibil ca prietena dvs. sa interpreteze gresit comportamentul matusii, daca acesta consta intr-un tratament putin mai dur si nu in ceea ce legea denumeste ,,rele tratamente aplicate minorului", tratamente care presupun punerea in primejdie a cresterii , dezvoltarii fizice , morale, a vietii sau sanatatii copilului.Acest gen de tratamente constituie infractiune iar impotriva celui care le exercita se poate aplica o pedeapsa.
Autoritatea tutelara , in caz ca va fi sesizata, va fi oblgata sa demareze o ancheta pentru a constata daca este in interesul prietenei dvs. sa se instituie masuri de ocrotire sociala.Sa o luati la dvs. nu cred ca este posibil, fiindca un copil despre care se afla ca este ramas fara ocrotire parinteasca trebuie pus sub tutela unei persoane responsabile si care poate oferi garantii morale si materiale.
Hmm...
Pana la urma problema este cine poate sa ii asigure cresterea si intretinerea fetei.
Prin asta insemnand: locuinta, hrana, mijloace materiale pentru a trai, a-si continua poate scoala.
Chiar daca ati obtine decaderea parintilor din drepturile parintesti, tot nu s-ar rezolva asta. Matusa este cumva un fel de rau cu rau, dar mai rau fara de rau...
@Emma_wood... are dreptate in privinta sesizarii autoritatii tutelare.
Intrebare: sunteti dispus sa va casatoriti cu fata respectiva?
Buna ziua , pentru a putea fi tutore trebuie sa fiti evaluat de catre Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului cu privire la garantiile morale si materiale , insa !!! prioritate au membrii familiei , decizia apartine instantei dar se ia in calcul si opinia copilului .
O alta solutie (nastrusnica, extrema, si a carei aplicare nu o recomand): minora care are 16 ani impliniti dobandeste capacitate deplina de exercitiu prin casatorie (devine oarecum majora).
Capacitatea astfel dobandita se pastreaza chiar si dupa un eventual divort.
In acest fel, insa, obligatiile de intretinere pe care le au parintii vor fi transferate asupra sotului.
In alta ordine de idei, mi-e greu sa cred ca autoritatea tutelara va ... agrea ideea incredintarii minorei unui barbat cu care aceasta are o relatie ... afectiva.
Da, insa pentru a se putea inchieia casatoria la varsta de 16 ani, ar fi necesar sa existe motive temeinice care sa confirme urgenta, fiindca ,asa cum stiti, varsta legala pentru casatorie este de 18 ani pentru fete si pentru baieti totodata. In plus, userul nu a pus problema casatoriei , ci doar a luarii fetei la el.Nu a precizat in ce scop: caritabil sau pentru a convietui ca un cuplu.In ambele situatii , nu este cu putinta neimplicarea autoritatilor indrituite si o analiza a situatiei fetei pentru a se da intaietate interesului sau superior.