Daca viitori soti au amandoi peste 16 ani casatoria se poate incheia DOAR pentru motive temeinice si cu acordul parintilor, tutorelui; avizul medical si concluziile anchetei sociale, in acest caz se vor face aplicabile disp. art. 272 alin. (2) C. civ.
Ca si motive temeinice in doctrina s-au apreciat intemeiate: daca minora este insarcinata, minorii au locuit impreuna un timp indelungat, boala, nasterea unui copil, faptul ca femeia a fost victima unui viol si doreste sa se casatoreasca cu autorul violului.
SECŢIUNEA 1
Condiţiile de fond pentru încheierea căsătoriei
Art. 272
Vârsta matrimonială
(1) Căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani.
(2) Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului.
(3) Dacă unul dintre părinţi este decedat sau se află în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, încuviinţarea celuilalt părinte este suficientă.
(4) De asemenea, în condiţiile art. 398, este suficientă încuviinţarea părintelui care exercită autoritatea părintească.
(5) Dacă nu există nici părinţi, nici tutore care să poată încuviinţa căsătoria, este necesară încuviinţarea persoanei sau a autorităţii care a fost abilitată să exercite drepturile părinteşti
1. Legea stabileşte o vârstă minimă pentru încheierea căsătoriei atât pentru femeie, cât şi pentru bărbat. Sintagma „vârstă matrimonială" se referă la vârsta de 16 ani împliniţi.
2. Ca principiu, o persoană se poate căsători numai dacă a împlinit vârsta de 18 ani. Pentru motive temeinice, minorul care nu a împlinit vârsta de 18 ani, dar are împlinită vârsta de 16 ani, se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor ori, după caz, a tutorelui ori, dacă nu există părinţi şi nici tutore, a persoanei sau autorităţii care a fost abilitată să exercite autoritatea părintească şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul.
3. încheierea valabilă a căsătoriei de către minor este supusă următoarelor condiţii: a) minorul are împlinită vârsta de 16 ani; b) există motive temeinice; c) există un aviz dat de un medic, care să ateste împrejurarea specială în care se află persoana; d) există încuviinţarea părinţilor, tutorelui, persoanei sau autorităţii abilitate să exercite drepturile părinteşti, după caz, şi autorizarea instanţei de tutelă (judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul).
4. Dreptul părinţilor de a încuviinţa căsătoria copilului este o componentă a ocrotirii părinteşti.
5. în practica judiciară au fost apreciate ca motive temeinice: boala, starea de graviditate a femeii, ceea ce infirmă prezumţia de impubertate; relaţiile intime notorii ale bărbatului cu femeia cu care vrea să se căsătorească; naşterea unui copil de femeie; faptul că femeia a fost victima unui viol şi doreşte să se căsătorească cu autorul violului