avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile minorului

Buna ziua,
Eu am 20 de ani, prietena mea are 16 ani. De tatal ei nu mai stie nimic de 8 ani, iar mama ei a plecat din tara anul trecut si a zis ca nu-i mai pasa de copii. Ea momentan locuieste la o matusa, dar nu se intelege prea bine cu ea. De fapt ii incalca multe drepturi si o trateaza foarte urat. La fel si bunicii si restul familiei. Parintii ei inca nu au fost scosi din drepturile parintesti. As putea sa o iau sa locuiasca cu mine? Ce se poate intampla? Daca apeleaza la Protectia Copilului, care sunt urmarile? Nici sa ajunga la casa de copii sau in alta parte nu vrem.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: mamasitas , utilizator 21:41, 7 Ianuarie 2011
Tinand cont de faptul ca parintii nu au fost decazuti din drepturile parintesti, acestia inca au exercitiul acestor drepturi.Nu se poate deci afirma ca nimeni nu are drepturi asupra ei.Aceste drepturi sunt de fapt indatoriri , iar cata vreme altcineva nu le exercita in mod legal, aceasta situatie nu se poate schimba decat printr-o hotarare a instantei .
Fiti convins de faptul ca matusa fetei nu va sta cu mainile in san daca fata pleaca la dvs. si asta nu doar pentru ca ii pasa ci si pentru ca acestia ii revine responsabilitatea de a o supraveghea pe fata, chiar daca nu este tutorele ei legal.
Ar fi indicat sa o indrumati pe prietena dvs. , fiind mai matur , si sa ii explicati faptul ca trebuie sa ramana sub supravegherea matusii pana la majorat, sa isi termine liceul si sa constientizeze care ii sunt interesele.Probabil va entuziasmati la gandul convietuirii , insa s-ar putea ca mai tarziu sa constatati ca nu a fost un pas chiar intelept , ca v-ati grabit.La aceasta varsta orice fata viseaza la o anume independenta, chiar si o fata care se afla alaturi de parintii ei.Cu atat mai mult aceasta fata se poate simti incorsetata fiind tinuta din scurt de matusa ei, astfel incat sa exagereze , punand severitatea ei pe seama unor rele tratamente.
Presupun ca si dvs. locuiti cu parintii, ar trebui sa le cereti si lor parerea , sa vedeti cat sunt de dispusi sa se complice luand sub acoperisul lor o fata de 16 ani.
Daca locuiti singur si sunteti elev sau student, trebuie sa va ganditi si la nevoile financiare ale amandurora, daca le veti putea asigura .Si nu in ultimul rand, sa va ganditi daca nu cumva mai degraba veti compromite viitorul acestei fete, fiindca sunteti tanar si nu se stie daca mai tarziu nu va veti raggandi in privinta legaturii dvs.
Eu sunt student si dupa cum am precizat anterior locuiesc cu chirie. Nu ma entuziasmeaza asa tare gandul convietuirii, dar am luat si aceasta varianta in calcul.
Eu o sustin si i-am explicat ca prioritatea ei este sa-si finalizeze studiile. Sunt singura persoana din viata ei care o incurajeaza si o sprijina moral si ii ofera afectiune. Familia ei face exact opusul si matusa nu doar ca o tine din scurt, dar ii vorbeste foarte urat, o descurajeaza, face anumite lucruri care ar putea-o afecta psihic.
Eu o ajut si la scoala pe cat posibil, prin telefon. Si are rezultate foarte bune. Este un copil cu potential si nu as vrea sa se piarda din cauza unor oameni inconstienti.
Ne-am hotarat sa ramana in grija familiei si in cazul in care lucrurile se inrautatesc vom apela la autoritati.

Va multumim tuturor pentru sfaturi!
smeagull a scris:

O alta solutie (nastrusnica, extrema, si a carei aplicare nu o recomand): minora care are 16 ani impliniti dobandeste capacitate deplina de exercitiu prin casatorie (devine oarecum majora).
Capacitatea astfel dobandita se pastreaza chiar si dupa un eventual divort.
In acest fel, insa, obligatiile de intretinere pe care le au parintii vor fi transferate asupra sotului.

In alta ordine de idei, mi-e greu sa cred ca autoritatea tutelara va ... agrea ideea incredintarii minorei unui barbat cu care aceasta are o relatie ... afectiva.

Din cate stiu, capacitatea deplina de exercitiu dobandita prin casatorie se pierde in urma unui divort. Oricum iese din calcul.
Apoi, daca as deveni tutore legal, intram in alte belele:
"Art. 218. - (1) Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 15 ani, se pedepseste cu inchisoare stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex a carei varsta este intre 15 si 18 ani, daca fapta este savarsita de tutore sau curator, ori de supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa, ori daca faptuitorul a abuzat de increderea victimei sau de autoritatea ori influenta sa asupra acesteia.
Nu , capacitatea deplina de exercitiu dobandita de minora ca urmare a actului casatoriei nu se pierde in urma divortului ci doar daca a avut loc inchieerea unei casatorii cu incalcarea dispozitiilor legale, o casatorie anulabila.
Este discutabil si daca minora poate fi pusa sub tutela in conditile in care ambii parinti sunt in viata si nu sunt decazuti din drepturile parintesti.
Tutore nu cred ati putea deveni dvs. fiindca ar trebui sa indepliniti anumite conditii, sa faceti dovada unor venituri , sa va bucurati de o buna reputatie , sa nu fiti decazut din exercitiul anumitor drepturi.Nu spun ca nu sunteti o persoana integra, insa fiind data si varsta, lipsa de experienta , ar fi greu de indeplinit o asemenea sarcina.Apoi, intre dvs. si fata exista o relatie de ordin afectiv, iar asa cum ati amintit, o relatie intre tutore si minora pusa sub tutela intra sub incidenta legii penale.
Nu va puteti casatori fara acordul parintilor,asta e lucru cert,asa cum e de la sine inteles ca nici o autoritate de protectie a copilului nu va v-a da sub curatela minora tinand cont ca trebuie sa efectueze o ancheta sociala in urma careia v-a razulta clar ca sunteti in relatii intime .In alta ordin de ide sa stea d.soara acolo unde este sau sa caute alte rude care vor sa o ia la ei,sau in ultima instanta poate fii data in plasament intr-un apartament familial sau altor persoane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O iubesc si parinti ei nu sunt de acord pt ca eu sunt mult mai in varstra andreizorilacosmin1985 andreizorilacosmin1985 daca parinti ei mar da la politie pt corupere de minori desi fata este de acord sa fie cu mine as putea avea probleme ?si am si intretinut relati sexuale cu ... (vezi toată discuția)
Eu am 17 ani și iubita mea are 16, ne putem cununa civil? Daniel lungu Daniel lungu Eu am 17 ani și iubita mea are 16 ne putem cununa civil chear daca amândoi sunt minori (vezi toată discuția)