Multumesc tuturor. Bineinteles, tot e un pic mai complicat decat explicat asa pe scurt. Mesajul in sine e si mai complicat de analizat dar nu vreau (nu pot) sa-l public asa pe aici (poate in privat).
Plangerea (pt amenintare) s-a depus la timp si s-a analizat de parchet; numai ca procurorul s-a schimbat putin inainte de craciun si am impresia ca a respins-o fara motive, fara justificare ...lipsa de timp poate ?
Cand s-a depus plangerea, chiar daca banuiam cine trimisera mesajul, nu era indicat bineinteles cine a scris mesajul, faptuitorul a folosit un alt numar de tel, etc.
Acum, cand analizez din nou tot, si mai ales legea pe care nu o cunosc asa de bine, ma gandesc daca nu este vorba de art. 194, alin 2 : a da in vileag un fapt real sau imaginare ...
Fostul coleg a incercat sa ceara banii (plata) prin un mesaj dubios (santaj/amenintare?) si a vrut sa ceara mai multi banii decat trebuia. Plata cerut (a unei facturi) este contestat si factura returnata; ordonanta de plata a fost si respins acum de judecatorie.
Prin mesaj, a amenintat ca va da in vileag niste fapte unor clienti, vorbeste de impozite platite sau nu, face referire la amenzi, la puscarie, etc. Pe scurt a creat o ambienta de teama ca sa primeasca bani nejustificati.
Nu stiu daca cineva si daca pot sa dau textul mesajului in privat ? Nu mai stiu ce sa fac, cine sa cred, etc. Ma simt asa sub presiune din cauza tot asta.
Interesant ce ati scris toti. Multumesc. Acum e probabil prea tarziu ca sa organizam un flagrant... In cat timp pot sa fac plangere penala ?
Deci daca inteleg bine, conditia unui santaj nu implica ca trebuia sa cedez si sa dau banii, e suficient ca mesajul ala ma alarmeaza, ma ameninta cu un rau pentru a obtine intrun mod injust banii ceruti, argumentele ar fi :
- Factura e contestata (si a fost returnata colegului) : nu vreau sa ma sustrag de la plata ci astept ce va zice instanta;
- Instanta a respins ordonanta de plata introdusa;
- Mesajul primit, in plus de a cere banii imediat, contine si un fel de amenintare de a da in vileag unele fapte imaginare clientilor mei si face vorba de consecintele grave (puscarie), (art.194 alin 2, forma agravata de santaj ?)
Evident ca fostul coleg vroia sa obtina banii imediat ca sa evite o procedura judiciara lunga. Modul in care cere plata prin santaj de a da in vileag anumite fapte mi se pare un mod injust?
Am primit acum 2 luni un sms de amenintari, pe scurt: imi cere un fost coleg plata unei datorii contestate si zice ca "daca nu platesc pana la sfarsitul saptamanii, clientii mei vor afla cum am facut profit mare si ca o sa fiu obligat sa le dau bani inapoi si ca o sa fac puscarie, etc... ", mesajul se termina cu aceste cuvinte "DACA NU..."
Sincer, mi-a fost teama cand am primit mesajul ala nu mai stiam ce sa fac, cum trebuie sa reactionez; am luat pastile ca sa dorm bine ! dar nu am cedat si nu am platit nimic ca pe de alta parte colegul ala a si introdus o cauza la judecatorie cerand plata facturii contestate.
Dupa cateva saptamanii, clientii mei m-au avertizat ca au primit o adresa de la fost coleg. Adresele aceste nu zic nimic special, sunt doar un fel de explicatie de ce colegul a plecat, zice ca nu a fost platit de mine, si bineinteles se lauda el ca va castiga usor prin instanta.
Acum putin, ordonanta de plata a fost respinsa de catre judecatorie.
Intrebarea mea este legata de articole 193 si 194 CP. M-am dus la un avocat care zice ca mesajul este o infractiune de amenintare (art.193) si nu de santaj (art.194) doarece nu am dat banii ceruti prin sms ...
As vrea un sfat de un avocat penal pe acest punct.