avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Activitate Ioana Matei

Activitate Ioana Matei

Răspuns la discuția succesiune cu bucluc
In ceea ce ati scris aveti mare dreptate. Insa pentru noi ca membri ai familiei este neclar. In perioada semnarii testamentului am fost cu parintii mei la spital unde era internat fratele iar starea lui de sanatate lasa de dorit. Nu ne-a recunoscut, nu putea vorbii, cu alte cuvinte era o "leguma". La accidentul suferit de el presupun ca timpul de refacere are nevoie de o perioada mai lunga. La discutia cu d-na judecator sotia lui incerca sa traduca, se intelegea foarte putin din ce spunea. La proces d-na judecator a incercat sa lamureasca problemele intre ei cerandu-ne sa facem un act de intelegere intre parti. Am facut acest contract prin care am stabilit ca fiecare sa detina 50%, iar la vanzare fratele sa-l despagubeasca pe tata cu suma de 8.000 ron, reprezentand partea lui de cheltuieli facute cu intretinerea (incepand cu anul 2000), inmormantarea, parastasele batranei. Acesta nu a fost de acord. Doamna judecator nu a inteles de ce nu se depun la dosar aceste acte si atunci i-a chemat pe amandoi sa lamureasca ce vor fiecare.
Nu vreau sa fim intelesi gresit. Nu vrem sa ne inbogatim cu aceasta garsoniera. Este duresor ca " la placinte inainte, la razoi inapoi". In perioadele mai grele furau bani de la batrana, incasau bani din chiria apartamentului (lui) din Bucuresti, nu-i interesau nimic, daca parintii mei cu pensile lor se descurca sau nu, iar acum vor.
In numele parintilor mei va multumesc mult pentru discutii (consultatii). Inseamna mult pentru noi.
Da Procura este semnata tot cu amprenta digitala . Este prima data cand am studiat un testament, dar nu stiu daca nu cumva trebuia un raport de la IML pentru a dovedi ca este in toate facultatile mentale, el avand varsta de 67 de ani. A avut in ultimii ani trei internari la Spitalul Obregia la sectia de dezintoxicare (noi stim ca la dezalcolizare) si inainte cu cca. o luna de intocmirea acestui testament a paralizat.
In testament este trecut ca fiind lucid conform Certificatului medical eliberat de X medic Primar Neuropshihiatru.
Testamentul este autentificat pe 17 iulie 2009, semnata cu degetul mare.
Procura este autentificata pe 04 mai 2010 pentru proces, semnata cu degetul aratator.
Nu inteleg ce inseamna "aplicat foto 2 la data de 27 martie 1992, sectia 22 Politie" dupa ce au fost trecute datele lui personale?
Multumesc din suflet ca ati dat atentie cazului meu. Ma bucur ca am reusit sa ma fac inteleasa. As dori sa imi dati mai multe expicatii referitoare la "poate sa promoveze o actiune in instanta care sa aibe ca obiect reductiunea privind depasirea cotei privind rezerva succesorala."
La ultima infatisare, judecatoarea a mai cerut un document de la sotia decedatului pe care trebuie sa il ia de la notar. Stiti cumva despre ce este vorba?
Ceva mi s-a parut in neregula cu acest document care a fost facut cu amprenta digitala si notarii s-au depladat de la Bucuresti in provincie in alta comuna.

Buna ziua!
Va prezint intamplarea tatalui meu in vederea primirii unui sfat in solutionarea acestui caz.
In anul 1991 a decedat bunicul, iar in anul 2008 a decedat si bunica. In urma decesului parintilor tatalui meu a ramas o garsoniera compusa din doua camere fara bucatarie si cele doua locuri de veci unde sunt inmormantati batranii. Tata mai are un frate care a fost chemat de nenumarate ori in Bucuresti sa facem succesiunea la notar in termenul de 6 luni pentru a fi scutiti de anumite taxe, insa acesta fiind mai tot timpul turmentat a refuzat motivand ca el are actele si ca acel apartament o sa fie al lui. El mai detine in Bucuresti un apartament cu trei camere dobandit inainte de casatoria cu sotia lui si nu au copii. Acesta fiind internat de cca. trei ori la Spitalul Obregia din cauza afectiunilor de la bautura, in primavara anului 2009, fratele a paralizat.
Dupa sute de rugaminti, la sfarsitul anului 2009, tata a inaintat deschiderea succesiunii la judecatorie. La inceput procesul s-a efectuat numai cu amanari deoarece judecatoarea cerea ca partile sa ajunga la o intelegere. Am depus la dosar chitante cu cheltuielile efectuate cu plata la garsoniera (incepand cu anul 2000 si pana in prezent) a intretinerii, curentului, telefonului, impozite, spitalizari, inmormantare, parastase ale bunicii decedate. Acestea le-am depus in speranta ca recuperam jumatate din cheltuieli fiind si obligatia fratelui de a participa cu ceva. In ultimul an de viata a bunicii, parintii mei au gazduit-o si a intretinut-o, avand grija de ea.
Fratele a incercat sa impresioneze instanta folosindu-se de boala lui, lucru care ducea la amanari pentru impacare si la o intelegere de ambele parti. Acesta a depus o imputernicire prin care o deleaga pe sotia lui sa il reprezinte in proces. Judecatoarea i-a chemat pe amandoi sa lamureasca ce vor fiecare. Fratele a declarat ca nu doreste decat banii pe partea lui, iar locurile de veci le lasa in contul la cheltuielile facute de tata cu intretinerea bunicii. Totul O.K. S-a desemnat prin tragere la sorti un evaluator care sa stabileasca pretul garsonierei. In raportul de expertiza garsoniera care nu are apa, gaze, nici un fel de imbunatatiri, bucatarie si este intr-o cladire din 1930, este evaluata la valoarea de 52.000 EURO. Valoarea pe o asemenea garsoniera ni s-a parut foarte mare si am facut o contestatie la care am inteles ca trebuie sa venim cu dovezi (documente de la agentii imobiliare, notariaate si Adm. Financiara) cu preturi de vanzare pe piata a acesteia. La data de 04 ianuarie anul acesta fratele tatalui a decedat. Curand am avut termen si sotia acestuia a depus actele de deces si surpriza, un testament facut in iunie 2009, cu amprenta digitala, autentificat la notar, prin care fratele tatalui meu ii lasa sotiei lui, averea pe care o detine in patrimoniu la data decesului acestuia.
In urma celor prezentate mai sus in care parintii mei s-au chinuit cu intretinerea si ingrijirea batranei, au cheltuit bani iar frate si sotia acestuia neavand copii si detinand inca un apartament cu trei camere inafara de locuinta din provincie unde locuiau nu au facut nimic in a ne sprijinii din contra daca se poate sa i-a cat mai mult.
Va rog sa ma sfatuiti ce sa faca tata mai departe. Daca poate sa conteste acel testament ? Daca cumnata tatalui meu are drepturi la aceasta succesiune ? In principiu ce credeti ca mai urmeaza, daca mai ramane si tata cu ceva pentru a ne ajuta pe noi cei doi copii ai lui ?
Va multumesc pentru rabdarea de a citi si intelege cele prezentate.