avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu bucluc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu bucluc

Buna ziua!
Va prezint intamplarea tatalui meu in vederea primirii unui sfat in solutionarea acestui caz.
In anul 1991 a decedat bunicul, iar in anul 2008 a decedat si bunica. In urma decesului parintilor tatalui meu a ramas o garsoniera compusa din doua camere fara bucatarie si cele doua locuri de veci unde sunt inmormantati batranii. Tata mai are un frate care a fost chemat de nenumarate ori in Bucuresti sa facem succesiunea la notar in termenul de 6 luni pentru a fi scutiti de anumite taxe, insa acesta fiind mai tot timpul turmentat a refuzat motivand ca el are actele si ca acel apartament o sa fie al lui. El mai detine in Bucuresti un apartament cu trei camere dobandit inainte de casatoria cu sotia lui si nu au copii. Acesta fiind internat de cca. trei ori la Spitalul Obregia din cauza afectiunilor de la bautura, in primavara anului 2009, fratele a paralizat.
Dupa sute de rugaminti, la sfarsitul anului 2009, tata a inaintat deschiderea succesiunii la judecatorie. La inceput procesul s-a efectuat numai cu amanari deoarece judecatoarea cerea ca partile sa ajunga la o intelegere. Am depus la dosar chitante cu cheltuielile efectuate cu plata la garsoniera (incepand cu anul 2000 si pana in prezent) a intretinerii, curentului, telefonului, impozite, spitalizari, inmormantare, parastase ale bunicii decedate. Acestea le-am depus in speranta ca recuperam jumatate din cheltuieli fiind si obligatia fratelui de a participa cu ceva. In ultimul an de viata a bunicii, parintii mei au gazduit-o si a intretinut-o, avand grija de ea.
Fratele a incercat sa impresioneze instanta folosindu-se de boala lui, lucru care ducea la amanari pentru impacare si la o intelegere de ambele parti. Acesta a depus o imputernicire prin care o deleaga pe sotia lui sa il reprezinte in proces. Judecatoarea i-a chemat pe amandoi sa lamureasca ce vor fiecare. Fratele a declarat ca nu doreste decat banii pe partea lui, iar locurile de veci le lasa in contul la cheltuielile facute de tata cu intretinerea bunicii. Totul O.K. S-a desemnat prin tragere la sorti un evaluator care sa stabileasca pretul garsonierei. In raportul de expertiza garsoniera care nu are apa, gaze, nici un fel de imbunatatiri, bucatarie si este intr-o cladire din 1930, este evaluata la valoarea de 52.000 EURO. Valoarea pe o asemenea garsoniera ni s-a parut foarte mare si am facut o contestatie la care am inteles ca trebuie sa venim cu dovezi (documente de la agentii imobiliare, notariaate si Adm. Financiara) cu preturi de vanzare pe piata a acesteia. La data de 04 ianuarie anul acesta fratele tatalui a decedat. Curand am avut termen si sotia acestuia a depus actele de deces si surpriza, un testament facut in iunie 2009, cu amprenta digitala, autentificat la notar, prin care fratele tatalui meu ii lasa sotiei lui, averea pe care o detine in patrimoniu la data decesului acestuia.
In urma celor prezentate mai sus in care parintii mei s-au chinuit cu intretinerea si ingrijirea batranei, au cheltuit bani iar frate si sotia acestuia neavand copii si detinand inca un apartament cu trei camere inafara de locuinta din provincie unde locuiau nu au facut nimic in a ne sprijinii din contra daca se poate sa i-a cat mai mult.
Va rog sa ma sfatuiti ce sa faca tata mai departe. Daca poate sa conteste acel testament ? Daca cumnata tatalui meu are drepturi la aceasta succesiune ? In principiu ce credeti ca mai urmeaza, daca mai ramane si tata cu ceva pentru a ne ajuta pe noi cei doi copii ai lui ?
Va multumesc pentru rabdarea de a citi si intelege cele prezentate.
Cel mai recent răspuns: Ioana Matei , utilizator 10:48, 17 Ianuarie 2011
...de contestat testamentul nu va ajuta deoarece oricum partea de 1/2 a unchiului ramane valabila, doar ca in locul lui vine acum sotia pe care trebuie sa o despagubiti...faptul ca tatal dvs a avut grija de parinti nu il elimina pe unchi din succesiunea bunicilor...
am avut de curand o situatie asemanatoare cu a dvs. si va pot spune cum s-a rezolvat problema ; ; nora nu il mostenenestepe socri dar il mosteneste pe sot in procent de 12 din ce i-ar fi revenit sotului sau iar restul de 12 ii revine tatalui dvs.
cam asa stau lucrurile .......
Ati ridicat doua probleme:
1. mostenirea bunicilor dvs.
2. mostenirea unchiului dvs.

La 1, n-avem ce sa va spunem nou, sunteti in plin proces de partaj.
Cei doi copii ai bunicului (tatal dvs. si fratele lui) mostenesc in cote egale pe parintii lor (mostenirea nu are la baza ... cine l-a iubit mai tare / ingrijit mai bine pe decedat, si nici "cine e mai bogat", ci simpla legatura de rudenie). Decesul unchiului dvs. in plin proces de partaj nu are prea mare importanta, fiindca sotia lui ii va prelua rolul in proces in mod legal, si va avea acleasi drepturi ca si unchiul mostenitor.

Nu va putem spune cu ce va ramane tatal dvs. dupa bunici, fiindca nu stim ce au lasat bunicii. General vorbind, va ramane cu 1/2 din ce-au lasat bunicii (si in plus, si in minus). Se vor imparti la doi si cheltuielile ocazionate de decese (cheltuielile care se pot dovedi), si cheltuielile din proces, dar NU se vor imparti cheltuielile facute de tatak dvs. cu ingrijirea batranilor inainte de deces.

La 2, daca va preocupa cine il mosteneste pe unchiul decedat, raspunsul este: sotia lui (presupun ca unchiul nu are copii).
Daca unchiul nu ar fi avut testament, il mosteneau sotia sa, impreuna cu fratele lui - tatal dvs.
Testamentul in favoarea sotiei este legal si schimba aceasta situatie.
Nu cred ca aveti sanse sa anulati acest testament autentic.
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
smeagull, utilizator
poate sa promoveze o actiune in instanta care sa aibe ca obiect reductiunea privind depasirea cotei privind rezerva succesorala.
Multumesc din suflet ca ati dat atentie cazului meu. Ma bucur ca am reusit sa ma fac inteleasa. As dori sa imi dati mai multe expicatii referitoare la "poate sa promoveze o actiune in instanta care sa aibe ca obiect reductiunea privind depasirea cotei privind rezerva succesorala."
La ultima infatisare, judecatoarea a mai cerut un document de la sotia decedatului pe care trebuie sa il ia de la notar. Stiti cumva despre ce este vorba?
Ceva mi s-a parut in neregula cu acest document care a fost facut cu amprenta digitala si notarii s-au depladat de la Bucuresti in provincie in alta comuna.

Alte discuții în legătură

Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire marius_szoke marius_szoke buna ziua,Marius din Brasov.am o scurta intrebare cu privire la un drept de mostenire.am un unchi,de fapt e frate cu bunicul meu,deci e unchiul tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Atacare testament leorot leorot Tatal meu a decedat in 1997, iar bunicul meu dinspre tata a decedat in 2002. 80% din bunurile imobile sunt pe numele bunicului, 20% pe numele bunicii. Tata mai ... (vezi toată discuția)