Tatal meu a decedat in 1997, iar bunicul meu dinspre tata a decedat in 2002. 80% din bunurile imobile sunt pe numele bunicului, 20% pe numele bunicii. Tata mai are ( avea) 2 frati. Pana in prezent nu s-a facut nici un fel de succesiune, dupa bunicul meu. Acum o luna, bunica mea a lasat toate bunurile ei mobile si imobile celor 2 copii ai ei in viata prin testament, eu nefiind inclus in acest testament. In plus, ea este paralizata pe dreapta si nu a putut semna, punand degetul pe un testament , in fata notarului. Acest testament ce acopera, legal: totul sau doar cei 20% aflati pe numele ei deja ? Ce sanse am sa atac acest testament, in aceste conditii ? Bunica mea mai are 2 frati, ei au dreptul sa o mosteneasca ? Dar eu pe ei, ca nepot ? Unul dintre fratii bunicii nu are copii, dar e casatorit. Va multumesc.
Asta este evident. Pe mine ma intereseaza testamentul: daca l-a facut bunica pe toate bunurile ei, asta inseamna si ce ii revine dupa sotul decedat, in conditiile in care nu s-a facut succesiunea ? Si in conditiile in care testamentul este semnat cu degetul, dar la notar si este in favoarea copiilor si ii exclude pe nepoti, ce motive pot invoca pentru a ataca testamentul ?
Dumneavoastră veţi culege succesiunea după bunic prin reprezentarea tatălui predecedat. Aveţi, din acea succesiune, o cotă egală cu fiecare dintre fraţii tatălui dumneavoastră, dacă aţi acceptat succesiunea după bunucul dumneavoastră. Chiar dacă succesiunea nu s-a dezbătut încă.
La succesiunea după bunic vine şi bunica, ea culegînd 1/4 din acea succesiune.
La decesul bunicii, veţi veni la succesiunea ei tot în virtutea reprezentării tatălui predecedat, în principiu (în lipsa unui testament) în cote egale cu ceilalţi copii ai bunicii. Deoarece bunica a lăsat un testament în favoarea celorlalţi doi copii ai ei, veţi moşteni, oricum, rezerva. Testamentul lăsat de bunică nu vă poate afecta rezerva succesorală legală.
Liviu S.Bordaş
Cu privire la testament: dacă notarul a făcut menţiunea că bunica nu poate semna, acea menţiune ţine loc de semnătură. Dacă nu a făcut acea menţiune, amprenta nu poate ţine loc de semnătură, iar în aceste condiţii testamentul este nul.
Diviziune
calibra_1984
se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata?
precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)