avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... atacare testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

atacare testament

Tatal meu a decedat in 1997, iar bunicul meu dinspre tata a decedat in 2002. 80% din bunurile imobile sunt pe numele bunicului, 20% pe numele bunicii. Tata mai are ( avea) 2 frati. Pana in prezent nu s-a facut nici un fel de succesiune, dupa bunicul meu. Acum o luna, bunica mea a lasat toate bunurile ei mobile si imobile celor 2 copii ai ei in viata prin testament, eu nefiind inclus in acest testament. In plus, ea este paralizata pe dreapta si nu a putut semna, punand degetul pe un testament , in fata notarului. Acest testament ce acopera, legal: totul sau doar cei 20% aflati pe numele ei deja ? Ce sanse am sa atac acest testament, in aceste conditii ? Bunica mea mai are 2 frati, ei au dreptul sa o mosteneasca ? Dar eu pe ei, ca nepot ? Unul dintre fratii bunicii nu are copii, dar e casatorit. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:40, 17 Noiembrie 2008
dvs. il mosteniti pe tata si pe bunicul dvs.patern prin tata.
Asta este evident. Pe mine ma intereseaza testamentul: daca l-a facut bunica pe toate bunurile ei, asta inseamna si ce ii revine dupa sotul decedat, in conditiile in care nu s-a facut succesiunea ? Si in conditiile in care testamentul este semnat cu degetul, dar la notar si este in favoarea copiilor si ii exclude pe nepoti, ce motive pot invoca pentru a ataca testamentul ?
Dumneavoastră veţi culege succesiunea după bunic prin reprezentarea tatălui predecedat. Aveţi, din acea succesiune, o cotă egală cu fiecare dintre fraţii tatălui dumneavoastră, dacă aţi acceptat succesiunea după bunucul dumneavoastră. Chiar dacă succesiunea nu s-a dezbătut încă.

La succesiunea după bunic vine şi bunica, ea culegînd 1/4 din acea succesiune.

La decesul bunicii, veţi veni la succesiunea ei tot în virtutea reprezentării tatălui predecedat, în principiu (în lipsa unui testament) în cote egale cu ceilalţi copii ai bunicii. Deoarece bunica a lăsat un testament în favoarea celorlalţi doi copii ai ei, veţi moşteni, oricum, rezerva. Testamentul lăsat de bunică nu vă poate afecta rezerva succesorală legală.

Liviu S.Bordaş

Cu privire la testament: dacă notarul a făcut menţiunea că bunica nu poate semna, acea menţiune ţine loc de semnătură. Dacă nu a făcut acea menţiune, amprenta nu poate ţine loc de semnătură, iar în aceste condiţii testamentul este nul.

L.S.B.

Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2008
themis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diviziune calibra_1984 calibra_1984 se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata? precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 ... (vezi toată discuția)
Speta complicata,raspuns loredana marina loredana marina deci sa inteleg ca nepotul meu are aceleasi drepturi ca si mine?eu stiam ca el mosteneste doar partea tatalui lui nicidecum si ce imi revine mie si dupa tatal ... (vezi toată discuția)
Atacare testament kitty_magdutza kitty_magdutza strabunica mea mi-a facut testament lasandu-mi \"toate bunurile mobile si imobile\", sotul acestea a decedat, au facut dezbaterea dupa el, mai are 2 copii ... (vezi toată discuția)