avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... diviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

diviziune

se poate face diviziunea sau succesiunea daca unul din proprietari este in viata?
precizez ca bunica mea vrea sa lase averea doar unchiului meu.bunica are 2 baieti. unul este in viata,unchiul meu si tatal meu care a murit.noi ,nepotii putem sa cerem prin lege partea noastra?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 10:28, 20 Decembrie 2008
Nu se poate dezbate succesiunea decît după deschiderea acesteia. Iar succesiunea, spune Codul civil, se deschide prin moarte. Pînă la moartea bunicii nu aveţi decît o vocaţie eventuală, care nu vă conferă niciun drept asupra bunurilor acesteia atîta timp cît este în viaţă.

În calitate de copii ai fiului predecedat al bunicii, veţi culege succesiunea, după moartea bunicii, prin reprezentarea tatălui dumneavoastră.

Asta înseamnă că dumneavoastră, toţi copiii celui decedat, veţi lua din succesiunea bunicii exact ceea ce ar fi luat tatăl dumneavoastră dacă ar fi fost în viaţă.

Tatăl dumneavoastră fiind moştenitor rezervatar, nu putea fi înlăturat de la succesiune în totalitate, legea prevăzînd că el are dreptul la rezerva succesorală, rezervă care este, în cazul în care autoarea succesiunii lasă doi copii, de 2/3 din masa succesorală, din care jumătate ar fi rezerva tatălui dumneavoastră, adică 1/3 din averea bunicii.

Deci, chiar dacă bunica vrea să lase un testament în favoarea fiului în viaţă, copiii fiului decedat au dreptul la cota de 1/3 din moştenire. Mai mult, pentru a dobîndi această cotă, veţi putea cere, după moartea bunicii, desfiinţarea actelor de donaţie făcute de defunctă către fiul în viaţă în măsura în care acele donaţii v-ar afecta rezerva.

Liviu S.Bordaş
Ati avut si un bunic!? Daca da, atunci s-a deschis succesiunea dupa el? ;)Daca a existat si nu s-a deschis succesiunea puteti merge in instanta si cereti deschiderea sucesiunii dupa bunicul patern si iesirea din indiviziune, astfel incat putand stopa si un eventual contract de vanzare -cumparare din bunurile respective de catre bunica deoarece va exista un proces pentru acestea si se poate nota litigiul in cartea funciara.
In primul rand, trebuie stabilit daca sotul bunicii a decedat si daca da, daca acesta a fost celalalt coproprietar al imobilului.
Daca bunicul a fost coproprietar, se va deschide succesiunea dupa acesta, astfel ca mostenitorii sai - sotia supravietuitoare (bunica dv.) si descendentii acestuia, respectiv pe de o parte - unchiul dv. in viata si pe de alta parte - dv. cu fratii dv. care veti veni in numele tatalui dv. predecedat.
Dezbaterea succesiunii poate avea loc la notar in procedura necontencioasa, cand partile se inteleg cu privire la continutul si intinderea masei succesorale, la calitatea acestora de succesibili. In final, prin aceasta procedura, se va elibera fiecarui mostenitor un certificat de mostenitor in care se arata cota parte ideala ce revine conform prevederilor legale daca bunurile nu pot fi partajate in natura individual.
Ex.: daca sunt doi mostenitori si doua mobile/imobile iar acestia sunt de acord ca fiecare sa obtina un bun mobil/imobil, prin certificatul de mostenitor fiecare va primi un bun individual determinat. In cazul in care bunurile imobile nu pot fi partajate, fiecare mostenitor va primi o cota parte ideala de proprietate asupra bunului respectiv, urmand ca in cadrul unui partaj voluntar sau al unei actiuni in justitie sa se stabileasca modul de impartire efectiva a bunului, avand loc astfel sistarea starii de indiviziune, in final fiecare mostenitor primind un bun determinat avand asupra acestuia un drept de proprietate exclusiv sau un drept la sulta constand in partea sa din bunul care nu a putut fi partajat comod in natura si s-a atribuit unuia dintre coindivizari cu plata catre ceilalti a unei sulte, fie in urma vanzarii la licitatie - daca niciunul dintre coindivizari nu doreste bunul - se va imparti suma rezultata din vanzare, fiecarui mostenitor potrivit cotei-parti detinute. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire demenescum demenescum Buna ziua! Avem urmatoarea situatie: Pe o proprietate s-a facut succesiunea dupa moartea tatalui,intre 2 frati si sotia supravietuitoare, dar nu si ... (vezi toată discuția)
Suuccesiune cu peripetii zita74 zita74 Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa mama pe 2 mase succesorale sorisso2005 sorisso2005 Buna ziua, Am cateva intrebari legate de succesiune. Mama a decedat in 2007 iar succesiunea dupa mama am facut-o acum in 2012. Succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)