avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua!
Avem urmatoarea situatie:
Pe o proprietate s-a facut succesiunea dupa moartea tatalui,intre 2 frati si sotia supravietuitoare, dar nu si partajul.
A murit si unul din frati, iar copiii lui nu au facut succesiunea dupa tatal lor si nici nu vor sa faca nimic.
Sotia supravietuitoare a facut un testament in care lasa toate drepturile ei fratelui ei, care a ingrijit-o pana la moarte,cu acordul fiului ramas in viata.
Acum a murit si sotia supravituitoare , iar fratele ei , beneficiar al testamentului, s-a inteles verbal cu fiul supravietuitor sa-l despagubeasca si pentru partea acestuia din mostenire, si chiar i-a virat cu ordin de plata c-val despagubirii.
Deoarece ceilalti mostenitori din partea celuilalt fiu decedat inainte nu au facut succesiunea dupa tatal lor si nici nu vor sa o faca, beneficiarul testamentului nu stie cum sa intre in posesie legal , desi ar vrea sa-i despagubesca si pe acestia.
Cine are dreptul si cum trebuie actionat pentru rezolvarea acestei situatii?


Cel mai recent răspuns: demenescum , utilizator 11:51, 30 Octombrie 2012
Ca tot românul, fratele mamei nu va vedea pragul de jos pînă cînd nu se va lovi cu pruntea de cel de sus.

Defuncta putea să lase prin testament doar ceea ce avea în proprietate: o cotă parte din teren.

Restul cotelor aparțin fiului în viață și copiilor fiului decedat.

Mai mult, aceștia din urmă (nepoții defunctei) nu doar că moştenesc cota tatălui lor din moştenirea acestuia după ascendentul său, dar au şi vocaţie la succesiunea după bunica lor, ei venind la succesiunea acesteia prin reprezentarea tatălui lor predecedat, urmînd să culeagă din această succesiune ceea ce tatăl lor ar fi cules dacă s-ar fi aflat în viaţă.

Dacă nepoţii au acceptat succesiunea după bunică, ei pot uza de eceleaşi drepturi pe care tatăl lor le-ar fi avut, unul diintre aceste drepturi fiind acela de a cere rezerva succesorală şi, dacă aceasta este încălcată ca efect al testamentului, reducţiunea acestuia.

În plus, renunţarea la succesiune din partea fiului în viaţă al defunctei, în loc să ajute, mai mult strică. Astfel, cota lui de 1/2 din masa succesorală va profita copiilor fiului defunct, aceştia din urmă avînd vocaţie la întreaga moştenire. În acest caz, rezerva lor va fi de 1/2 din masa succesorală, nu de 1/4 cum ar fi fost în situaţia în care fiul în viaţă al defunctei ar fi acceptat succesiunea.

De-aia spuneam eu că la avocat e ca şi la doctor: e mai uşor de prevenit decît de vindecat.

Desigur, eu am speculat, pornind de la premiza că fiul defunctei a renunţat la succesiune iar nepoţii au acceptat-o. Ar fi posibil să nu fie aşa, iar datele concrete să conducă la alte concluzii. Luaţi totul sub beneficiu de inventar, aşa cum se luau, sub vechiul cod, moştenirile îngropate în datorii.

Buna ziua!
Multumesc pentru raspuns, dar problema este un pic altfel.
Deocamdata nici un moștenitor nu a solicitat succesiunea după defunctă.
Fratele defunctei nu știe dacă poate cere deschiderea succesiunii, chiar dacă este beneficiarul testamentului.Pentru restul de moștenire situația este următoarea.
Când s-a facut succesiunea după decesul tatălui, în masa succesorală a fost trecută din eroarea Primăriei și o parte care este în proprietatea fratelui defunctei, pentru care are titlu de proprietate.
Pentru restul proprietății este dispus să-i despăgubească pe ceilalți moștenitori, ceea ce a și făcut cu unul din ei(fiul în viață al defunctei),dar dorește să se facă și actele legale de proprietate.
Ceilalți moștenitori(nepoții defunctei) nu au făcut succesiunea nici după tatăl lor predecedat , și nici acum nu face niciunul nimic, dar verbal au declarat ca vor sa fie despagubiti.
Ce ar trebui sa se faca pentru rezolvarea acestei situatii?
Dacă fratele defunctei ar deschide acțiune în instanță de anulare a primei succesiuni, pe motiv că i s-a încălcat dreptul de proprietate, care a fost eronat trecut în masa succesorală, ar putea atunci, cu acordul si prin despăgubirea celorlalți moștenitori, să intre în posesia întregii proprietăți?
Ce înseamnă "Luaţi totul sub beneficiu de inventar, aşa cum se luau, sub vechiul cod, moştenirile îngropate în datorii"?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament nepotului buna seara,va rog daca ma puteti ajuta cu ... Ionica369 Ionica369 Testament nepotului Buna seara,va rog daca ma puteti ajuta cu o problema ce o are tatal meu.El s a recasatorit dupa moartea mamai mele iar sotia lui a decedat ... (vezi toată discuția)
Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)
Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)