avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta succesiune

Buna ziua! Avem urmatoarea speta:
Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau are un copil. Matusa si unchiul meu (neavand copii, eu sunt singurul mostenitor din partea matusii mele) au achizionat impreuna un apartament cand acesta era inca in viata. Fratele defunctului are mostenire de la parintii sai o casa. Vin cu urmatoarele intrebari:
- cum se impart cotele succesorale intre sotul supravietuior si fratele defunctului?
- sotul supravietuitor are dreptul la mostenirea lasata de parintii defunctului, fratelui acestuia?
- nepotul are vreun drept la mostenire?
- fratele defunctului refuza succesiunea pe cale amiabila. Ce este de facut?
Ultima modificare: Marți, 19 Septembrie 2023
User4567, utilizator
Cel mai recent răspuns: User4567 , utilizator 15:02, 20 Septembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Cotele succesorale sunt 1/2 soția supraviețuitoare și 1/2 fratele defunctului. Din moștenire! Iar în moștenire intră doar partea defunctului din bun. (1/2). Astfel, mătușa are 3/4 din casă și fratele defunctului 1/4.
2. Nu. Soția își moștenește soțul, dar soțul ei nu a moștenit nimic de la părinții lui. (a murit inaintea lor? Sau de ce are doar fratele soțului ceva moștenire de la părinții lor?). Soția nu își moștenește nici socrii și nici pe fratele (de altfel neîngropat) al soțului ei.
3. Nu. Pentru că fratele defunctului este in viață. Doar dacă el renunță, ar moșteni fiul lui/nepotul defunctului.
4. Acțiune in instanță.

Ultima modificare: Marți, 19 Septembrie 2023
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspuns.
Defunctul a decedat inaintea parintilor. Dupa ce au decedat si parintii, a ramas doar fratele acestuia. Tocmai, eram curios daca sotia are dreptul la partea careia i s ar fi cuvenit defunctului din mostenirea parintilor sai.
Este vorba de 2 proprietati, o proprietate achizionata de sotul decedat si sotia sa, iar cealalta proprietate care apartinea parintilor defunctului, iar acum a ramas fratelui acestuia. Pentru a putea efectua succesiunea proprietatii care apartinea parintilor (iar acum ramas este fratele defunctului) este nevoie de sotul supravietuitor?

Ultima modificare: Miercuri, 20 Septembrie 2023
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu. Decedând înaintea părinților, fiul (soțul mătușii dvs.) nu i-a moștenit pe părinții lui. Pentru că el nu (mai) exista la data decesului lor. Singurul moștenitor al părinților este fiul în viață. (fratele defunctului).

Dacă fiul predecedat ar fi avut copii, atunci aceștia (rude de gradul 2 cu bunicii) ar fi venit ei la moștenirea bunicilor, alături de unchiul lor (fiul în viață) urcând în locul/gradul tatălui lor. Aceasta este reprezentarea succesorală. Dar, în speță, nu există copii ai fiului predecedat, iar reprezentarea succesorală nu este admisă în privința soțului supraviețuitor. (Nora nu e rudă cu socrii).

În concluzie, soția supraviețuitoare nu are ce să caute la dezbaterea moștenirii socrilor săi. Ea își moștenește soțul, dar soțul ei nu a moștenit nimic de la părinții lui (1/2 din nimic = nimic). În moștenirea soțului ei intră doar ceea ce avea el, respectiv partea lui din casă cumpărată împreună cu soția.

Ultima modificare: Marți, 19 Septembrie 2023
romascanu, moderator
Am inteles. Multumesc frumos. Iar la proprietatea pe care au cumparat o impreuna(sotia cu sotul) , fratele defunctului are cota parte la aceasta proprietate sau nu este nevoie de el pentru a incheia succesiunea? In postarea anterioara ati spus ceva de 1/4 din proprietate.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Septembrie 2023
Manuela Rășină, administrator
Da. Este nevoie de el (fratele defunctului - colateral privilegiat).
Și, întrucât ați precizat că soțul mătușii dvs. a murit înaintea părinților lui, ceea ce înseamnă că părinții (ascendenți privilegiați) aveau vocație la moștenirea fiului lor, trebuie să ținem cont de următoarele:

972 C. civ. - Cota soţului supravieţuitor este de:
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

Alte discuții în legătură

In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa au optat soții la căsătorie), soția deține proprietăți personale, doar ale ei, obținute ... (vezi toată discuția)
Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)