avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cote mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cote mostenitori

Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii.
Ce procent de mostenire primeste sotia supravietuitoare din averea pe care au facut-o impreuna sotii si in baza carui temei legal?
Daca decedatul a mostenit si un teren de la parintii lui, sotia supravietuitoare are si ea dreptul la mostenire din acest bun? Ce procent?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:45, 22 Martie 2016
Art. 977
Împărţirea moştenirii între soţul supravieţuitor, ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi
(1) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de două treimi din moştenire.
(2) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de o jumătate din moştenire.

Detalii: [ link extern ]

Car3men a scris:

Art. 977
Împărţirea moştenirii între soţul supravieţuitor, ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi


doamna avocat, în ce clasă de moștenitori intră copii defunctului? ascendenți privilegiați sau colaterali privilegiați?

ana_panait:

soția v-a primi o jumătate din averea comună și un sfert din un sfert din jumătatea soțului decedat (tot din averea comună). în final ea va avea 62,5 % din această avere iar fiecare copil câte 12,5 % (sau un sfert din jumătatea tatălui)

partea de avere care îi aparținea doar defunctului se împarte un sfert soției și câte un sfert fiecărui copil.

art. 975 alin. 3 din CC
și un sfert din un sfert din jumătatea soțului


a fost sarbatoare ieri, stiu :giggle: :D

Femeia are deja o jumatate din bunurile comune, iar in masa succesorala tot ce avea decedatul la data decesului sau adica intra jumatate din bunurile comune si toate bunurile lui proprii, iar imparteala se face cum a scris @gicu mai sus, femeia mosteneste 1/4, copiii impart egal 3/4.
Sotia nu ii mosteneste pe socrii, ci pe sot, iar sotul la data decesului lui era deja mostenitor al parintilor lui ( acestia erau predecedati), astfel ca nu conteaza de unde avea sotul ce avea, din tot ce avea el, soata mosteneste 1/4.
doar mă grăbeam, că mi-era foame....
revin; femeia nu are 1/2 din bunuri pt ca totul este pe numele sotului, in special, casa si terenurile ii apartineau lui ca bunuri proprii, obtinute dinainte de casatorie.
deci, dupa decesul sotului/tatalui cum se imparte mostenirea intre copii si sotie?

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drepturile sotului supravietuitor Vasile75 Vasile75 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti o parere cu privire la o succesiune: Doi soti au trait impreuna 30 de ani si au facut avere (bunuri imobile si mobile) ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte mostenirea intre sotia 2 si copil? ContSters267473 ContSters267473 Ordinea cronologica: Din prima casatorie exista un copil. 1. Sotul a divortat de prima sotie cu care are un copil major. 2. Sotul a cumparat un imobil. 3. ... (vezi toată discuția)