avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In cazul căsătoriei in regim de separație a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa ...

In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa au optat soții la căsătorie), soția deține proprietăți personale, doar ale ei, obținute prin donație de la părinți ; nu au încă copii împreuna; dacă, doamne ferește, soția decedează , cine este moștenitorul Proprietăților deținute de ea, doar de ea, cele prin donație de la părinții ei? Mulțumesc!
daca nu ma insel, sotul supravietuitor va primi jumatate din mostenire, iar parintii, impreuna, tot jumatate (fiecare parinte un sfert)
mostenirea nu are legatura cu regimul matrimonial.
din ce exista in masa succesorala si exista tot bunul primit ca donatie, sotul mosteneste o cota care difera in functie de rudele cu care vine in concurs , poate pana va deceda, va avea copii sau poate mai sunt parintii in viata sau numai un parinte si fratii defunctei sau doar fratii sau nepoti sau nimeni din toti acesti si mosteneste tot.
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2021
gi-jane2, moderator
Regimul matrimonial nu modifica regulile in materie de moștenire.
Bunurile defunctului se vor împărți moștenitorilor legali, in cotele prevăzute de lege. Adică de soțul supraviețuitor și de rudele sotului decedat cu care vine in concurs la moștenire.
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2021
raluk0207, utilizator
Ce se poate face ( in cazul in care soția a primit prin donație de la părinții ei o casa, este căsătorită și nu are copii) , in situația in care ea decedează și nu are copii, exista vreun act pe care sa-l facă in timpul vieții ei ca: dacă ea decedează și nu are copii, casa primită prin donație de la părinții ei sa devină din nou a părinților ei? Fara ca sotul ei sa mai aibă vreun drept de moștenire asupra acestei case? Nu s-a specificat aceasta clauza la donație. Ce s-ar mai putea face ?
Acum, nimic.
Trebuia ca la momentul încheierii contractului de donație să se menționeze o clauză de regres a bunului, in patrimoniul donatorilor.

Alte discuții în legătură

Succesiune bunuri proprii AndreiManu AndreiManu Bună ziua tuturor, Se da următoarea situație: 2 soți, ambii dețin bunuri proprii, dobândite înainte de căsătorie. Nu exista copii. In cazul ... (vezi toată discuția)
Mostenire Liliminea@yahoo.com Liliminea@yahoo.com Santem 4 frati si avem o casa si pamant mostenit de la bunici .O sora a decedat(casatorita si nu are copii) Sotul ei supravietuitor are dreptul la ... (vezi toată discuția)
Mostenire august79 august79 in urma decesului tatalui um ramas ca mostenitori doi copii si sotia si um facut partajul prin care sotia a renuntat la tot, ambi copii dobamdind astfel ... (vezi toată discuția)