avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune bunuri proprii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune bunuri proprii

Bună ziua tuturor,

Se da următoarea situație: 2 soți, ambii dețin bunuri proprii, dobândite înainte de căsătorie. Nu exista copii.
In cazul decesului unuia dintre ei, ce se întâmplă cu bunurile proprii? cine are dreptul la succesiune?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:04, 25 Decembrie 2023
Pai depinde ce rude în viata mai are decedatul. Sotul supravieţuitor mosteneste în concurs cu aceștia. Cota difera în funcție de rudele cu care vine la mostenire.


gi-jane2 a scris:

Pai depinde ce rude în viata mai are decedatul. Sotul supravieţuitor mosteneste în concurs cu aceștia. Cota difera în funcție de rudele cu care vine la mostenire.


Inteleg, mulțumesc.
Cum se împart cotele?
Pai, asta va zic...cotele difera! Conteaza daca decedatul are parinti, frati și una și alta, nicio ruda....nu știu sa ghicesc.
Art.972 Cod civil
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Dacă nu exista rude pana la gradul IV soțul supraviețuitor va fi unicul moștenitor.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile sotiei cand sotul a decedat CristinaDv CristinaDv Buna ziua, As vrea sa stiu ce drepturi are sotia in cazul in care sotul (singur la parinti) a decedat. Nu au copii iar toate propietatile si bunurile lui au ... (vezi toată discuția)
Cote succesiune bunuri proprii jenia60 jenia60 Varul meu a decedat, iar toate bunurile detinute erau primite prin mostenire de la parintii sai. Nu avea copii. Ce cote vom avea la succesiune eu si sotia ... (vezi toată discuția)
Mostenire papacostas papacostas Care este cota parte pe care o mosteneste sotul supravietuitor din bunurile dobandite inainte de casatorie de la sotul defunct (vezi toată discuția)