avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cote succesiune bunuri proprii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cote succesiune bunuri proprii

Varul meu a decedat, iar toate bunurile detinute erau primite prin mostenire de la parintii sai. Nu avea copii. Ce cote vom avea la succesiune eu si sotia supravietuitoare, neexistand alti mostenitori?
Cel mai recent răspuns: jenia60 , utilizator 16:32, 6 Iulie 2016
Trei sferturi sotia si un sfert dvs. Va incadrati la art. 972 NCC alin. (1) lit. d).

CAPITOLUL III
Moştenitorii legali

SECŢIUNEA 1
Soţul supravieţuitor
Art. 972
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Va multumesc. Credeam ca exista o diferentiere intre bunuri proprii dobandite prin mostenire si bunurile comune, care de fapt nu au existat
daca existau bunuri comune, se mosteneau doar cotele defunctului detinute din bunurile comune conform Actului de lichidare al comunitatii legale de bunuri, insa in acelasi cote prezentate mai sus.
multumesc....am inteles.....asta e legea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire mihaelamaduta mihaelamaduta Daca sotul a decedat, sotia are dreptul la o parte ramasa mostenire sotului de la parinti (Sotul decedat avand copil dintr-o casatorie anterioara, din ... (vezi toată discuția)
Mostenire- drepturile sotiei supravietuitoare Madaliina Madaliina Sotia supravietuitoare are dreptul de mostenitor doar la bunurile comune sau si la mostenirile sotului de la parinti,adica a socrilor? (vezi toată discuția)
imobil dobandit in timpul casatoriei-cota sotului supravietuitor Bighydeva Bighydeva Buna ziua, am si eu o mare nelamurire.Daca un apartament este cumparat pe numele a 2 soti, unul decedeaza, la mostenire intra tot, sau doar jumatatea ... (vezi toată discuția)