avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire- drepturile sotiei supravietuitoare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire- drepturile sotiei supravietuitoare

Sotia supravietuitoare are dreptul de mostenitor doar la bunurile comune sau si la mostenirile sotului de la parinti,adica a socrilor?
Cel mai recent răspuns: Madaliina , utilizator 14:30, 9 Iulie 2015
Conform disp. art. 972 cota succesorala a sotului supravietuitor este de:
a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;
b) o treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendenti privilegiati, cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului;
c) o jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului;
d) trei sferturi din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Astfel, sotul supravietuitor are dreptul de a culege mostenirea conform cotelor de mai sus din averea ramasa de pe urma defunctului sot deci, in masa succesorala se vor include si bunurile pe care acesta le-a primit cu titlu de mostenire, donatie, etc.
Sotia tatalui cand a facut partaj de pe urma mamei sale tata nu a participat ,noi copii putem cere dreptul tatalui de pe urma soacrei sale?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cote succesiune bunuri proprii jenia60 jenia60 Varul meu a decedat, iar toate bunurile detinute erau primite prin mostenire de la parintii sai. Nu avea copii. Ce cote vom avea la succesiune eu si sotia ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire mihaelamaduta mihaelamaduta Daca sotul a decedat, sotia are dreptul la o parte ramasa mostenire sotului de la parinti (Sotul decedat avand copil dintr-o casatorie anterioara, din ... (vezi toată discuția)
Bunuri inainte de casatorie mshboss mshboss Buna seara! Sunt casatorit,sotia detine un apartament dinaintea casatoriei. Intrebarea mea este daca voi avea vreodata vreun drept legal asupra ... (vezi toată discuția)