buna ziua .
in cazul decesului unuia dintre soti , la succesiunea defunctului va veni sotul supravietuitor in concurs cu celelalte rude ale defunctului , respectiv parintii, fratii si surorile, etc.
Fiind putin probabil sa decedati in aceeasi imprejurare, celui care va deceda primul, ii vor fi succesori in drepturi ascendaneii si colateralii privilergiati, respectiv parintii, fratii si surorile, daca acestia sunt in viata, alaturi de acestia si sotul supravietuitor. Cotele ce le vor reveni vor fi in functie de cine va succede, fie ascendentii, singuri, fie ascendentii si colateralii impreuna, fie doar colateralii. Alaturi insa de aceste clase de mostenitori, sotul supravietuitor.
Mostenitorii legali sunt in ordine
» Descendentii
Prima clasa de mostenitori este cea a descendentilor, adica cea a copiilor defunctului si a urmasilor lor in linie dreapta la infinit, indiferent daca sunt din casatorie sau din afara ei, inclusiv copiii adoptati cu efecte depline. Daca la mostenire vin numai descendenti de gradul I (copiii), atunci mostenirea se va imparti in mod egal. Daca alaturi de acestia la mostenire este chemat si sotul supravietuitor, atunci se stabileste mai intai cota acestuia de 1/4, iar restul se imparte in mod egal intre descendenti.
» Privilegiatii
Clasa a doua de mostenitori legali este formata din ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati. Ascendentii privilegiati sunt parintii – tata si mama – defunctului din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie. Daca la mostenire sunt chemati numai ascendentii privilegiati, atunci mostenirea se va imparti in mod egal intre acestia. Daca ei vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, atunci sotul supravietuitor are dreptul la 1/2 din mostenire.
» Colateralii privilegiati
Acestia sunt fratii si surorile defunctului si descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv (nepoti si stranepoti de frate-sora). Daca acestia vin singuri la mostenire, atunci vor imparti bunurile in mod egal. Daca vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, mai intai se va stabili cota acestuia de 1/2 si apoi se va imparti restul de mostenire in functie de numarul lor.
» Ascendentii ordinari
Clasa a treia de mostenitori legali o reprezinta ascendentii ordinari. Acestia sunt bunicii, strabunicii fara limita de grad. Daca vin singuri la mostenire, acestia vor imparti in mod egal intre ei masa succesorala.
Daca vin in concurs cu sotul supravietuitor, se va defalca mai intai cota acestuia de 3/4.
» Colaterali ordinari
Clasa a patra de mostemitori legali este formata din colateralii ordinari, adica rudele colaterale ale defunctului care nu sunt frati sau surori ori descendenti ai acestora, adica unchi, matusi, veri primari si fratii sau surorile bunicilor defunctului. Ei vor culege intreaga mostenire daca sunt singuri, iar daca vin in concurs cu sotul supravietuitor al defunctului se va stabili mai intai cota acestuia de 3/4 si abia apoi vor imparti ceea ce a mai ramas.
Rezerva succesorala
Este acea parte a patrimoniului celui care lasa mostenirea la care mostenitorii au dreptul in virtutea legii, impotriva vointei defunctului manifestata prin liberalitati (donatii) facute in timpul vietii sau pentru dispozitii testamentare pentru cauza de moarte legate sau exheredari .
Rezerva succesorala ii apara pe mostenitorii rezervatari nu numai impotriva liberalitatilor excesive facute in favoarea unor persoane straine, dar si impotriva liberalitatilor facute impotriva unor mostenitori legali, chiar comostenitori rezervatari.
Mostenitorii rezervatari
Mostenitorii rezervatari sunt descendentii defunctului de orice grad, adica copiii (indiferent daca sunt din casatorie sau din afara casatoriei), nepotii, stranepotii, parintii defunctului, precum si sotul defunctului.
exista 2 variante:
1. in cazul in care bunurile sunt dobandite in timpul casatoriei, masa succsesorala va fi alcatuita doar din cota de 1/2 din bunuri, care se imparte (cota) intre sotul supravietuitor , ascendenti (parintii defunctului) si colateralii privilegiati (fratii defunctului). restul de 1/2 din bunuri revin automat sotului supravietuitor, dar nu ca si mostenire, ci in baza dreptului de proprietate, reprezentand cota lui de contributie la dobandirea bunurilor din timpul casatoriei.
2. daca bunurile sunt dobandite anterior casatoriei, atunci masa succsesorala va fi alcatuita din aceste bunuri, si se va imparti intre sotul supravietuitor, ascendenti si colateralii privilegiati