avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament nepotului Buna seara,va rog daca ma puteti ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament nepotului Buna seara,va rog daca ma puteti ajuta cu ...

Testament nepotului
Buna seara,va rog daca ma puteti ajuta cu o problema ce o are tatal meu.El s a recasatorit dupa moartea mamai mele iar sotia lui a decedat acum opt luni .in urma succesiunii dupa sotie tatal meu a primit cota de 1/2 iar un nepot de frate al defunctei 1/2(fratele defunctei fiind in viata)in urma testamentului care la facut lasandui tot din partea ei nepotului, acum nepotul a deschis proces ca dnul notar a gresit cota ca el este si mostenitor legal si testamentar si are dreptul la 3/4 cota.eu cred ca daca tatal lui traieste el nu avea nici un drept ,nu stiu cum sa procedez,trebuie sa imi iau avocat ? Am inteles ca sunt niste cheltuieli ,dar eu cred ca dnul notar nu a gresit,va rog sa ma ajutati cu un sfat.va multumesc
Cel mai recent răspuns: SCA IONESCU & NOVAC , Avocat 00:58, 18 Octombrie 2023
Conform art 972 Cod civil: (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

Dacă soția tatălui dvs avea 1 frate (colateral privilegiat) în viata la momentul decesului, suntem în situația de la punctul c - tatălui dvs, în calitate de soț supraviețuitor ii revine jumătate din moștenire.
Pai nu suntem la punctul c,nu vine fratele ei la mostenire ,vine fiul fratelui ,fratele ei este in viata iar nepotul putea mosteni legal doar daca tatal lui era decedat nu?
Sau intrebare nepotul de frate al defunctei are vocatie succesorala legala ? daca tatal lui traieste?
Acum observ ca ziceți de nepot ca avea testament.
Dacă fratele trăiește, el vine la moștenire, nu fiul sau. De asta am zis situația de la punctul c, omisesem ca ziceți de testament, scuze.
Însă dacă soția a făcut testament, atunci situația se schimba. Trebuie văzut și ce a scris în testament.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Octombrie 2023
SCA IONESCU & NOVAC, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - drepturile sotului supravietuitor Vasile75 Vasile75 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti o parere cu privire la o succesiune: Doi soti au trait impreuna 30 de ani si au facut avere (bunuri imobile si mobile) ... (vezi toată discuția)
Mostenitori legali dariusIII dariusIII conform legii ,fratii sau nepotii defunctului au vreun drept la mostenire atata timp cat sotia inca traieste si nu au avut copii? (vezi toată discuția)
Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)