avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la mostenire

buna ziua,Marius din Brasov.am o scurta intrebare cu privire la un drept de mostenire.am un unchi,de fapt e frate cu bunicul meu,deci e unchiul tatalui meu care a decedat recent.nu era insurat si nici nu avea copii.adevarul e ca vorbeam destul de rar cu el,am aflat dintr-o data de la un vecin sau prieten ca a murit.are o garsoniera in Bucuresti,pe care ma gandesc ca i-a lasat-o vecinului(prietenului lui).dintre rude de gr 1 doar fratele, bunicul meu,traieste.intreabare e cui ramane garsoniera?daca a lasat testament mai se poate face cva?iar daca nu a avut testament ce se intampla?cum as putea afla ceva.va multumesc
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 14:45, 10 Noiembrie 2009
Daca nu a facut act de vanzare-cumparare, donatie sau testament in favoarea cuiva, si nu se prezinta nimeni sa dezbata succesiunea, dupa sase luni de la deces masa succesorala ( garsoniera ) revine statului.
Daca a facut vreun act ( din cele de mai sus ) acesta nu se poate ataca, pentru ca nu are mostenitori rezervatari ( copii, sot etc.).
Daca nu a facut nici un act, bunicul dvs. are calitate si vocatie succesorala ( isi poate mosteni fratele) si daca doreste sa mosteneasca, trebuie sa deschida procedura de succesiune la un notar, in termen de 6 luni.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
Ana-Maria Dutescu, Avocat
daca nu a facut nici un fel de contract averea revine fratilor decedatului.
tatal dvs trebuie sa dezbata succesiunea dupa unchiul sau.
in acest sens se va adresa unui notariat in a carui raza teritoriala a avut ultimul domiciliu unchiul sau .

succesiunea se poate dezbate si pe cale judecatoreasca. instanta competenta fiind cea de la ultimul domiciliu al defunctului .
Incercati sa mergeti la directia de taxe si impozite in sectorul in care este situat imobilul, solicitand informatii cu privire la proprietarul garsonierei.Apoi mergeti la imobil, si intrebati administratorul cine s-a ocupat de inmormantare si unde a decedat unchiul, pt a putea vedea unde a fost inregistrat decesul.Mergeti din aproape in aproape.Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)
Succesiune neefectuata mai multi ani Catalinmtv Catalinmtv Buna ziua, Aceasta este o problema de care s-au ocupat oameni ce nu au obisnuinta sa se informeze, insa ma aflu intr-o perioada a vietii in care ramane ... (vezi toată discuția)
Cum dovedesc ca este fratele mamei marius s marius s Buna ziua.am apelat la dumneavoastra cu o problema... Mama mea are un frate care a fost nascut inainte ca bunica mea sa se casatoreasca cu bunicul...dupa ... (vezi toată discuția)