avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Activitate Udan

Activitate Udan

grandanat a scris:

Au procedat bine ca v-au incadrat la litera a. In aceasta situatie consumul dvs e raportat ca cel mai mare consum al unui calorifer in tot blocul(raportat la SET) si apoi majorat cu 10%. Din pacate aceste date nu aveti cum sa le verificati.
Insa va mai intreb odata. In lunile in care repartitoarele functionau, ce consum aveati (in Gigacalorii) si in ce mod tineati caloriferele deschise?

Avand in vedere ca temperatura trebuia sa fie constanta la cel putin 22-24 grade, maximul platit in sezonul rece 2009-2010 a fost de 20% peste urmatoarea valoare, adica 400 lei. Caloriferele au functionat constant pe pozitia 3-4 in functie de necesitate. Reglarea s-a facut in functie de indicatiile termometrelor din fiecare camera. In baie caloriferul a fost si este inchis deoarece se afla intre o camera si bucatarie iar temperatura este acceptabila pentru iesi relaxat si fara graba de sub dus (cam aceeasi caldura, gandesc scriind randurile acestea, le emana peretii comuni in camerele neincalzite ale pensionarilor din jur). Am spus mai sus ca a fost luna cand am platit mai mult decat atat, insa retineti faptul ca iarna trecuta a adus temperaturi mult mai scazute si pe perioade mult mai lungi decat acest sezon.

In legatura cu faptul ca din punctul dvs. de vedere (si al firmei prestatoare) evaluarea SET a caloriferelor mele, probabil adunarea altor diverse date despre ele de care inca nu sunt in cunostinta de cauza dar nu pot nici sa neg posibilitatea existentei lor, si calcularea costurilor pe baza acestora, de catre niste muncitori nu cred ca este cazul sa comentez. Nu mi s-au cerut documentele cu specificatiile tehnice ale elementilor, nu am fost invitat sa semnez nici un proces verbal prin care sa declar ca sunt de acord si accept datele constatate si mentionate in respectivul proces verbal (sau cum s-a numi documentul).

In legatura cu ceea ce spun darida, grandanat si elga50, din punctul meu de vedere opiniile se completeaza. darida enunta in mod corect lipsurile ordinului si ale legislatiei romane in general, in timp ce elga50 si grandanat reprezinta (nu la modul peiorativ si nici ca atac personal, ci asta inteleg) populatia resemnata care e de parere ca nu poate face nimic.

Fara a intra in alte polemici (ex. de ce un consilier are putere mai mare intr-un minister decat ministrul) nu cred ca poate contesta nimeni faptul ca, indiferent de amplasare, SET, nivelul robinetului la calorifer... un apartament sa plateasca 20% dintr-o factura iar celelalte 19 sa imparta 80% din valoarea aceleiasi facturi aproape in mod egal nu mi se pare echitabila iar dreptul la aparare este garantat de constitutie.

@grandanat : Modul sarcastic in care tratati subiectul si raspundeti unor afirmatii documentate intr-un mod profesionist, accentueaza doar amaraciunea provocata de ignoranta si ipocrizia specifica romanilor.

@elga50: Sincer si cu respect va spun... ca in nici un grup, organizat sub orice forma, nu se va ajunge vre-odata la un numitor comun. Omul de rand, chiar daca stie ca il prejudiciaza statul intr-un fel sau altul, nu nu se apara de frica sa nu castige avocatu' niste bani de la el.

@darida: as dori sa-mi trimiteti un mesaj cu o modalitate de contact in timp real, ni cazul in care sunteti dispus(a) sa imi oferiti niste informatii si sugestii.
Astazi am aflat un detaliu interesant.... cum ca m-as incadra la Art.17 litera a) si nu litera c) deoarece "meseriasii" care au venit si au montat repartitoarele aveau obligatia sa completeze un formular, conform STAS11984/83 cu detaliile caloriferelor. inca nu am citit textul... sunt curios unde ma incadrez
grandanat a scris:

@Udan
E posibil sa aveti repartizat 18% din intreg consumul dar putin probabil.
Puteti f usor din lista de intretinere sa vedeti aproximativ care e consumul maxim de caldura din bloc(pe suprafata) si sa vedeti daca difera mult de al dumneavoastra. Daca la dumneavoastra au fost modificate/inlocuite caloriferele atunci e posibil sa aveti un coeficient de corectie de 1,35 in loc de 1,1. Daca spuneti ca va pricepeti la calcule verificati ecuatia

caldura dvs/suprafata dvs = max(caldura vecin/suprafata vecin) * 1,35 si vedeti ce iese.


Nu am vazut lista de intretinere ci centralizatorul trimis de catre firma prestatoare de servicii de repartizare a costurilor, 2.64 Gc la apartamentul meu 0.**** la restul apartamentelor... In ipoteza in care cel mai mare consum intr-un apartament cu suprafata similara a fost de 0.99 Gc coeficientul este de 2.(6)

*************************************

Sa spunem ca sunt proprietarul a mai multor site-uri cu frafic unic peste medie (5000+ zilnic) si plecand de la prezumtia ca "unde's multi puterea creste", in cazul in care ar fi colectate niste fonduri pentru a reglementa in instanta impertinenta ANRSC sredeti ca ar exista cineva (avocat/casa de avocatura) care s-ar lega la cap si cam care ar fi, in opinia dumneavoastra "uneducated" sansa de a reusi sa indereptam situatia?
Va multumesc pentru raspunsuri.

drg75 a scris:

adunand la cel mai mare consum al unei suprafete similare,

Mi se pare neechitabila interpretarea data de dumneavoastra acestei propozitii deoarece, facand abstractie de faptul ca problema este a mea, "suprafata similara" are ca termen de comparatie apartamentul meu, nu se specifica nici unde "cel mai mare raport unitati/metru patrat". Formula pe care am vazut-o eu in normele tehnice este : max(consum pe o suprafata similara din condominiu)*10%+parte cheltuieli comune.

drg75 a scris:

In momentul in care ati decis sa renuntati sa platiti strict ceea ce consumati (prin citirea repartitoarelor si repartizarea acelor unitati citite) se considera ca tineti tot timpul caloriferele deschise si acest mod de calcul este aplicat de catre firmele de repartitoare, in fiecare luna este o "loterie" pentru dumneavoastra si depindeti de cat este consumul maxim inregistrat in bloc pentru aceeasi suprafata ca a dumneavoastra la care se adauga 10%.

In momentul in care eu tin caloriferele deschise, urmarind logica ANRSC, toti cei din jurul meu (4 apartamente si o spalatorie) trebuie sa participe din cauza transferului termic prin pereti. De asemenea ar trebui luat in calcul ca am renuntat la 10cm+finisaj din lungimea camerelor in momentul in care am montat materialul termoizolant pe interiorul peretilor exteriori ceeea ce, logic, ar trebui sa mareasca cota care revine celor care se incalzesc prin peretii comuni.
"In momentul in care ati decis sa renuntati sa platiti strict ceea ce consumati" in cazul meu care nu cred ca este unul particular, este o aberatie din urmatoarele motive: am doi copii de 2, respectiv 4 ani... sugar fiind, prin codul familiei mi se impune sa-i ofer conditii pentru o dezvoltare normala care se traduce in medicina printr-o temperatura intre 22-24 grade celsius. Cat din costurile necesare atingerii acestei temperaturi au fost suportate de vecinii pensionari care incalzesc o singura camera (aprox 30% din suprafata de perete comun)?

Nota: nu ma intelegeti gresit.... am platit mult mai mult in unele luni din sezonul 2009-2010 micutzului care la momentul respectiv era in categoria nounascuti si nu ma asteptam sa scada costul ci dimpotriva. Cunosc familii care au un venit total jumatate din cat am eu rata la banca... ce fac oamenii aceeia intr-o situatie similara?
Buna seara

Luand in considerare urmatoarele date:
- Am reziliat contractul cu firma prestatoare de servicii de repartizare costuri, trimitandu-le o notificare scrisa prin care le precizam articolele care imi permit sa fac asta unilateral (conform contractului plateam o taxa/repartitor pentru a fi citit de catre un reprezentant al firmei lucru care nu sa intamplat aproximativ 90 zile cu caldura in tevi si nu sunt genul care sa fie luat de prost pe banii mei)
- prima luna in care au fost citite datele din repartitoare, exceptand apartamentul meu si inca unul (dintr-un total de 20) care nici nu are montate repartitoare si un altul in care nu locuieste nimeni, dintr-un total de 14 gicacalorii/condominiu mie imi revin de platit 2.64, toate celelalte apartamente avand repartizate sub 1 gigacalorii.
- Apartamentul este situat la etajul 3 din 4 si este singurul din bloc izolat termic (pe interiorul peretilor exteriori)
- Meseria ma obliga sa analizez formule si sa fac calcule in 3 baze zi de zi dar problema asta (matematica) nu sunt in stare sa o rezolv nici cu ajutorul normelor.
- (edit) Am uitat sa mentionez ca presedinta asociatiei de locatari neaga cu vehementa existenta vre-unei stampile sau semnaturi apartinand asociatiei pe vre-un document intre asociatie si ISTA
- in apartamentul meu nu a fost nici o persoana care sa faca o evaluare a suprafetei radiante (calorifere, tevi, etc), chiar daca acestea au fost schimbate (asociatia a fost anuntata si notificata deoarece a trebuit golita instalatia la schimbarea tevilor).

As dori sa ma luminati si pe mine cu o varianta de formula de calcul care, conform legii si normelor tehnice, sa ma apropie pe mine de 18.85% din consumul de energie termica citit la intrarea in condominiu.
(edit)Reformulare: care ar trebui sa fie parametrii, dpdv legal, ca un apartament "fara" repartitoare sa plateasca 300% fata de unul identic ca suprafata si aproximativ ca pozitionare (et 2 si nu 3) neizolat termic.

Cu stima,
Dan.