avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul caldura fara contract si cota uluitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul caldura fara contract si cota uluitoare

Buna seara

Luand in considerare urmatoarele date:
- Am reziliat contractul cu firma prestatoare de servicii de repartizare costuri, trimitandu-le o notificare scrisa prin care le precizam articolele care imi permit sa fac asta unilateral (conform contractului plateam o taxa/repartitor pentru a fi citit de catre un reprezentant al firmei lucru care nu sa intamplat aproximativ 90 zile cu caldura in tevi si nu sunt genul care sa fie luat de prost pe banii mei)
- prima luna in care au fost citite datele din repartitoare, exceptand apartamentul meu si inca unul (dintr-un total de 20) care nici nu are montate repartitoare si un altul in care nu locuieste nimeni, dintr-un total de 14 gicacalorii/condominiu mie imi revin de platit 2.64, toate celelalte apartamente avand repartizate sub 1 gigacalorii.
- Apartamentul este situat la etajul 3 din 4 si este singurul din bloc izolat termic (pe interiorul peretilor exteriori)
- Meseria ma obliga sa analizez formule si sa fac calcule in 3 baze zi de zi dar problema asta (matematica) nu sunt in stare sa o rezolv nici cu ajutorul normelor.
- (edit) Am uitat sa mentionez ca presedinta asociatiei de locatari neaga cu vehementa existenta vre-unei stampile sau semnaturi apartinand asociatiei pe vre-un document intre asociatie si ISTA
- in apartamentul meu nu a fost nici o persoana care sa faca o evaluare a suprafetei radiante (calorifere, tevi, etc), chiar daca acestea au fost schimbate (asociatia a fost anuntata si notificata deoarece a trebuit golita instalatia la schimbarea tevilor).

As dori sa ma luminati si pe mine cu o varianta de formula de calcul care, conform legii si normelor tehnice, sa ma apropie pe mine de 18.85% din consumul de energie termica citit la intrarea in condominiu.
(edit)Reformulare: care ar trebui sa fie parametrii, dpdv legal, ca un apartament "fara" repartitoare sa plateasca 300% fata de unul identic ca suprafata si aproximativ ca pozitionare (et 2 si nu 3) neizolat termic.

Cu stima,
Dan.
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
Udan, utilizator
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 15:27, 16 Ianuarie 2011
O sa incerc eu sa explic cum ar fi trebuit sa fie calculul (acum nu sunt convins ca asa s-a facut, dar puteti verifica)
Fiind vorba de luna noiembrie, jumatate din valoarea facturii totale pentru incalzire a blocului s-a considerat a fi pentru parti comune si s-a impartit tuturor apartamentelor in functie de cota indiviza. In functie de marimea apartamentului dumneavoastra s-a stabilit o valoare de plata pentru punctul 1, parti comune.
La punctul 2, s-a trecut la impartirea restului de 50% intre cele 20 de apartamente, toate bransate la agent termic centralizat.
S-au citit repartitoarele de costuri in cele 18 apartamente, iar in celelalte doua apartamente care nu au repartitoare (sau au refuzat sa li se mai ia in considerare cum este cazul dumneavoastra) se face repartizarea prin calcul teoretic, adunand la cel mai mare consum al unei suprafete similare, 10% (sa explic mai clar aici: daca cel mai mare consum s-a inregistrat intr-un apartament cu doua camere, iar dumneavoastra aveti 4 camere si deci o suprafata aproape dubla nu vi se pune consumul acelui apartament plus 10% ci se mai adauga un procent pentru a se ajunge la suprafata echivalenta si apoi se adauga cei 10%).
Eu asa vad posibilitatea ca dumneavoastra sa aveti 2,64 gigacalorii de plata in cazul in care consumul celorlalti este de o gigacalorie.
In momentul in care ati decis sa renuntati sa platiti strict ceea ce consumati (prin citirea repartitoarelor si repartizarea acelor unitati citite) se considera ca tineti tot timpul caloriferele deschise si acest mod de calcul este aplicat de catre firmele de repartitoare, in fiecare luna este o "loterie" pentru dumneavoastra si depindeti de cat este consumul maxim inregistrat in bloc pentru aceeasi suprafata ca a dumneavoastra la care se adauga 10%.
Orie corp de incalzire a re o PUTERE TERMICA exprimata in WATI, stabilita intr-un laborator special, numit camera termica, sau celula termica, in cadrul Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Constructii-INCERC Bucuresti. Exista STANDARDE in acest sens, si Ordinul 941/2002 al Ministerului constructiilor care cuprinde un tabel de vreo 60 de pag cu suprafata echivalenta termic (puterea termica) ale principalelor modele si tipui de corpuri de incalzire romanesti si staine. La aceasta SET se fac niste corectii legate de temperatura de livraea a agentului termic inregistrata de contorul de bloc, asezarea apartamentului pe verticala sau fata de punctele cardinale. Asa se CALCULEAZA CORECT COSTURILE DE INCALZIRE!!!
Afla modelul si tipul de calorifer pe care il ai si dupa aceea aplica acele corectii. Gigacaloria este unitate de masura TOLERATA, unitatea de masura legala este wattul. 1 Gcal = 1,163MW.
Un sfat: uita aberatiile pseudostiintifice ale lui drg 75. Sunt preluate din Ordinul ANRSC, o cretinatate ce nu are nici un suport stiintific. Nu are nici o legatura consumul in alt apartament cu repartitoare, si, oricum, e imposibil de aflat intai consumul intr un apartament datat cu repartitoare. Repartitorul nu este un mijloc de masuare legal, nu figureaza in Directiva europeana 22/2004 privind mijloacele de masurare legala
darida a scris:

La aceasta SET se fac niste corectii legate de temperatura de livraea a agentului termic inregistrata de contorul de bloc, asezarea apartamentului pe verticala sau fata de punctele cardinale. Asa se CALCULEAZA CORECT COSTURILE DE INCALZIRE!!!

Se ajusteaza numarul de unitati consumate nu SET-ul. SET-ul este fix si depinde doar de natura corpului de incalzire. Nu sunt de specialitate dar asa spun normele ANRSC. Gresesc ?
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
grandanat, utilizator
Interventie moderator
@darida
Va rog sa va modificati mesajul, eliminand atacurile la persoana fata de ati utilizatori.
Va multumesc pentru raspunsuri.

drg75 a scris:

adunand la cel mai mare consum al unei suprafete similare,

Mi se pare neechitabila interpretarea data de dumneavoastra acestei propozitii deoarece, facand abstractie de faptul ca problema este a mea, "suprafata similara" are ca termen de comparatie apartamentul meu, nu se specifica nici unde "cel mai mare raport unitati/metru patrat". Formula pe care am vazut-o eu in normele tehnice este : max(consum pe o suprafata similara din condominiu)*10%+parte cheltuieli comune.

drg75 a scris:

In momentul in care ati decis sa renuntati sa platiti strict ceea ce consumati (prin citirea repartitoarelor si repartizarea acelor unitati citite) se considera ca tineti tot timpul caloriferele deschise si acest mod de calcul este aplicat de catre firmele de repartitoare, in fiecare luna este o "loterie" pentru dumneavoastra si depindeti de cat este consumul maxim inregistrat in bloc pentru aceeasi suprafata ca a dumneavoastra la care se adauga 10%.

In momentul in care eu tin caloriferele deschise, urmarind logica ANRSC, toti cei din jurul meu (4 apartamente si o spalatorie) trebuie sa participe din cauza transferului termic prin pereti. De asemenea ar trebui luat in calcul ca am renuntat la 10cm+finisaj din lungimea camerelor in momentul in care am montat materialul termoizolant pe interiorul peretilor exteriori ceeea ce, logic, ar trebui sa mareasca cota care revine celor care se incalzesc prin peretii comuni.
"In momentul in care ati decis sa renuntati sa platiti strict ceea ce consumati" in cazul meu care nu cred ca este unul particular, este o aberatie din urmatoarele motive: am doi copii de 2, respectiv 4 ani... sugar fiind, prin codul familiei mi se impune sa-i ofer conditii pentru o dezvoltare normala care se traduce in medicina printr-o temperatura intre 22-24 grade celsius. Cat din costurile necesare atingerii acestei temperaturi au fost suportate de vecinii pensionari care incalzesc o singura camera (aprox 30% din suprafata de perete comun)?

Nota: nu ma intelegeti gresit.... am platit mult mai mult in unele luni din sezonul 2009-2010 micutzului care la momentul respectiv era in categoria nounascuti si nu ma asteptam sa scada costul ci dimpotriva. Cunosc familii care au un venit total jumatate din cat am eu rata la banca... ce fac oamenii aceeia intr-o situatie similara?

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare Sanjuro Sanjuro Buna seara, in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza suprafata radianta? mirelademian mirelademian Va rog sa ma ajutati. Vreau sa stiu cum se calculeaza suprafata radianta. Asociatia imi spune ca depasesc suprafata radianta permisa apartamentului meu cu 39%. ... (vezi toată discuția)