drg75 a scris:
@Udan
Indiferent de supararea dumneavoastra pentru aceasta suma ce v-a revenit de plata, asa fac calculul firmele de repartitoare pentru apartamentele care nu au repartitoare, cum v-a explicat mai stiintific decat mine @gradant, iau consumul cel mai mare inregistrat de un calorifer din bloc dotat cu repartitoare raportat la SET si-l majoreaza cu 10%.
Pe ei nu-i intereseaza ca v-ati izolat apartamentul sau ca ati consumat sau nu, asta e formula pe care o aplica pentru apartamentele fara repartitoare (ea este specificata si in contractul pe care firma il are incheiat cu asociatia).
Daca imi permiteti un sfat, cred ca ar fi bine sa reveniti la plata in functie de indicatiile repartitoarelor daca toti vecinii dumneavoastra au asa ceva si daca nu le-ati scos de pe calorifere, pentru ca altfel veti avea mereu o mare necunoscuta in legatura cu suma de plata.
Mai aveti si varianta sa-i dati in judecata cum inteleg ca va ganditi sa faceti dar ei sunt acoperiti de legislatia actuala si de softul autorizat pe care-l au si s-ar putea ca in 3-5 ani cat ar putea dura un astfel de proces sa platiti la incalzire o suma foarte mare si incorecta in raport cu imbunatatirile pe care le-ati facut la apartament tocmai pentru a plati mai putin.
Fara suparare, pseudometoda de calcul invocata de dvs si de gradant este o tampenie inventata de firme pentru a ascunde inselaciunea practicata de acestea, inselaciune protejata de ANRSC. Nu are absolut nimic stiintific in ea.
"
Consumul cel mai mare inregistrat de un calorifer din bloc dotat cu repartitoare raportat la SET majorat cu 10%" insemana in traducerea libera
"Cea mai mare eroare produsa unui proprietar care si a montat repartitoare, majorata cu 10 %".. Prin acea majorare se "demonstreaza" "avantajul" montarii repartitoarelor si se ascunde efectul incalcarii conditiilor de montare a repartitoarelor.
Metoda indicata de dvs este imposibila.
Sa va explic:
Corect este astfel:
Întâi se scade, din totalul înregistrat de contorul de bloc, consumul în instalaţia comună, (calorifere de pe scări, uscătorii, ţevi), unde nu există repartitoare, iar
restul final al consumului, reprezintă totalul consumul individual din apartamente, care se împarte pe proprietari. Această
unică ordine în stabilirea costurilor de încălzire este dată tocmai de caracterul
indirect de determinare a costurilor cu ajutorul repartitoarelor, de principiul lor de functionare. Indicatiile repartitoarelor nu pot fi convertite direct in enrgie termica. Repartitorul nu e aparat de masura, doar inregistreaza temperaturi.
Dovadă este şi ORDINEA ETAPELOR determinării consumurilor individuale, prevăzută la Secţiunea a 3-a, art. 41 din Anexa I la Ordinul 233/2004 pt situaţia când 100% din proprietari au montate repartitoare.
Aceasta anexa a fost abrogata de Anrsc in 2006 pentru ca dadea de gol escrocheria firmelor, contrazicea "metoda" utilizata de firme, iar prostanacii de romani puteau sa si dea seama de aceasta contradictie citind anexa.
Necesarul de caldura a unui apartament se stabileste prin normele de proiectare, pe baza standardului SR 1907 (STAS, inainte de 1989). S-a stabilit un anumit nr de elementi, o putere termica exprimata in wati, care asigura caldura necesara.
Parametrii de proiectare a instalatiei, de furnizare a agentului termic, nu se refera doar la temperatura agentului termic, ci si la
presiunea si debitul agentului(F. important). Respectarea acestor parametrii asigura maximum de confort termic, cu minim de costuri. La presiunea prevazuta in normele de proiectare, exista un anumit debit maxim al agentuluii termic (litri/ora, sau m.c./ora).
Contorul de energie termica al blocului nu masoara doar temperatura, ci si
volumul de apa calda pt incalzire, cu ajutorul unui traductor de debit, conf Standardului SR EN 1434/1:2007 si a Directivei CE 22/2004.
In fapt,
totalul consumului de energie termica pe bloc reprezinta suma cantitatilor de energie termica continute de fiecare m.c. de apa calda inregistrat pe contorul de bloc.
Inchiderea unor calorifere din bloc nu duce la reducere direct proportionala a totalului de energie termica inregistrat de contor, cum se crede, in mod eronat. Agentul termic circula in restul instalatiei cu presiune mai mare si se inregistreaza oricum pe contorul de bloc. Pentru o reducere reala, e necesara montarea unor dispozitive care sa limiteze agentul termic la strictul necesar, (cheltuiala in plus, de aceea problema e ascunsa de firme).
Asociatia de proprietari declara Suprafața echivalentă termic TOTALÃ ÎN FUNCȚIUNE la încheierea contractului de furnizare a energiei cu CET ul.
Așadar, Asociația de proprietari contractează energie termică pentru TOȚI proprietarii, pentru
funcționarea întregii instalații de încălzire a blocului, neștiind cât va consuma fiecare proprietar efectiv. În consecință,
Electrocentrale va furniza debitul de agent termic necesar funcționării întregii instalații de încălzire a blocului, conform contractului, fără a ține cont de închiderea unor calorifere din bloc.
Este total INCORECT și ILEGAL ca totalul consumului de energie termică înregistrat de contorul de bloc să fie împărțit doar proprietarilor care au deschis caloriferele în acea lună. Totalul inregistrat de contorul de bloc conține și agentul termic contractat de asociație pentru proprietarii care închid caloriferele, dar care circula aiurea prin instalatia in functiune.
Din aceasta cauza apar asa-zisele "pierderi" care umfla facturile proprietarilor care tin deschise caloriferele, problema care afecteaza si proprietarii care si au montat repartitoare.
De aceea se refuza stabilirea consumului in wati, care pot fi transformati in Gcal, verificandu-se astfel corectitudinea stabilirii costurilor.
De aceea se folosesc asa-zisele "unitati" care nu exista dpdv stiintific, nu au o definitie, nici o echivalenta cu watul sau Gcal. In fiecare bloc din Romania si in fiecare luna valoarea acestei unitati este diferita. Practic exista lunar cateva mii de valori diferite/unitate in Romania, stabilite dupa bunul plac al firmelor.