avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare

Buna seara,
in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a discutat printre altele si modul cum vom plati agentul termic:pausal sau dupa repartitoare)
-sedinta nu a fost in primul rand statutara si s-a terminat fara a se lua o decizie
ferma;presedinta impreuna cu administratorul(fara a convoca o alta adunare cf.legii)au intocmit un tabel si au mers din usa in usa sa obtina semnaturi de la proprietari daca sunt pentru pausal sau pt.repartitoare(5 ap.care doresc sa mearga pe repartitoare au fost omise cu buna stiinta-la sedinta au fost impotriva calcului pe pausal)rezultatul a fost 35 pt pausal si 20 pt.repartitoare;presedinta (care sustine sistemul pausal)a mers la firma care calculeaza de circa 7 ani costurile pentru agentul termic-fara a instiinta membrii asociatiei-si a intrerupt contractul pe 3 luni(noiembrie,dec.si ianuarie 2013)pt.un experiment,ca sa vada daca platim mai mult/mai putin;ceilalti proprietari(20 ap) au trimis dir.firmei in cauza o adresa cu cele 20 semnaturi care doresc calculul dupa repartitoare;dansul a spus ca poate sa faca calculul separat:35 pausal si 20 dupa repartitoare dar acest lucru il poate decide doar presedinta asociatiei;
presedinta a refuzat acest lucru si a decis ca de calculul pentru caldura sa se ocupe firma care tine contabilitatea blocului pe perioada celor 3 luni;
nu stium cum se va face acest calcul dupa modelul pausal atata timp cat in apartamente sau facut o serie de modificari:schimbat calorifere,montat geamuri termopane,izolatii pereti exteriori,etc
Argumentul pe care l-a invocat presedinta in luarea acestei decizii a fost :majoritatea hotareste
Vrem sa stim:
daca acest mod este legal si daca nu unde sa ne adresam
va multumesc
Cel mai recent răspuns: dsum3r , utilizator 14:24, 22 Aprilie 2013
Inainte de toate trebuie sa va spun ca ceea ce ne povestiti este exemplar pentru modul in care este aplicat acest sistem si ce gandesc proprietarii despre repartitoare, dar si ce le da prin minte sa faca..... :)

1. Ideea de a lua semnaturi este buna in principiu cu conditia ca ea sa fie aplicata transparent si total. Toti proprietarii trebuia sa aiba semnatura pe tabel, ca DA sau ca NU. Asa se stabilea corect majoritatea in acest caz.
Insist pe acest lucru deoarece in cazul repartitoarelor este vorba in mod nemijlocit de sume mari sau mici platite pe o utilitate pe care o are proprietarul la dispozitie in mod individual de a o folosi si de care depinde confortul sau \"punga\" lui, in spatiul sau privat.
Cu alte cuvinte, vecinii mei imi impun cata caldura sa am eu in apartament si cat sa platesc pentru asta.
Nu este o problema care sa vizeze proprietatea comuna unde majoritatea poate impune o reparatie sau o cheltuiala oarecare.

2. Presedinta asociatiei se putea duce sa spuna orice la firma, nu era nevoie de vreun PV al vreunei adunari generale. Ea, fiind reprezentanta asociatiei, este indreptatita sa vorbeasca in numele asociatiei, iar prestatorul sa se conformeze daca socoteste ca se poate.
Daca presedinta a procedat corect sau nu, asta se transeaza in interiorul asociatiei, nu cu firma.
In principiu, lasand deoparte parti pris-ul dumneaei in legatura cu calculul pausal, a procedat corect.
- a vorbit cu prestatorul pentru suspendarea serviciului pe 3 luni;
- a transferat calculul caldurii la pausal catre firma de contabilitate.

La pausal se va imparti caldura pe cota-parte indiviza, firma de contabilitate nu stie sa faca altfel de calcul.
Totusi, e de spus ca aceasta cota-parte indiviza trebuia amendata cu SET-ul apartamentului si de-aceea ar fi fost mai bine ca acest calcul sa-l fi facut firma prestatoare (repartitoare) care ar fi putut tine cont de acest SET, socotindu-i pe toti necontorizati. Asa ar fi rezultat o repartizare corecta a cotei de caldura pentru fiecare apartament in functie de tipul caloriferelor din apartament. In calculul de acest gen si in niciun alt calcul nu conteaza termopanele sau captusirea peretilor. Acestea conteaza numai pentru efectul de confort.
Dar.... pentru acest calcul ar fi trebuit ca fiecare apartament sa plateasca in plus comisionul de calcul si probabil ca a vrut sa evite acest lucru.
Aici este un aspect incorect al rezolvarii acestei probleme, aspect care va face ca, in afara de a sti daca se va consuma mai multa sau mai putina caldura, aduce pe proprietari in situatia colectivista de a plati unii pentru altii in mod inutil. Ma refer la cei care, cu conditii superioare de confort in apartament, in loc sa-si inchida caloriferele, vor deschide geamurile, aruncand banii pe fereastra, chestiune greu cuantificabila.

In concluzie, sub fatada firava de corecta practica a presedintei se ascunde o incorectitudine, fie si pe o perioada de 3 luni. Si macar daca ar fi numai pe atat...... !

In concluzie, ca sa raspund la intrebarea finala, presedinta a dat o spoiala de legalitate.
Un avocat bun ar putea face diferenta intre majoritatea necesara in decizii luate privitor la proprietatea comuna si o aceeasi majoritate impusa pentru utilitati din proprietatea privata.
E ca si cum ati renunta si la apometre. Apropos! Nu face o AG si pentru renuntarea la apometre, ca tot o masurare de consum este?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Decembrie 2012
elga50, moderator
Art. 24. - (1) Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
(2) Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari.
(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.

(3) In situatii exceptionale, hotararile pot fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau unui bloc, membri ai asociatiei de proprietari, pentru probleme care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Daca rezultatul voturilor a fost 35 - 20 trebuie sa se supuna majoritati nu sa interpreteze legea in functie de interese .
Daca la dv. in bloc, proprietarii ar hotari in majoritate sa se renunte la apometre, v-ar conveni?
elga50 a scris:

Daca la dv. in bloc, proprietarii ar hotari in majoritate sa se renunte la apometre, v-ar conveni?

Probabil ca nu, dar ce facem cu principiul majoritatii ? Nu cred sa exista decizie unanima, in care toti proprietarii sa fie de acord asupra unul lucru. Deci ce facem, nu se mai ia nici o decizie pentru ca X-ulescu nu e de acord?
Se iau decizii. hotarari, dar pentru gospadarirea spatiului comun, a proprietatii comune, nu pentru traiul individual din spatiul privat al fiecarui proprietar.

Este normal ca daca vrem sa zugravim o scara de care beneficiem cu totii sa poata decide majoritatea, dar nu este normal ca aceeasi majoritate sa decida cum sa-mi gestionez eu incalzirea in apartament.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie facturarea caldurii dupa set ? Petrigna Petrigna Bloc racordat la sistemul centralizat de incalzire.Administratia sustine ca a fost obligata sa renunte la plata facturii dupa suprafata locativa si sa treaca ... (vezi toată discuția)