avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare

Buna seara,
in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a discutat printre altele si modul cum vom plati agentul termic:pausal sau dupa repartitoare)
-sedinta nu a fost in primul rand statutara si s-a terminat fara a se lua o decizie
ferma;presedinta impreuna cu administratorul(fara a convoca o alta adunare cf.legii)au intocmit un tabel si au mers din usa in usa sa obtina semnaturi de la proprietari daca sunt pentru pausal sau pt.repartitoare(5 ap.care doresc sa mearga pe repartitoare au fost omise cu buna stiinta-la sedinta au fost impotriva calcului pe pausal)rezultatul a fost 35 pt pausal si 20 pt.repartitoare;presedinta (care sustine sistemul pausal)a mers la firma care calculeaza de circa 7 ani costurile pentru agentul termic-fara a instiinta membrii asociatiei-si a intrerupt contractul pe 3 luni(noiembrie,dec.si ianuarie 2013)pt.un experiment,ca sa vada daca platim mai mult/mai putin;ceilalti proprietari(20 ap) au trimis dir.firmei in cauza o adresa cu cele 20 semnaturi care doresc calculul dupa repartitoare;dansul a spus ca poate sa faca calculul separat:35 pausal si 20 dupa repartitoare dar acest lucru il poate decide doar presedinta asociatiei;
presedinta a refuzat acest lucru si a decis ca de calculul pentru caldura sa se ocupe firma care tine contabilitatea blocului pe perioada celor 3 luni;
nu stium cum se va face acest calcul dupa modelul pausal atata timp cat in apartamente sau facut o serie de modificari:schimbat calorifere,montat geamuri termopane,izolatii pereti exteriori,etc
Argumentul pe care l-a invocat presedinta in luarea acestei decizii a fost :majoritatea hotareste
Vrem sa stim:
daca acest mod este legal si daca nu unde sa ne adresam
va multumesc
Cel mai recent răspuns: dsum3r , utilizator 14:24, 22 Aprilie 2013
Va multimesc pentru sprijin !
Problema este mult mai complicata decat am crezut. Din cercetari am mai constatat urmatoarele (la mine pe scara) :
-sunt 2 ap. cu repartitoare care au platit mai mult decat ap. similar care nu a avut niciodata repartitor. A fost respectat ordinul 343 in metoda de calcul ?
-diferenta de plata dintre cele 2 ap. care nu au avut niciodata repartitor , 1ap. cu 2 cam. si unul cu 3 cam. este de 1,80 RON. Cum poate un calorifer sa consume intr-o luna de doar 1,80 RON ?
Cum s-a facut repartizarea echitabila a costurilor ?
Multumesc pentru raspunsuri.
Problema este complicata de ANRSC prin reglementari paralele si nestiintifice. Noroc ca problemele au fost analizate de specialisti, chiar si inainte de a exista ANRSC.
Teoretic se presupune ca in apartamentele cu repartitoare, oamenii au mai inchis robinetele si ar trebui sa fie un consum mai mic decat in cele fara repartitoare.
Diferenta de 1,80 lei este imposibila, in conditiile in care caloriferele din ap. cu 3 camere functioneaza toate conform proiectului. Eventual daca s-ar fi facut debransari in ap. cu 3 camere, s-ar fi redus SET, ar fi posibila o asemenea diferenta de 1,80 lei.

Va mai dau un exemplu concret despre distictia intre erorile cauzate de functionarea aparatului si cele de functionarea instalatiei de incalzire.
Pe o strada s-au racordat la sistemul centralizat mai multe case particulare, un caz fiind al sefului unui amic. Acesta platea 1500 lei lunar caldura. Pentru a reduce costurile, amicul i-a recomandat un inginer automatist in instalatii, care i-a montat un regulator automat de presiune cu termostat. Dupa echilibrare, acelasi contor a inregistrat consum in valoare de 500 lei. Ceilalti proprietari au platit in continuare sumele mari la incalzire.
Daca omul mergea cu contorul la metrologie la verificat, cei de acolo i-ar fi spus: contorul este in regula, nu este defect, si ar fi platit in continuare ca prostul 1500 lei lunar.

Fenomenul este identic si la blocuri, diferind, de la caz la caz proportia si nr proprietarilor la care se imparte acel surplus de agent termic.

In Romania, efectele dezechilibrului si al costurilor sunt incomparabil mai grave decat in Europa de Vest.
La noi, s-a stabilit temperatura minima de 6 grade C pentru a se deschide automat robinetul, dar nu se va ajunge niciodata la 6 C din cauza incalzirii indirecte, de la vecini. A fost stabilita doar pentru a permite debransarea mascata, economii maxime pentru cei care le inchid. Cei care nu le inchid suporta consecintele, adica maximum de dezechilibru hidraulic si costuri foarte mari.
Debransarilor permenente ale caloriferelor este de multe ori 60-70% din total, iar celelelate sunt inchise total temporar, sau functioneaza partial deschise. Cunosc cazuri in care de 7 ani de zile, apartamente locuite au consum 0 !! la toate caloiriferele.
Practic, regula este debransarea, iar exceptia folosirea caloriferelor.
In Vest, temperatura minima pentru a se deschide automat robinetul este mai mare decat in Romania, iar proprietarii de regula inchid doar partial caloriferele, cu titlu de exceptie le inchid total, si fara aceleasi efecte ca in Romania.

Mentalitatea mioritica "lasa ca merge si asa" isi produce efectele de rigoare.
Montarea si exploatarea repartitoarelor este conditionata procentul de 80%!
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
dsum3r, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie facturarea caldurii dupa set ? Petrigna Petrigna Bloc racordat la sistemul centralizat de incalzire.Administratia sustine ca a fost obligata sa renunte la plata facturii dupa suprafata locativa si sa treaca ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)