avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare

Buna seara,
in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a discutat printre altele si modul cum vom plati agentul termic:pausal sau dupa repartitoare)
-sedinta nu a fost in primul rand statutara si s-a terminat fara a se lua o decizie
ferma;presedinta impreuna cu administratorul(fara a convoca o alta adunare cf.legii)au intocmit un tabel si au mers din usa in usa sa obtina semnaturi de la proprietari daca sunt pentru pausal sau pt.repartitoare(5 ap.care doresc sa mearga pe repartitoare au fost omise cu buna stiinta-la sedinta au fost impotriva calcului pe pausal)rezultatul a fost 35 pt pausal si 20 pt.repartitoare;presedinta (care sustine sistemul pausal)a mers la firma care calculeaza de circa 7 ani costurile pentru agentul termic-fara a instiinta membrii asociatiei-si a intrerupt contractul pe 3 luni(noiembrie,dec.si ianuarie 2013)pt.un experiment,ca sa vada daca platim mai mult/mai putin;ceilalti proprietari(20 ap) au trimis dir.firmei in cauza o adresa cu cele 20 semnaturi care doresc calculul dupa repartitoare;dansul a spus ca poate sa faca calculul separat:35 pausal si 20 dupa repartitoare dar acest lucru il poate decide doar presedinta asociatiei;
presedinta a refuzat acest lucru si a decis ca de calculul pentru caldura sa se ocupe firma care tine contabilitatea blocului pe perioada celor 3 luni;
nu stium cum se va face acest calcul dupa modelul pausal atata timp cat in apartamente sau facut o serie de modificari:schimbat calorifere,montat geamuri termopane,izolatii pereti exteriori,etc
Argumentul pe care l-a invocat presedinta in luarea acestei decizii a fost :majoritatea hotareste
Vrem sa stim:
daca acest mod este legal si daca nu unde sa ne adresam
va multumesc
Cel mai recent răspuns: dsum3r , utilizator 14:24, 22 Aprilie 2013
Procedura am explicat-o mai sus.
El inregistreaza un numar de unitati de index care se inmultesc cu SET-ul partilor comune din instalatie si rezulta un numar de unitati echivalent calorice care se adauga totalului rezultat de la calorifere.
Imaginati-va ca partea comuna a instalatiei de incalzire ar fi un calorifer imens si se calculeaza pentru aceasta parte ca si pentru orice calorifer.
Intamplator am facut rost de fisa de calcul, pentru fiecare ap., data de firma care face calculul.
La mine , Rmax este determinat conform art.17 alin. 2 lit a din Norma aprobata prin ordinul nr.343/2010, functi de indicatiile repartitorului cu seria xxx , montat pe corpul de incalzire cu SET=2.381421
La cel care a platit de 3 ori mi putin , scrie:Rmax=25587 (unitati de consum/mp)
(numarul cel mai mare de unitati de consum inregistrate de repartitoarele de costuri din ap.10/supr. utila a acestui ap.)
Nu mi se pare corect ca pentru cei care platesc la pausal sa fie folosite 2 metode diferite de calcul.
Mai mentionez ca ap. care a platit putin este cu 2 camere, iar ap.10 la care se face referire este cu 3 camere. ( eu am 2 cam.)
Va rog sa-mi mai spuneti in ce lege scrie despre acel procent de 80% din ap. care trebui sa aiba repartitoare.
Va multumesc. Ce pot sa fac pentru a remedia situatia ?
Conditia de 80% este in lege numai pentru contorizarea initiala.
Despre un procent ulterior, rezultat in urma renuntarii la contorizare a unor apartamente, nu se mai pomeneste nimic.
gabyani

Eu v-am spus de ce platiti dublu, Este un santaj al firmei prestatoare. Ea stie ca se afla in ilegalitate din cauza procentului de sub 80%. Pe cei care nu si-au montat pana acum repartitoare nu pot sa-i convinga sa si le monteze, asa ca s-au hotarat sa va sperie cu acele facturi mari.
Nu doar ca nu este incorect si ilegal sa se foloseasca 2 variante de calcul pentru situatii identice (fara repartitoare), dar in primul rand este imposibil tehnic, stiintific.
Consumul de caldura inseamna practic manifestarea unor legi ale fizicii, ale unor fenomene fizice, de aceea este imposibil ca fenomenele fizice (cresterea consumului de caldura) sa se manifeste SELECTIV,exclusiv in apartamentele celor care au renuntat la repartitoare.

Art. 6, din Anexa 3 a Ordinului ANRSC nr. 233/2004 prevedea:
Sistemele de repartizare a costurilor pentru încălzire pot fi utilizate NUMAI IN CAZUL IN CARE: lit. i) 100% din proprietarii spaţiilor cu destinaţie de locuinţă preluaţi în facturare individuală au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire racordate la instalaţia interioară de distribuţie a energiei termice. Asa se aplica si in Europa de vest.
Prin Ordinul 255/in 2006, pentru a maximiza vanzarile firmelor, procentul fost redus la 80%.

Nu scrie niciunde ca procentul se refera doar la faza initiala , ci faptul ca nu se pot utiliza pur si simplu in alte conditii. ATAT.
Procentul de 80% are ratiuni tehnice, stiintifice, iar legile fizicii, fenomenele fizice nu se abroga, nu dispar ulterior montarii repartitoarelor, pentru a disparea conditia.
Ultima modificare: Vineri, 21 Decembrie 2012
darida, utilizator
@darida
Nu e vina firmei de repartitoare, ea calculeaza conform legii.

@gabyani
Lasand la o parte ca nu prea am inteles ce ati vrut sa spuneti.
E normal sa aveti cel mai mare consum (sau printre cele mai mari).

Inainte, cand aveati repartitoare, plateati in functie de indicau acestea.
Acum, prin lege, se considera ca unitatile consumate de dvs sunt cu 10% mai mult decat maximul inregistrat in bloc. Din moment ce e cu 10% mai mult decat maxim, e de inteles ca sunteti campion ( cel putin la categoria dvs).

Diferenta intre proprietarul care nu a avut si dvs care ati avut repartitoare este foarte simpla. La dvs a fost masurat setul, deci calculele se fac in functie de setul masurat, care de regula este mai mare decat cel normal, pentru ca lumea renoveaza, isi schimba caloriferele si va monta calorifere mai puternice.
Pentru celalalt proprietar se considera ca aparatele de caldura au setul setul initial, cum au fost proiectate din constructie.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie facturarea caldurii dupa set ? Petrigna Petrigna Bloc racordat la sistemul centralizat de incalzire.Administratia sustine ca a fost obligata sa renunte la plata facturii dupa suprafata locativa si sa treaca ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)