avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare

Buna seara,
in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a discutat printre altele si modul cum vom plati agentul termic:pausal sau dupa repartitoare)
-sedinta nu a fost in primul rand statutara si s-a terminat fara a se lua o decizie
ferma;presedinta impreuna cu administratorul(fara a convoca o alta adunare cf.legii)au intocmit un tabel si au mers din usa in usa sa obtina semnaturi de la proprietari daca sunt pentru pausal sau pt.repartitoare(5 ap.care doresc sa mearga pe repartitoare au fost omise cu buna stiinta-la sedinta au fost impotriva calcului pe pausal)rezultatul a fost 35 pt pausal si 20 pt.repartitoare;presedinta (care sustine sistemul pausal)a mers la firma care calculeaza de circa 7 ani costurile pentru agentul termic-fara a instiinta membrii asociatiei-si a intrerupt contractul pe 3 luni(noiembrie,dec.si ianuarie 2013)pt.un experiment,ca sa vada daca platim mai mult/mai putin;ceilalti proprietari(20 ap) au trimis dir.firmei in cauza o adresa cu cele 20 semnaturi care doresc calculul dupa repartitoare;dansul a spus ca poate sa faca calculul separat:35 pausal si 20 dupa repartitoare dar acest lucru il poate decide doar presedinta asociatiei;
presedinta a refuzat acest lucru si a decis ca de calculul pentru caldura sa se ocupe firma care tine contabilitatea blocului pe perioada celor 3 luni;
nu stium cum se va face acest calcul dupa modelul pausal atata timp cat in apartamente sau facut o serie de modificari:schimbat calorifere,montat geamuri termopane,izolatii pereti exteriori,etc
Argumentul pe care l-a invocat presedinta in luarea acestei decizii a fost :majoritatea hotareste
Vrem sa stim:
daca acest mod este legal si daca nu unde sa ne adresam
va multumesc
Cel mai recent răspuns: dsum3r , utilizator 14:24, 22 Aprilie 2013
Vroia sa spuna cred ca ,calculul celor care renunta la repartitoare se face in functie de cel mai mare consum al celor cu repoartitoare,nu?Deci daca tineti geamul deschis mai mult,repartitorul va inregistra mai mult,lucru care o dezavantajeaza.
Pai eu, ca posesor de repartitor, nu am de ce sa tin geamul deschis, decat ca sa aerisesc. Dar asta tine de civilizatia traiului si nu de un abuz si nici ca sa maresc consumul, nici al meu, nici al altuia.

Ideea e invers, adica unul fara repartitoare si cu caloriferele la maxim va tine geamul deschis ca o sa-i fie prea cald in casa.
Vorbesc de zilele mai caldute din iarna care sunt destule.
Nu era vorba de tinut intentionat geamul deschis,asa cum am mai scris in articolul care a fost sters din cate vad,repartitorul inregistreaza chiar daca nu este pornit...deci nu repartitoarelor.
Multumesc pentru raspuns;o sa asteptam sa vedem rezultatul acestei experiente-deja spiritele sunt incinse;saptamana trecuta a trebuit sa ducem munca de lamurire cu administratorul timp de o ora si jumatate ca sa ne inregistreze o adresa a celor 20 de locatari care cereua niste lamuriri in scris de la presedinta asociatiei care a luat decizia de calcul in regim pausal;
Multumesc pentru toate mesajele primite
Conditia ca 80% din proprietari sa aiba montate repartitoare (100% in Europa de Vest) este o CONDITIE TEHNICA pentru functionarea sistemului de repartizare a costurilor, nu este o simpla problema de cvorum..
De aceea este prevazuta intr-un normativ tehnic si nu in Legea asociatiilor de proprietari.
Proprietarii nu au competenta de a hotari cu privire la modificarea unei conditii tehnice, 80%, nu pot hotari ca sistemul poate functiona si sub procentul de 80%.
Altfel spus, sistemul de repartizare a costurilor nu poate functiona sub acest procent.

Nu este nevoie de majoritatea proprietarilor pentru a hotari renuntarea la repartitoare, ci este de ajuns ca 21% din proprietari sa renunte la ele., intrucat in aceasta situatie sistemul nu mai poate functiona. Firma are obligatia de a sista furnizarea sistemului de repartizare a costurilor intrucat se afla in nelegalitate.
Nu e nevoie sa se prevada expres un procent minim pentru renuntarea la repartitoare. Este o deductie logica, per a contrario, faptul ca daca este cerut un minim de 80% pentru montarea repartitoarelor, cand 21% din proprietari renunta, sistemul nu mai poate functiona.

In cazul de fata, un nr de 12 proprietari care renunta la repartitoare este arhisuficient pentru ca sistemul sa nu mai poata fi aplicat tehnic si legal.

Comparatia cu contoarele de apa este gresita. Serviciul de incalzire are un specific fata de serviciul de apa calda sau rece. Furnizarea incalzirii se face in regim permanent
, intotdeauna o parte din instalatie va fi in functiune, iar intreruperea serviciului intr-un apartament influenteaza functionarea instalatiei si in alte apartamente. Exista deasemenea problema caracterului indirect de stabilire a costurilor, a transferurilor de caldura intre apartamente, aparatele sunt diferite, repartitoare (care nu sunt mijloace de masura conf Directivei 22/2004), respectiv contoare (care sunt mijloace de masurare).
In cazul apometrelor nu e prevazut un procent minim, intrucat d.p.d.v. tehnic nu este necesar.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2012
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie facturarea caldurii dupa set ? Petrigna Petrigna Bloc racordat la sistemul centralizat de incalzire.Administratia sustine ca a fost obligata sa renunte la plata facturii dupa suprafata locativa si sa treaca ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)