avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare

Buna seara,
in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a discutat printre altele si modul cum vom plati agentul termic:pausal sau dupa repartitoare)
-sedinta nu a fost in primul rand statutara si s-a terminat fara a se lua o decizie
ferma;presedinta impreuna cu administratorul(fara a convoca o alta adunare cf.legii)au intocmit un tabel si au mers din usa in usa sa obtina semnaturi de la proprietari daca sunt pentru pausal sau pt.repartitoare(5 ap.care doresc sa mearga pe repartitoare au fost omise cu buna stiinta-la sedinta au fost impotriva calcului pe pausal)rezultatul a fost 35 pt pausal si 20 pt.repartitoare;presedinta (care sustine sistemul pausal)a mers la firma care calculeaza de circa 7 ani costurile pentru agentul termic-fara a instiinta membrii asociatiei-si a intrerupt contractul pe 3 luni(noiembrie,dec.si ianuarie 2013)pt.un experiment,ca sa vada daca platim mai mult/mai putin;ceilalti proprietari(20 ap) au trimis dir.firmei in cauza o adresa cu cele 20 semnaturi care doresc calculul dupa repartitoare;dansul a spus ca poate sa faca calculul separat:35 pausal si 20 dupa repartitoare dar acest lucru il poate decide doar presedinta asociatiei;
presedinta a refuzat acest lucru si a decis ca de calculul pentru caldura sa se ocupe firma care tine contabilitatea blocului pe perioada celor 3 luni;
nu stium cum se va face acest calcul dupa modelul pausal atata timp cat in apartamente sau facut o serie de modificari:schimbat calorifere,montat geamuri termopane,izolatii pereti exteriori,etc
Argumentul pe care l-a invocat presedinta in luarea acestei decizii a fost :majoritatea hotareste
Vrem sa stim:
daca acest mod este legal si daca nu unde sa ne adresam
va multumesc
Cel mai recent răspuns: dsum3r , utilizator 14:24, 22 Aprilie 2013
elga50
Eu am explicat ratiunea acelui procent, acre este una de natura tehnica, pentru a se intelege de ce nu se poate folosi cvorumul din legislatia asociatiilor de proprietari pentru a decide folosirea repartitoarelor.
Daca vorbim dpdv moral, la fel de bine se poate invoca:
Este moral ca o parte din proprietari sa fie furati, sa li se umfle facturile pentru a se realiza economii ademenitoare pentru ceilalti proprietari?
Este moral ca sa se impuna un sistem "pentru unii muma, pentru altii ciuma"?

Va cred ca exista facturi mai mici la dvs in bloc, per total. Dar in multe orase din Romania nu este facuta nici macar echilibrarea retelei de distributie, la bransament.
Inca un aspect: nu e totuna sa fie un consum mediu mai redus, ca o medie a unor valori extreme ale facturilor, sau ca o medie a unor valori mai apropiate.
Un sistem aplicat corect, stiintific, va aduce economii pentru toti proprietarii, nu pentru unii economii, iar pentru altii facturi majorate/individual.
Oamenii nu vor sa renunte la repartitoare de plictiseala, ci sunt nevoiti. Cand sistemul va functiona corect, oamenii vor reveni natural, nesiliti la sistemul cu repartitoare.

grandanat
Nu e vorba doar de grija ca ne fura vecinii. Cat timp reglementarile tehnice nationale si europene, literatura tehnica in unanimitate, vorbesc de erori, este un argument obiectiv. Eu dau credit Comitetului european de standardizare, profesorilor de la facultatile de instalatii si cercetatorilor de la institutele de cercetare in constructii.
Asa cum spunea acum 8 ani, un mare specialist in instalatii, Dan Constantinescu, actualul sistem de repartizare va compromite ideea de modernizare a instalatiilor de incalzire. Rezultatul se vede: oamenii fug de sistem si privesc repartitoarele ca ceva rau. Perceptia este cauzata de incalcarea conditiilor cumulative de montare a repartitoarelor, care genereaza erori.
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2012
darida, utilizator
Am postat articolul ''5 jonglerii cu repartitoarele" din Ziarul de Iasi [ link extern ] .
Daca intr-un bloc sistemul cu repartitoare functioneaza si locatari sunt multumiti de economiile facute este ok si nu au decat sa isi pastreze sistemul si firma care le administreaza repartitoarele. Problema se pune la blocurile unde uni platesc si caldura vecinului si firma care face aceste calcule nu o intereseaza de diferentele mari intre consumul unora cu facturi mari si consumul unora cu factura foarte mica..............
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
NCorina, utilizator
Interventie moderator

"Jongleriile" au fost demontate, asa ca nu mai colportati tot felul de ineptii din presa nationala.
Acesta este un forum serios care promoveaza legile si nu articole de ziar despre care nu stim cu ce scop si de catre cine sunt scrise.
In rest ...mergem inainte cu topicul pana cand va gasiti raspunsurile.
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
elga50, moderator
Pentru inceput sa dau cateva detalii:
-scara de bloc cu 4 etaje, 20 apartamente
-contor de caldura pentru toata scara
-nr. de apartamente cu repartitoare 15
-fara repartitoare 5
-neechilibrat hidraulic
-3 apartamente cu 3 camere . 17 apartamente cu 2 camere
-nu exista repartitor martor
In urma cu 7-8 ani au fost montate repartitoare la 18 ap., mai putin 1 ap. cu 3 camere si 1 ap. cu 2 camere. Anul trecut diferenta dintre mine cu repartitoarele si cel fara era de 10 RON. Anul acesta 3 ap. am luat decizia sa renuntam la calculul dupa repartitoare urmand sa platim la pausal. Firma care face calculul a venit si a masurat caloriferele.
A venit intretinerea pe noiembrie si stupoare, am de plata la caldura de 3 ori mai mult la ap. cu 2 camere si de 2,5 ori la ap cu 3 camere, decat cel care nu a avut niciodata repartitoare. Ce idei imi dati?
Daca din 20 de apartamente, 5 nu au repartitoare, nu se mai poate folosi sistemul de repartizare cu repartitoare. Trebuie sa existe minim 16 apartamente cu repartitoare. Este incalcata conditia ca 80% din apartamente sa le aiba montate.
Cititi postarea mea de la pag 2 din discutie.

Fara echilibrare hidraulica exista prezumtia erorilor de calcul , asa cum prevede standarsul SR EN 834/2002, reglementarile in constructii si Literatura tehnica de specialitate.

Este imposibil sa consumati de 2-3 ori decat alt apartament fara repartitoare. Firma a vrut sa va "pedepseasca" pentru ca ati iesit din sistem. Firma stie ca nu mai poate presta servicii daca nu exista min 80% din proprietari cu repartitoare, si de aceea va santajeaza in acest mod, sa reveniti in sistem, pana nu va prindeti ca ei sunt in ilegalitate.

În SR-EN 834: 2002 nu există noțiunea de ”repartitor comun”, ce apare la art. 3, pct. 25, din anexa la Ordinul ANRSC nr. 343/2010. Repartitorul servește la determinarea consumului unui radiator, dintr-o încăpere, nu a întregii instalații comune, pe care nu se pot monta organe de reglare, cum pretinde ANRSC. Aceasta contravine tocmai principiului de functioanare al repartitoarelor. Niciunde in lume nu exista un asemenea aparat, este o prosteala.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2012
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie facturarea caldurii dupa set ? Petrigna Petrigna Bloc racordat la sistemul centralizat de incalzire.Administratia sustine ca a fost obligata sa renunte la plata facturii dupa suprafata locativa si sa treaca ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)