avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare

Buna seara,
in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a discutat printre altele si modul cum vom plati agentul termic:pausal sau dupa repartitoare)
-sedinta nu a fost in primul rand statutara si s-a terminat fara a se lua o decizie
ferma;presedinta impreuna cu administratorul(fara a convoca o alta adunare cf.legii)au intocmit un tabel si au mers din usa in usa sa obtina semnaturi de la proprietari daca sunt pentru pausal sau pt.repartitoare(5 ap.care doresc sa mearga pe repartitoare au fost omise cu buna stiinta-la sedinta au fost impotriva calcului pe pausal)rezultatul a fost 35 pt pausal si 20 pt.repartitoare;presedinta (care sustine sistemul pausal)a mers la firma care calculeaza de circa 7 ani costurile pentru agentul termic-fara a instiinta membrii asociatiei-si a intrerupt contractul pe 3 luni(noiembrie,dec.si ianuarie 2013)pt.un experiment,ca sa vada daca platim mai mult/mai putin;ceilalti proprietari(20 ap) au trimis dir.firmei in cauza o adresa cu cele 20 semnaturi care doresc calculul dupa repartitoare;dansul a spus ca poate sa faca calculul separat:35 pausal si 20 dupa repartitoare dar acest lucru il poate decide doar presedinta asociatiei;
presedinta a refuzat acest lucru si a decis ca de calculul pentru caldura sa se ocupe firma care tine contabilitatea blocului pe perioada celor 3 luni;
nu stium cum se va face acest calcul dupa modelul pausal atata timp cat in apartamente sau facut o serie de modificari:schimbat calorifere,montat geamuri termopane,izolatii pereti exteriori,etc
Argumentul pe care l-a invocat presedinta in luarea acestei decizii a fost :majoritatea hotareste
Vrem sa stim:
daca acest mod este legal si daca nu unde sa ne adresam
va multumesc
Cel mai recent răspuns: dsum3r , utilizator 14:24, 22 Aprilie 2013
elga50 a scris:

Probabil vreti sa spuneti Ordinul 343/2010 ANRSC.
Apartamentul respectiv se considera necontorizat si i se aplica pentru fiecare camera (calorifer) valoarea cea mai mare a unui calorifer identic +10%.

Nu e chiar asa.
Pentur fiecare calorifer se calculeaza consumul per unitate de set. Si se ia consumul cel mai mare. Nu are nici o importanta tipul de calorifer.

@darida
Nu stiu de unde ati tras concluzia ca se aplica metode de calcul diferite pentru cei fara repartitoare. Metoda de calcul e aceeasi. Gigel cu repartitoare are x unitati consumate, pentru ca asa ii indica repartitorul iar Ionel care nu are repartitoare are y unitati consumate, cu precizarea ca Y nu este indicat de repartitor ci este "conform legii" maximul inregistrat in bloc.

Problema este in acel MAXIM. Dupa cum am mai spus de zeci de ori, in orice masuratori apar erori. Iar daca un repartitoar inregistreaza gresit, mai mult de cat este normal. Atunci aceasta masuratoare, eronata, va fi luata ca referinta pentru calculul consumului celui fara repartitoare.
Tocmai de aceea userul are de 3 ori factura unui apartament similar. Probabil s-a luat ca referinta un consum care de fapt reprezinta o eroare de masurare (nu reflecta intocmai realitatea).
grandanat

Gabiany a precizat ca s-au folosit 2 metode de masurare, in cazul celor necontorizati, de la inceput, respectiv ulterior.

Din pacate, majoritatea oamenilor nu inteleg sau nu vor sa inteleaga cum functioneaza sistemul de repartizare.
Cauza principala a erorilor este dezechilibrul hidraulic, ce provoaca un surplus de agent termic fata de necesar.
Firma prestatoare imparte totalul consumului de agent termic inregistrat de contorul de bloc. Montarea contorului este o conditie cumulativa de montare a repartitoarelor. Contorul calculeaza consumul in functie de caldura cedata de debitul de agent termic inregistrat.
Acest debit total al consumului se imparte proprietarilor in functie de temperaturile inregistrate de repartitoare si de SET-ul instalatiei, cu aplicarea unor factori de corectie de amplasare.
Prin inchiderea unor calorifere prin robinete termostatate, creste cantitatea (debitul) de agent termic in instalatia ramasa in functiune, peste necesarul proiectat. Intrucat repartitorul inregistreaza doar temperaturi, nu va sesiza surplusul de debit, dar acesta va fi inregistrat pe contorul de bloc si va fi impartit doar celor care consuma.
De aceea, in Enciclopedia Tehnică de Instalatii, vol. I, Încălzire, ed. Artecno, 2010, editata de profesori universitari in instalatii, la pct. 6.6.16.2.3. repartitoarele sunt denumite pur si simplu înregistratoare de temperatură.

De aceea, formula din Ordinul 343/2010 este o escrocherie. Pe fondul unor instalatii dereglate hidraulic (majoritatea covarsitoare in Romania), cel mai mare consum cu repartitoare din bloc va fi in fapt cel mai furat proprietar cu repartitoare, cea mai mare eroare luat[ ca sistem de referinta.
Exemplul dat de elga 50, cu flacoanele de apa este sugestiv nu doar cu privire la SET, ci si cu privire la cantitatea de agent termic inregistrata pe contorul de bloc.
Astfel, flaconul de 0.5 l poate fi considerat consumul total in cazul unei instalatii echilibrate hidraulic, iar flaconul de 2 l poate fi considerat consumul total, in cazul unei instalatii dereglate hidraulic, ce se va imparti proprietarilor in functie de acele criterii criterii.

Eroarea nu consta in aceea ca repartitoarele inregistreaza prea multe "unitati", debitul de agent termic in surplus nu creste temperatura inregistrata de repartitor, ci firma va aloca in functie de acele temperaturi costul unui debit mai mare de agent termic decat cel necesar.
De aceea SR EN 834/2002 prevede ca si CONDIŢIE pentru utilizarea CORECTÃ a repartitoarelor ca sistem de încălzire să fie REGLAT HIDRAULIC pentru a se obţine DEBITE ale agentului termic în concordanţă cu parametrii de proiectare.
Scopul este de a conduce la minimizarea ERORILOR repartitoarelor de costuri ale căldurii, adica la niste erori torelate, admise.
Pct. 4.1 Condiţia de referinţă pentru un radiator este definită astfel: ...
- agentul termic (debitul de apă traversând radiatorul).

In Romania se aplica sistemul de repartizare pentru alte conditii de functionare a instalatiei decat cele stabilite prin standard. De aceea apar asemenea aberatii de facturi.
@darida
Gabiany a precizat ca s-au folosit 2 metode de masurare pentru ca nu cunoaste foarte bine sistemul si modalitatea de calcul. Nu s-au folosit 2 metode de masurare, s-a folosit una singura.

Nu va contrazic afirmatiile, si nici nu ma pronunt care e cauza principala, secundara, sau pe ce loc se afla fiecare motiv pentru care apar erori.
Insa faptul ca apare un surplus de energie in instalatie nu este motivul pentru care factura unui apartament este de 3 ori mai mare ca a altui apartament similar.
In aceasta speta cauza este tocmai modalitatea de calcul asa cum este ea reglementata. Acel "maxim" este de vina.

Repet. orice masuratoare se face cu erori. Indiferent ca masori diferente de temperatura( in cazul repartitoarelor) sau ca masori volum de apa, grosimea unui fir de par sau circumferinta pamantului. Nu exista masuratoare fara erori.
Problema de fara are sursa in 2 aspecte.
In primul rand aceste repartitoare , prin natura lor, sunt aparate de masura "proaste" , predispuse la erori nepermis de mult. Tocmai de aceea nu sunt si nu vor fi niciodata omologate ca aparate de masura.
In al doilea rand, mult mai grav, este acel maxim care se ia in calcul.
Oricine stie ca daca masori ungimea unui gard de zece ori, de fiecare data iti va da valori diferite. Ca sa "afli" valoarea cat mai aproape de adevar sunt tot felul de mecanisme de calcul si de corectie a erorior. Cea mai cunoscuta este clopotul lui Gauss, prin care se inlatura valorile cu erori grosiere, acele valori din extremitatile clopotului.
De sute de ani, toti oamenii de stiinta, inlatura aceste erori, insa cei care au redactat acest mod de calcul, fac exact opusul. Iau valoarea cu cea mai mare eroare de calcul - acel maxim- si o folosesc ca referinta pentru a calcula consumul la cei fara repartitare. O idiotenie mai mare n-am auzit.
Am sa va spun cum a ajuns la mine in bloc, anul trecut, ca singurul apartament necontorizat sa aiba de plata mai bine de 500 lei in luna decembrie:
- s-a considerat maximul inregistrat in bloc fata de care i se calcula.
- la un alt apartament nu s-au dat indecsii timp de 3 luni, luni in care i s-a pus respectivului apartament un consum estimat. In realitate el consumase cu mult mai mult.
Cand s-a facut citirea de final de an s-a constatat o diferenta ingrozitoare intre ultimul index estimat si indexul final citit la litera "M".
Ei bine, aceasta diferenta de consum si-o platea apartamentul respectiv pentru ca era consumul lui. Proprietarul nu a avut de comentat nimic.
Dar acest comportament iresponsabil s-a reflectat in mod paradoxal asupra apartamentului necontorizat.

A spune ca repartitoarele inregistreaza si arata erori e numai o supozitie si....oricum nu toate repartitoarele din apartament sunt stricate sau proaste, iar celelalte din alte apartamente sunt bune.

Intreb si eu: aceste repartitoare neomologate la noi, la altii sunt omologate?
- daca da, care sa fie cauza pentru care un repartitor cu acelasi brand in alta tara ar fi omologat si la noi, nu?
-daca nu, exista o explicatie si asta....ne-o poate spune un specialist si nu amatori ca noi.

Daca gasiti aceste explicatii de specialitate, obiective si lipsite de sentimente personale, le primim cu placere. Altfel, le putem considera niste pareri ...
@grandanat

Dezechilibrul hidraulic este cauza principala nu pt ca spun eu, ci pt ca este prevazuta in toate reglementarile tehnice si literatura tehnica de specialitate: standardul european EN 834/1994, cel romanesc, SR EN 834/2002, Ordin M.L.P.T.L. nr. 1618/2001 - montarea şi utilizarea repartitoarelor, Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 – modernizarea instalatiilor de încălzire, pct. A10: Avantajele echilibrării hidraulice a instalaţiilor de încălzire sunt: confort, echitate în repartiţia costurilor de încălzire, economii de energie termică şi cheltuieli aferente.
Somitatile Romaniei in domeniul instalatiilor de incalzire prezinta aceeasi problema in studiile lor.

Trebuie facuta o DISTINCTIE in problema erorilor, pentru o corecta exprimare si reflectare a realitatii.
Exista problema ERORILOR DE INREGISTRARE A APARATULUI si ERORILE COSTURILOR SERVICIULUI DE INCALZIRE..
1. Erorile de inregistrare ale aparatului sunt erori tolerate, admise, raportate la principiul de functionare al apartatului.
2. Erorile costurilor serviciului sunt date de modul de functionare al sistemului de incalzire pe care acestea sunt montate.
SR EN 834/2002, pct 3, al. 4: “valoarea consumului reprezintă un rezultat al măsurării INFLUENȚAT DE caracteristicile repartitorului de costuri ale căldurii, ale radiatorului, de alte cerinţe suplimentare, de factorii de incertitudine ai factorilor de evaluare şi de modalităţile concrete de montaj. Ca urmare, abaterile de măsurare (ERORILE DE MÃSURARE) ale consumului de căldură înregistrat nu depind numai de repartitoarele de costuri ale căldurii.

In cazul dezechilbrului hidraulic, erorile mari nu vor fi date de inregistarile aparatelor. Repartitorul va inregistra niste temperaturi cu erori rezonabile, conform principiului sau de functionare. Contorul va inregistra energia cedata de un debit mai mare de agent termic decat cel necesar, dar aproximativ corect, raportat la principiul sau de functionare. Consumul va fi eronat raportat la necesarul de caldura pt instalatia in functiune.

Nr maxim de "unitati" va avea o valoare mai mica sau mai mare in functie si de starea instalatiei de incalzire, (echilibrata sau neechilibrata), care influenteaza totalul consumului inregistrat de contor, ce se imparte proprietarilor.

elga 50

Cum am spus mai sus, raportat la principiul de functionare, erorile inregistrarilor nu sunt mari, ci erorile privind costul serviciului de incalzire.
Si la noi si in Vest repartitoarele sunt omologate, dar nu ca mijloace de masura. SR EN 834: Repartitoarele de costuri ale căldurii nu pot fi calibrate în acelaşi mod ca şi contoarele de energie termică.” "SR EN" insemna ca standardul romanesc a preluat integral un standard european.

Diferenta majora intre Romania si alte state este respectarea conditiilor cumulative stabilite in standarde pt o utilizare corecta a lor. Cat timp aparatele au fost proiectate a fi folosite in anumite conditii, iar in Romania se folosesc in alte conditii, nu putem avea pretentia la rezultate similare.

Eu am toate aceste standarde, reglementari tehnice si literatura de specialitate. Nu sunt pareri personale, eu doar am preluat prevederi si explicatii ale specialistilor, cat se poate de obiective si argumentate, se pot verifica oricand, prin confruntare.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie facturarea caldurii dupa set ? Petrigna Petrigna Bloc racordat la sistemul centralizat de incalzire.Administratia sustine ca a fost obligata sa renunte la plata facturii dupa suprafata locativa si sa treaca ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri incalzire cand tevile principale trec prin apartament sorinelci sorinelci Am cumparat un apartament situat la parterul unui bloc fara subsol (pe sol) prin care trec tevile de incalzire din care se ramifica apoi tevile spre etajele ... (vezi toată discuția)