avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul caldura fara contract si cota uluitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul caldura fara contract si cota uluitoare

Buna seara

Luand in considerare urmatoarele date:
- Am reziliat contractul cu firma prestatoare de servicii de repartizare costuri, trimitandu-le o notificare scrisa prin care le precizam articolele care imi permit sa fac asta unilateral (conform contractului plateam o taxa/repartitor pentru a fi citit de catre un reprezentant al firmei lucru care nu sa intamplat aproximativ 90 zile cu caldura in tevi si nu sunt genul care sa fie luat de prost pe banii mei)
- prima luna in care au fost citite datele din repartitoare, exceptand apartamentul meu si inca unul (dintr-un total de 20) care nici nu are montate repartitoare si un altul in care nu locuieste nimeni, dintr-un total de 14 gicacalorii/condominiu mie imi revin de platit 2.64, toate celelalte apartamente avand repartizate sub 1 gigacalorii.
- Apartamentul este situat la etajul 3 din 4 si este singurul din bloc izolat termic (pe interiorul peretilor exteriori)
- Meseria ma obliga sa analizez formule si sa fac calcule in 3 baze zi de zi dar problema asta (matematica) nu sunt in stare sa o rezolv nici cu ajutorul normelor.
- (edit) Am uitat sa mentionez ca presedinta asociatiei de locatari neaga cu vehementa existenta vre-unei stampile sau semnaturi apartinand asociatiei pe vre-un document intre asociatie si ISTA
- in apartamentul meu nu a fost nici o persoana care sa faca o evaluare a suprafetei radiante (calorifere, tevi, etc), chiar daca acestea au fost schimbate (asociatia a fost anuntata si notificata deoarece a trebuit golita instalatia la schimbarea tevilor).

As dori sa ma luminati si pe mine cu o varianta de formula de calcul care, conform legii si normelor tehnice, sa ma apropie pe mine de 18.85% din consumul de energie termica citit la intrarea in condominiu.
(edit)Reformulare: care ar trebui sa fie parametrii, dpdv legal, ca un apartament "fara" repartitoare sa plateasca 300% fata de unul identic ca suprafata si aproximativ ca pozitionare (et 2 si nu 3) neizolat termic.

Cu stima,
Dan.
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
Udan, utilizator
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 15:27, 16 Ianuarie 2011
@darida
Si aveti o solutie concreta pentru utilizatorul nostru care a pus intrebarea?
Dincolo de cunostintele ultrasofisticate pe care ni le-ati dovedit aici, in domeniu si pe care noi nici nu avem posibilitatea sa le verificam si nici interesul....
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
elga50, moderator
grandanat a scris:

Udan a scris:

Astazi am aflat un detaliu interesant.... cum ca m-as incadra la Art.17 litera a) si nu litera c) deoarece "meseriasii" care au venit si au montat repartitoarele aveau obligatia sa completeze un formular, conform STAS11984/83 cu detaliile caloriferelor. inca nu am citit textul... sunt curios unde ma incadrez

Au procedat bine ca v-au incadrat la litera a. In aceasta situatie consumul dvs e raportat ca cel mai mare consum al unui calorifer in tot blocul(raportat la SET) si apoi majorat cu 10%. Din pacate aceste date nu aveti cum sa le verificati.
Insa va mai intreb odata. In lunile in care repartitoarele functionau, ce consum aveati (in Gigacalorii) si in ce mod tineati caloriferele deschise?

@darida
Ma muzati teribil
Dvs sustineti ca totul e o conspiratie pentru a jupui cetatenii. =D>
Ca la calculul repartizarii consumului termic se foloseste meoda actuala, sau regula de 3 simpla, sau o metoda foarte precisa stiintific e totuna pentru firmele din bransa. Iar pt radet la fel. Asociatia plateste exclusiv cat consuma. Cum se face repartizarea costurilor in interiorul asociatiei nu are nici o legatura cu pretul platit de asociatie per total.

Iar pe de alta parte exista libera alegere. Stiu ca firmele prestatoare au preturi exagerat de mari si nejustificate, insa nu pune nimeni pistolul la tampla cuiva ca sa-si puna repartitoare. Daca vrei pui daca nu vrei nu pui. Nu e complicat.

Sunteti amuzat fiind ignorant in domeniu. Nu o privesc ca pe o conspiatie, ci ca pe o afacere bazata pe inselarea cetatenilor ignoranti, afacere protejata de autoritati. Daca ati studia reglementaile si standardele tehnice existente, studiile efectuate de specialistii din domeniu ati intelege.
Totalul consumului inregistrat de contorul de bloc nu e totuna cu necesarul de cadura al proprietarilor. Sunt 2 notiuni diferite. Daca nu se respecta parametrii de proiectare a functionarii instalatiei, contorul de bloc va inregistra mai mult agent termic decat cel pt asigurarea necesarului de caldura conorm proiectului.

Exista libere alegere atunci cand pui la dispozitia consumatorului informatii corecte, complete si precise. Atunci cand firmele si autoritatile ascund inormatii esentiale cetateanului, e inselaciune, viciu de consintamant.
Ex: Standardul romanesc si cel european , SR 834:2002, precum si alte reglementari tehnice prevad ca o conditie de minimizare a erorilor repartitoarelor efectuarea echilibrarii hidraulice a instalatiei de incalzire in cazul montarii repartitoarelor si a robinetilor pe calorifer. De ce se ascunde aceasta conditie la incheierea contractelor cu proprietarii? Eectele nerespectarii ei? Costurile efectuaii acesteia?
elga50 a scris:

@darida
Si aveti o solutie concreta pentru utilizatorul nostru care a pus intrebarea?
Dincolo de cunostintele ultrasofisticate pe care ni le-ati dovedit aici, in domeniu si pe care noi nici nu avem posibilitatea sa le verificam si nici interesul....

Da. Angajarea unui expet tehnic in instalatii in constructii de catre asociatie sau utilizator, care sa calculeze costul real necesar incalzirii locuintei, pe baza standardelor si reglementarilor tehnice in vigoare. Chiar daca va costa, merita, pentru un calcul corect pe baza celor constatate de expert.
In principiu, daca ai o problema intr-un domeniu, apelezi la un specialist din domeniul respectiv.
Legile fizicii nu au fost inventate de ANRSC sau firmele care monteaza repartitoare, iar sistemul centralizat de incalzire exista de vreo 50 de ani in Romania. Instalatiile de incalzire s au executat pe baza unor norme, standarde de proiectare.
@darida
=D>=D>=D>=D>
Explicati-ne si noua muritorilor de rand cum rezolva problema un expert tehnician daca stabileste costul real necesar incalzirii locuintei ?
@darida
Dv. cred ca nu locuiti la bloc! Asociatiile de proprietari, proprietarii in speta, nu sunt in stare sa-si angajeze un cenzor sau un administrator mai bun, se uita la 3 lei dati in plus pe becuri, cu greu accepta orice serviciu platit si dv. vorbiti despre expert tehnic in instalatii!
Costa, ca sa ce? Ca sa-mi demonstreze ca un calcul nu e tocmai in regula si nea Vasile trebuia sa plateasca cu 2 lei mai putin si ca acesti bani trebuia sa-i plateasca nea Ionel? Si cat il costa pe nea Vasile si pe Ionel toata tevatura asta cu expertul tehnic?

Si daca a facut studiul si a ajuns la o anumita concluzie, corecta in viziunea lui de expert, cine i-o ia in calcul? ca acest calcul al caldurii si toata documentatia aferenta este autorizata numai firmelor de repartitoare. Si atunci care e folosul acestei expertize?

Ce incercati dv. aici este de a va sustine meseria, probabil, nu-i niciun rau in asta, dar asociatiile de proprietari se supun si ele unei legislatii si au cutume greu de depasit.

Si eu sper sa nu duceti discutia asta prea departe de locul in care a inceput!
M-as vedea silita sa inchid topicul si sa va rog sa deschideti unul special tehnic, fie si aici, in aceasta sectiune, si unde sa puteti combate cu specialisti in domeniu si cu juristi. Poate gasiti si omul care sa va ajute sa modificati legislatia actuala in beneficiul nostru.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare Sanjuro Sanjuro Buna seara, in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza suprafata radianta? mirelademian mirelademian Va rog sa ma ajutati. Vreau sa stiu cum se calculeaza suprafata radianta. Asociatia imi spune ca depasesc suprafata radianta permisa apartamentului meu cu 39%. ... (vezi toată discuția)