avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Activitate alioana

Activitate alioana

Buna ziua!
Firma la care lucrez din ianuarie 2015 imi cere acum (septembrie 2024) sa le restitui o suma acordata ca avans pentru cheltuieli la momentul angajarii. Eu am justificat cheltuielile la momentul respectiv, in cursul lunilor ianuarie-martie 2015 cu deconturi de cheltuieli si transmiterea facturilor/bonurilor aferente. Eu inca le mai am in format electronic (scanate) si le-am si trimis pentru verificare cu evidentele lor (pe care ma indoiesc ca le mai au sau le-au inregistrat corespunzator).
E normal sa solicite asa ceva dupa aproape 10 ani?
Daca ei nu mai au deconturile mele si cineva nu a facut inregistrarile corect la acea vreme, are angajatorul dreptul sa imi opreasca acum din salariu suma respectiva?
Pana acum nu mi-au spus nimic ca as avea vreo restanta de plata aferenta deconturilor.
Multumesc frumos!
Răspuns la discuția Servitutea picaturii de streasina
Si, totusi... traim in Romania:)
Am mers la Primarie, am cerut Formularul pentru solicitare informatii cf Legea 544, mi-au spus ca nu exista formular, sa completez o cerere clasica.
Am scris cererea, am vrut sa o depun la Registratura, m-au trimis la cei de la Urbanism, care au primit-o pana la urma, dar au spus ca nu voi primi aceste informatii deoarece sunt confidentiale.
Pana la urma, nu pot decat prin tribunal?
Sunt sau nu aceste informatii (certificatele de urbanism si Autorizatiile) considerate informatii publice?
Sau se acopera functionarii (Primariei si ai Politiei Locale) intre ei, si stiu in ce conditii au acordat autorizatiile?!
Ma interesez sa vad cat costa si un avocat...#-o
Răspuns la discuția Servitutea picaturii de streasina
Multumesc!
Asa stiam si eu, ca am dreptul sa solicit aceste informatii, dar m-au pasat de la un birou la altul pana m-au trimis la Politia Locala.
Voi merge sa cer aceste informatii - iar cum m-am documentat: este vorba despre legea 544,nu?
Vecinul care are casa cu fata catre curtea noastra construieste locuinta P+M. La parter distanta pana la limita de hotar are ~1,2 m, dupa care mansarda iese in afara parterului, iar acoperisul (cu streasina) si mai in afara - astfel ca in plan vertical trec de gard. Deasemenea, vor construi si o terasa de legatura cu etajul care se sprijina pe gard. Ei spun ca nu a trebuit sa-mi ceara niciun acord si ca e legal asa cum construiesc.Din experienta iernilor cand zapada cade inainte de a se topi si scurge pe burlan, eu cred ca zapada de pe acoperisul lor va cadea la noi in curte. Am fost la Primarie si am solicitat sa vad proiectul in baza caruia au acordat certificatul de urbanism (pe acesta l-am putut verifica pe site) - autorizatia se pare ca a iesit (desi nu e actualizat site-ul Primarie). M-au trimis la Politia Locala, care mi-a raspuns la sesizare ca are autorizatie de constructie, iar pentru aceste aspecte care privesc Codul Civil sa ma adresez instantei. Eu nu am bani de judecata si vreau sa stiu daca nu exista o alta cale legala sa pot obtine retragerea acoperisului macar, chiar daca nu stiu inca in ce fel se va finaliza si acea terasa (cu vedere spre noi sa inchisa spre noi).
Multumesc!
In contextul HG 717/2009 cu modificarile care au mai fost si in care se precizeaza la criteriile de eligibilitate pentru achizitia de locuinte prin programul Prima Casa va prezint urmatoarea situatie:
- sotul meu nu a detinut niciodata o proprietate;
- eu - ca sotia celui care solicita prima casa - detin o proprietate impreuna cu mama si fratele meu, dobandita prin mostenire (in anul 1999, fiind casatorita la acea data), proprietate care este o locuinta la curte cu teren total de 300 m2 si suprafata construita de 115m2 din care eu detin 3/16.
- In acest context, sotul meu este eligibil pentru Prima Casa sau nu , in conditiile in care eu voi fi codebitor? Pana acum am fost la 3 banci si am primit urmatoarele raspunsuri:
- da, conform faptului ca detin mai putin de 50 m2 suprafata construita,
- nu total, deorece nu conteaza ca e locuinta dobandita prin mostenire (desi nu este in comun cu sotul)
- da hotarat, ca se poate
Am vrea un raspuns sigur pentru ca e riscant sa depunem dosarul si sa ne trezim ca nu se aproba.
Va multumesc!