In contextul HG 717/2009 cu modificarile care au mai fost si in care se precizeaza la criteriile de eligibilitate pentru achizitia de locuinte prin programul Prima Casa va prezint urmatoarea situatie:
- sotul meu nu a detinut niciodata o proprietate;
- eu - ca sotia celui care solicita prima casa - detin o proprietate impreuna cu mama si fratele meu, dobandita prin mostenire (in anul 1999, fiind casatorita la acea data), proprietate care este o locuinta la curte cu teren total de 300 m2 si suprafata construita de 115m2 din care eu detin 3/16.
- In acest context, sotul meu este eligibil pentru Prima Casa sau nu , in conditiile in care eu voi fi codebitor? Pana acum am fost la 3 banci si am primit urmatoarele raspunsuri:
- da, conform faptului ca detin mai putin de 50 m2 suprafata construita,
- nu total, deorece nu conteaza ca e locuinta dobandita prin mostenire (desi nu este in comun cu sotul)
- da hotarat, ca se poate
Am vrea un raspuns sigur pentru ca e riscant sa depunem dosarul si sa ne trezim ca nu se aproba.
Va multumesc!
Fiind sotul cel ce aplica, e eligibil, fara sa mai conteze ce aveti dvs. Sotul nu ere nici singur si nici in comun cu dvs o proprietate. Ce aveti dvs , e bunul dvs propriu.
Daca e sa va refuze, ar fi doar un pretext.
Criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii care achizitioneaza in cadrul programului o locuinta finalizata sunt urmatoarele:
a) la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima casa", nu detin in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar; dovada indeplinirii acestui criteriu se face cu declaratia pe propria raspundere a beneficiarului, data in forma autentica;
Pt a nu avea surprize, va recomand sa cereti un model de declaratie asa cum o cere banca la care vreti sa faceti creditul. Aceasta declaratie trebuie sa o faceti amandoi la notar indiferent cine ia creditul avand in vedere ca pe actul de vanzare-cumparare sotul va avea 50% dvs 50%.
Prima casa
Mara26111985
Buna ziua. Eu si sotul meu am vrea sa ne inscriem la prima casa, dar avem o situatie mai speciala si nu stim daca ne incadram. El a primit mostenire de la ... (vezi toată discuția)