"Poate ca nu am inteles noi corect succesiunea evenimentelor, dar daca este cea prezentata de dv. aici, e o eroare in actele fiscului, cum spune si d-na Romascanu."
Adica sa fie o eroare faptul ca pe anexa 24 apare defunctul Popescu ca detinand un imobil, adica apartamentul in cauza?? (Mentionez ca rudele d-lui Georgescu au renuntat din 1971 in favoarea vaduvei, actuala d-na Popescu, deci a fost singura mostenitoare a jumatatii de apartament a d-lui Georgescu )
Daca as scoate un extras de carte funciara cu rol consultativ al apartamentului, ar scrie mai multe acolo? Poate ca d-na Popescu i-o fi cedat d-lui Popescu o parte din apartament prin vreun act notarial de apare si el in anexa 24.
D-na Georgescu a fost singura mostenitoare dupa decesul sotului, a existat si un certificat de mostenitor.
Ok, am inteles ca mostenitorul d-lui Popescu, are o creanta de 24-25% din valoarea apartamentului dar... care valoare? Cum se procedeaza? Se ia valoarea de 75.000 lei din anul 1970 si se actualizeaza, cu inflatie si tot tacamul, pana in zilele noastre, rezultand o valoare X? Sau se ia actuala valoare de piata din zilele noastre, eventual din tabelele unui notar sau chiar valoarea din scriptele Fiscale ale Primariei dupa care calculeaza impozitul pe proprietate, rezultand o suma Y?
E f. posibil ca suma X sa fie mult mai mica decat suma Y.
Deci mostenitorul d-lui Popescu nu are drept la un anumit procent din apartament ci doar la o suma de bani care a fost platita de d-ul Popescu.
Daca d-na Popescu a platit, cu primul sot, 20% avans, dintr-o suma totala de 75.000 lei ar insemna ca au mai ramas 60.000lei de platit. Cum d-na a platit singura inca 6 ani, adica vreo 20%, mai raman 50.000 lei. care au fost platiti de la data casatoriei cu d-ul Popescu si pana in 2000. Deci, d-ul Popescu ar fi platit jumatate din 50.000 lei, adica 25.000 din care scadem 1/4 care revine sotiei si mai raman vreo 18.000. Daca raportam aceasta suma la suma totala de 75.000 lei, ar insemna ca suma sau creanta pe care o mosteneste fiul d-lui Popescu reprezinta cam 25%.
Totusi, nu inteleg ce se intelege din Anexa 24, d-ul Popescu este sau nu proprietar pe apartament?? Se ia in considerare acest fapt? Sau, cu toate acestea, se considera ca d-ul Popescu, desi apare in scriptele Primariei ca detinator de apartament ( pacat ca nu spune si in ce procent), in realitate el nu este decat detinator de creante? Iar mostenitorul lui nu poate decat sa ceara sotiei supravietuitoare o suma de bani din care se scade o patrime??
Actuala d-na Popescu nu a avut copii nici cu primul sot, d-ul Georgescu,nici cu cel decedat, d-ul Popescu. Doar d-ul Popescu a avut un singur copil dintr-o casatorie anterioara.
Si cum se poate afla daca d-ul Popescu este si el co-proprietar al apartamentului?
Este adevarat ca actuala sotie a semnat prima contractul de vanzare cumparare dar, la data casatoriei cu d-ul Popescu, nu era achitat decat intr-o proportie mica, fiind platit intr-o mare parte in timpul casatoriei. Fiul d-lui Popescu nu are acces in apartament sa vada daca si tatal lui a platit pe numele lui o parte din rate.
P.S. Revin cu urmatoarele amanunte:
Fiul d-lui Popescu a scos un Certificat de atestare Fiscala din care se poate citi:
"D-ul si D-na Popescu, cu domiciliu in ......., figureaza in evidentele fiscale cu urmatoarele bunuri"
- 1 apartament adresa ...., valoare impunere .... etc.
De asemeni, pe baza acestui act s-a scos de la Primarie un alt act, Anexa 24, din care reiese, de pe verso, ca la capitolul "Bunuri imobile ale autorului succesiunii" apare adresa apartamentului disputat..
Asta sa insemne ca si d-ul Popescu este proprietar al apartamentului?
Buna seara.
Ii rog frumos pe specialistii care activeaza pe acest forum sa ma ajute intr-o problema.
Doamna Georgescu, prin anul 1970, cumpara un apartament proprietate personala de la ... cine construia asa ceva pe timpul ciuruitului, impreuna cu sotul dumneaei, d-ul Georgescu. Se achita un avans de 20%, urmand ca restul sa fie achitat prin plata de rate lunare la CEC. Dupa 1 an d-ul Georgescu decedeaza iar sotia mosteneste apartamentul si plateste singura ratele cativa ani. Apoi se recasatoreste in 1978 cu d-ul Popescu, divortat si cu un copil in dotare dar care era in grija mamei. Familia Popescu nu are copii. Anul acesta d-ul Popescu decedeaza. Intrebarea este:
-fiul d-ului Popescu are vreun drept asupra apartamentului? Din anumite documente ar reiesi ca ultima rata a fost platita prin anul 2000. Sau ce drepturi are?!
De asemeni, fiecare din ei a avut cate un cont bancar de vreo 3000Roni la banca. Cum se impart si aceste conturi?