avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O mostenire coþopenitã.. :(
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O mostenire coþopenitã.. :(

Buna seara.
Ii rog frumos pe specialistii care activeaza pe acest forum sa ma ajute intr-o problema.

Doamna Georgescu, prin anul 1970, cumpara un apartament proprietate personala de la ... cine construia asa ceva pe timpul ciuruitului, impreuna cu sotul dumneaei, d-ul Georgescu. Se achita un avans de 20%, urmand ca restul sa fie achitat prin plata de rate lunare la CEC. Dupa 1 an d-ul Georgescu decedeaza iar sotia mosteneste apartamentul si plateste singura ratele cativa ani. Apoi se recasatoreste in 1978 cu d-ul Popescu, divortat si cu un copil in dotare dar care era in grija mamei. Familia Popescu nu are copii. Anul acesta d-ul Popescu decedeaza. Intrebarea este:

-fiul d-ului Popescu are vreun drept asupra apartamentului? Din anumite documente ar reiesi ca ultima rata a fost platita prin anul 2000. Sau ce drepturi are?!
De asemeni, fiecare din ei a avut cate un cont bancar de vreo 3000Roni la banca. Cum se impart si aceste conturi?


Multumesc frumos!

Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 17:41, 24 Ianuarie 2011
Daca al doilea sot nu a contribuit cu bani nu vor avea drept la mostenire mostenitorii acestuia la apartament.
Fiul primului sot are drept la mostenire impreuna cu sotia supravietuitoare (chiar daca sunt divortati )
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Daca d-ul Popescu este trecut ca propietar in actele de propietate ale imobilului,fiul sau din prima casatorie are drept de mostenire impreuna cu fosta d-na Georgescu (actuala Popescu).
Apartamentul apartine d-nei Georgescu, ca fiind bun dobandit inainte de casatoria cu d-l Popescu. Trebuie avut in vedere, ca orice parte a avut un venit, astfel ca si-a putut plati in continuare bunul propriu.
Tinand ca d-na Georgescu ( devenita Popescu) nu este decedata, contul dumneaiei nu se imparte.
Contul d-lui Popescu se imparte in functie de declaratia data de acesta la momentul deschiderii contului ( de ex. o imputerniceste pe d-na Georgescu sa ridice banii)
In mod legal, aceasta suma se imparte in doua ( una revenindu-i sotiei supravietuitoare ca parte care nu este supusa mostenirii, urmad ca jumatatea cealalta sa fie impartita in functie de clasa de mostenitori cu care vine la succesiune)
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
Georgeta Anghel (Rusu), Avocat
Si cum se poate afla daca d-ul Popescu este si el co-proprietar al apartamentului?

Este adevarat ca actuala sotie a semnat prima contractul de vanzare cumparare dar, la data casatoriei cu d-ul Popescu, nu era achitat decat intr-o proportie mica, fiind platit intr-o mare parte in timpul casatoriei. Fiul d-lui Popescu nu are acces in apartament sa vada daca si tatal lui a platit pe numele lui o parte din rate.

P.S. Revin cu urmatoarele amanunte:

Fiul d-lui Popescu a scos un Certificat de atestare Fiscala din care se poate citi:
"D-ul si D-na Popescu, cu domiciliu in ......., figureaza in evidentele fiscale cu urmatoarele bunuri"
- 1 apartament adresa ...., valoare impunere .... etc.

De asemeni, pe baza acestui act s-a scos de la Primarie un alt act, Anexa 24, din care reiese, de pe verso, ca la capitolul "Bunuri imobile ale autorului succesiunii" apare adresa apartamentului disputat..

Asta sa insemne ca si d-ul Popescu este proprietar al apartamentului?

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
zensei, utilizator
Bunul fiind cumparat in timpul casatoriei este prezumat ca fiind bun comun.
De aceea, mostenitorul daca stie ca exista si alti mostenitori din partea celuilalt sot care ar putea invoca drepturi va trebui sa se judece cu acestia.
Mergeti la un avocat care sa se priceapa la astfel de cazuri si sa aiba timp de dvs.
Trebuie analizat exact care sunt posibilii mostenitori si gandita in concret situatia in raport si de probele existente.
La notar nu are niciun sens sa mergeti intrucat nu va poate ajuta cu nimic.

Alte discuții în legătură

Succesiune fara intelegere amiabila la notar kanai kanai Bună ziua, situaţia cu care mă confrunt este următoarea: Este vorba de o concurenta la succesiune intre un sot supravietuitor (mama vitrega) si un ... (vezi toată discuția)
Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele MariaLola MariaLola Buna seara. Tatal meu este casatorit de 4 ani dupa 20 de ani de concubinaj.Au cumparat un apartament prin programa prima casa doar pe numele ei acum 14 ani ... (vezi toată discuția)
Sotia are dreptul la mostenire? bettyna bettyna Buna ziua, Am si eu o nelamurire: in cazul in care mostenitorii sunt sotia( d-na A) si copiii decedatului( B si C) pentru toate bunurile realizate si obtinute ... (vezi toată discuția)