avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sotia are dreptul la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sotia are dreptul la mostenire?

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire: in cazul in care mostenitorii sunt sotia( d-na A) si copiii decedatului( B si C) pentru toate bunurile realizate si obtinute in timpul casatoriei , ce se intampla cu bunurile pe care fiecare dintre soti le avea inainte de casatorie?
De exemplu: sotul(dl A) avea un teren cumparat inainte de casatorie( teren pe care in timpul casatoriei construieste o casa )
. Dupa decesul parintilor "dl A" (acestuia )ii ramane mostenire un al doilea teren.
Dupa moartea sotului (dl A), sotia supravietuitoare (d-na A) impreuna cu copii (B si C) vin la mostenire.
Intrebarile mele sunt::
1. Sotia(d-na A) mosteneste si parte din mostenirea sotului (dl A) de la parinti lui sau la aceasta vin ca mostenitori doar copiii?
2. Dar in cazul in care unul dintre copii moare ( B ), mama acestuia ( d-na A) poate veni ca mostenitoare la terenul mostenit de copil dela sot(dl A) (in calitate de mostenitoare a copilului decedat)?
Punem cazul in care niciunul dintre copii(B si C ) cuplului nu a fost casatorit si nici nu a avut copii.
Dar in cazul in care fiecare din copii cuplului (B si C) cuplului au fost casatoriti si au avut copii, d-na A mai are dreptul la mostenire dupa copil (B)?
In speranta ca am fost destul de clara va multumesc pentru lamuriri.

1.Doar copiii.
2.Mama si fratele.
3.Daca fiul B decedeaza si are macar un copil, mosteneste doar acesta, nu mai culege nici mama nici fratele.
Va pun la dispozitie un material pe care l-am gasit pe net. poate va foloseste. Bafta!

Succesiunea – drepturile sotului supravietuitor
Sotul supravietuitor are anumite drepturi stabilite prin lege, diferite de cele ale mostenitorilor testamentari si chiar fata de cei legali. Alaturi de descendetii defunctului si de ascendentii privilegiati, sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar. In plus, drepturile privilegiate sunt prevazute in legea nr. 319 / 1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.
Conditiile pentru mostenire
Sotul defunctului poate sa mosteneasca numai in anumite conditii. O prima astfel de conditie este aceea sa aiba calitatea de sot in momentul decesului sotului. Se considera a avea aceasta calitate si cei care sunt despartiti in fapt, dar si persoana care a deschis proces de divort, insa hotararea de divort nu a ramas irevocabila inaintea decesului unuia dintre soti. Calitatea de sot se pierde si ca urmare a constatarii nulitatii sau prin anularea casatoriei. Astfel in cazul nulitatii partiale sau totale a casatoriei, afectele se produc retroactiv, ajungandu-se la starea persoanei dinaintea casatoriei – cu alte cuvinte, casatoria nici nu a existat.
Bunurile comune ale sotilor si masa succesorala
Cand sotul supravietuitor vine la mostenire alaturi de alti mostenitori legali sau testamentari, trebuie determinata care este masa succesorala din care acesta mosteneste o parte. Din intreaga masa a bunurilor, sunt clar delimitate numai bunurile proprii ale defunctului, care intra in masa succesorala, precum si bunurile proprii ale sotului supravietuitor care nu fac parte din mostenire. Din bunurile proprii ale sotilor, sotul mostenitor are dreptul, in temeiul Codului Familiei la o anumita parte, in baza raporturilor de familie si nu al mostenirii.
Drepturile succesorale ale sotului supravietuitor
Conform reglementarilor in vigoare, sotul supravietuitor are urmatoarele drepturi:
- un drept de mostenire in concurs cu celelalte clase de mostenitori legali sau in lipsa rudelor din cele patru clase
- un drept special asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta
- un drept special de abitatie asupra locuintei comune a sotilor.
Cotele legale de mostenire
In cazul primei categorii de drepturi sunt:
- ¼ din mostenire, daca sotul vine in concurs cu clasa I de mostenitori (adica, descendetii defunctului)
- 1/3 din mostenire, daca vine la mostenire alaturi de ascendentii privilegiati (parintii defunctului) si de colateralii privilegiati (frati, surori), indiferent de numarul lor
- ½ din mostenire, daca vine in concurs fie numai alaturi de ascendentii privilegiati, fie numai alaturi de colateralii privilegiati
- ¾ daca vine in concurs cu clasa a III-a sau cu clasa a IV-a de mostenitori, indiferent de numarul lor
- daca vine singur la mostenire, sotul supravietuitor va primi toata masa succesorala.
Astfel, partea care se cuvine sotului mostenitor se va scadea din intreaga masa succesorala, restul impartindu-se, dupa regulile succesiunii, intre mostenitorii rimasi. Atunci cand sotul supravietuitor vine in concurs la mostenire, numai cu descendentii defunctului, el va trebui sa faca raportul donatiilor primite de la defunct. Raportul se va face doar fictiv – la masa succesorala efectiva se va adauga valoarea donatiilor facute de defunct, valoarea rezultata reprezentand valoarea reala a mostenirii.
Dreptul asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei si asupra darurilor de nunta
In afara de cota din mostenire deja mentionata, sotul supravietuitor are dreptul la bunurile mobile si la obiectele care exista in gospodaria comuna a sotilor. Pentru aceasta se cer intrunite doua conditii: defunctul sa nu fi lasat toate aceste bunuri, in timpul vietii, prin donatii sau legate, altor persoane si sotul supravietuitor sa nu vina la mostenire in concurs cu descendentii defunctului.
Prin mobilele si obiectele gospodariei se inteleg bunurile care serveau la mobilarea locuintei (mobilier, televizor, covoare etc) si obiectele care, prin natura lor sunt destinate a folosi uzului casnic (aragazul, frigiderl, masina de spalat, aspiratorul etc) si care au fost folosite efectiv de soti, conform nivelului lor de trai. Nu intra in aceasta categorie: bunurile care nu pot fi folosite in gospodarie prin natura lor (automobilul, motocicleta, pianul etc), obiectele care au valoare deosebita si care nu pot fi afectate gospodariei (obiectele de arta, bijuteriile de mare valoare etc), bunurile care au fost achizitionate in alt scop decat cel al folosintei comune (obiecte de uz personal, inclusiv ale defunctului, obiecte sau bunuri destinate investitiilor etc) precum si bunurile afectate gospodariei taranesti (animalele de munca si de productie precum si unelte specifice ale gospodariei taranesti).
In ce priveste darurile de nunta, sotul supravietuitor are dreptul de mosteni numai acele daruri care au fost oferite ambilor soti, nu si asupra celor oferite numai defunctului, care sunt asimilate bunurilor proprii, intrand astfel in masa succesorala.
Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor
Un ultim drept special recunoscut de lege sotului supravietuitor este acela de abitatie asupra locuintei comune. Dreptul se dobandeste si exercita numai in anumite conditii indeplinite de sotul supraietuitor, si anume:
- la data deschiderii mostenirii, sa locuiasca in casa care este obiectul dreptului
- nu are alta locuinta proprie
- casa face parte din mostenire, adica este proprietatea exclusiva sau comuna (cu sotul supravietuitor) a defunctului
- sa nu devina la data deschiderii mostenirii proprietarul unic al casei (in acest caz dreptul si-ar pierde obiectul, casa fiind deja proprietatea exclusiva a sotului supravietuitor)
In ce priveste acest drept, sotul supravietuitor nu il poate instraina nici unei alte persoane. De asemenea beneficiarul dreptului nu va trebui sa plateasca nici o suma pentru a beneficia de casa de locuit, fiind un drept obtinut cu titlu gratuit.
Sotul supravietuitor poate beneficia de acest drept pana la iesirea din indiviziune, si in orice caz cel putin un an de zile de la incetarea din viata a sotului sau. Daca in aceasta perioada sotul supravietuitor se recasatoreste, va pierde dreptul special de abitatie asupra casei de locuit.

buna ziua in masa succesorala a sotului A va intra si o cota din treneul mostenit de pe urma parintilor, prin urmare sotia A va culege o cota de 1/4 si din acest teren.in cazul decesului oricaruia dintrei copii, B si C, dna A va veni la mostenirea lor numai cu conditia ca B si C sa nu aibe descendenti.
In masa succesorala dupa defunctul dl A intra jumatate din bunurile dobandite in timpul casatoriei, precum si bunurile proprii ale acestuia (respectiv terenul dobandit inainte de casatorie si terenul dobandit prin mostenire).
Sotia supravietuitoare mosteneste 1/4 din masa succesorala, iar copiii 3/4.
In cazul decesului unuia dintre copii, la mostenire vin parintii si fratele, in situatia in care copilul decedat nu are descendenti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile proprii ale defunctului, dreptul sotului supravietuitor asupra lor tata1234 tata1234 Buna ziua, tuturor! Poate ma va lamuri cineva cu privire la urmatoarea speta. Ce sa intampla cu bunurile proprii ale defunctului, achizitionate inainte ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu apartamentul parintilor cand unul din ei decedeaza si au 3 copii?cum se imparte? georgiana_toderascu georgiana_toderascu Mesaj:As dori sa aflu ce pasi trebuie sa urmez pentru ca mama viitorului meu sot sa ii treaca partea sa de la apartamentul ei si al sotului decedat in numele ... (vezi toată discuția)
Copilul- unic mostenitor elamani elamani Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa ... (vezi toată discuția)