elamani a scris:
Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa moartea mea numai fiului meu, ca unic mostenitor al tuturor bunurilor mele mobile si,eventual, imobile. Va multumesc pt raspuns.
Sotul supravietuitor este si el un
mostenitor rezervatar, in sensul ca nu se poate (chiar daca dvs lasati prin testament toate bunurile dvs mobile si imobile unicului descendent) sa il lipsiti complet de dreptul de a va mosteni.
Daca nu lasati testament, mostenirea se va face conform regulilor succesiunii legale si asupra masei succesorale lasate de dvs vor veni in concurs sotul (cu 1/4) si copilul (cu 3/4).
In cazul in care lasati prin testament toata averea dvs copilului, veti incalca rezerva succesorala a sotului supravietuitor. Rezerva succesorala este de 1/2 din cota de mostenire la care ar fi fost indreptatit sotul supravietuitor conform regulilor succesiunii legale (adica non-testamentare, cand nu exista testament). In cazul dvs, sotul supravietuitor venind in concurs cu descendentul, rezerva sa succesorala (care nu poate fi atinsa, chiar testand totul in favoarea copilului) este de 1/2 din 1/4, respectiv 1/8 din masa succesorala lasata de dvs.
Masa succesorala se va compune numai din bunurile proprii (cum ar fi apartamentul dobandit de dvs prin mostenire) dar si din partea defunctului din bunurile comune dobandite in timpul casatoriei.
Trebuie de asemenea sa mai luati in calcul si faptul ca sotul supravietuitor beneficiaza si de alte drepturi, astfel: un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta si un drept temporar de abitatie asupra casei de locuit.
Pentru mai multe amanunte, dreptul la mostenire al sotului supravietuitor este reglementat pe larg in Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.
Toate cele bune!