Poate ma va lamuri cineva cu privire la urmatoarea speta.
Ce sa intampla cu bunurile proprii ale defunctului, achizitionate inainte incheierii casatoriei, case, autoturizme, cine le mosteneste?
Defunctul are doar 2 copii din casatoria anterioara+sotul supravietuitor, acesta din urma, are verun drept, poate pretinde sau primi ceva? Durata casatoriei 10 ani.
Cand sotul supravietuitor vine la mostenire alaturi de alti mostenitori legali sau testamentari, trebuie determinata care este masa succesorala din care acesta mosteneste o parte. Din intreaga masa a bunurilor, sunt clar delimitate numai bunurile proprii ale defunctului, care intra in masa succesorala, precum si bunurile proprii ale sotului supravietuitor care nu fac parte din mostenire. Din bunurile proprii ale sotilor, sotul mostenitor are dreptul, in temeiul Codului Familiei la o anumita parte, in baza raporturilor de familie . s supravietuitor beneficiaza de urmatoarele drepturi:
- un drept de mostenire in concurs cu oricare dintre mostenitorii legali sau un drept de mostenire in lipsa acestora;
- un drept de mostenire special asupra mobilierului, obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta;
Cotele legale de mostenire
In cazul primei categorii de drepturi sunt:
- ¼ din mostenire, daca sotul vine in concurs cu clasa I de mostenitori (adica, descendetii defunctului)
- 1/3 din mostenire, daca vine la mostenire alaturi de ascendentii privilegiati (parintii defunctului) si de colateralii privilegiati (frati, surori), indiferent de numarul lor
- ½ din mostenire, daca vine in concurs fie numai alaturi de ascendentii privilegiati, fie numai alaturi de colateralii privilegiati
- ¾ daca vine in concurs cu clasa a III-a sau cu clasa a IV-a de mostenitori, indiferent de numarul lor
- daca vine singur la mostenire, sotul supravietuitor va primi toata masa succesorala.
n ce priveste acest drept, sotul supravietuitor nu il poate instraina nici unei alte persoane. De asemenea beneficiarul dreptului nu va trebui sa plateasca nici o suma pentru a beneficia de casa de locuit, fiind un drept obtinut cu titlu gratuit.
Sotul supravietuitor poate beneficia de acest drept pana la iesirea din indiviziune, si in orice caz cel putin un an de zile de la incetarea din viata a sotului sau. Daca in aceasta perioada sotul supravietuitor se recasatoreste, va pierde dreptul special de abitatie asupra casei de locuit.
In ce priveste darurile de nunta, sotul supravietuitor are dreptul de mosteni numai acele daruri care au fost oferite ambilor soti, nu si asupra celor oferite numai defunctului, care sunt asimilate bunurilor proprii, intrand astfel in masa succesorala.
In afara de cota din mostenire deja mentionata, sotul supravietuitor are dreptul la bunurile mobile si la obiectele care exista in gospodaria comuna a sotilor. Pentru aceasta se cer intrunite doua conditii: defunctul sa nu fi lasat toate aceste bunuri, in timpul vietii, prin donatii sau legate, altor persoane si sotul supravietuitor sa nu vina la mostenire in concurs cu descendentii defunctului.
Prin mobilele si obiectele gospodariei se inteleg bunurile care serveau la mobilarea locuintei (mobilier, televizor, covoare etc) si obiectele care, prin natura lor sunt destinate a folosi uzului casnic (aragazul, frigiderl, masina de spalat, aspiratorul etc) si care au fost folosite efectiv de soti, conform nivelului lor de trai. Nu intra in aceasta categorie: bunurile care nu pot fi folosite in gospodarie prin natura lor (automobilul, motocicleta, pianul etc), obiectele care au valoare deosebita si care nu pot fi afectate gospodariei (obiectele de arta, bijuteriile de mare valoare etc), bunurile care au fost achizitionate in alt scop decat cel al folosintei comune (obiecte de uz personal, inclusiv ale defunctului, obiecte sau bunuri destinate investitiilor etc) precum si bunurile afectate gospodariei taranesti (animalele de munca si de productie precum si unelte specifice ale gospodariei taranesti).
In ce priveste darurile de nunta, sotul supravietuitor are dreptul de a mosteni numai acele daruri care au fost oferite ambilor soti, nu si asupra celor oferite numai defunctului, care sunt asimilate bunurilor proprii, intrand astfel in masa succesorala.
Din cat am inteles, masa succesorala este formata din bunurile proprii ale defunctului+cota parte din bunuri comune. Sotul supravietuitor va primi din intreaga masa succesorala 1/4, restul, 1/3, revenind copiilor.
Va primi 1/4 si din bunurile proprii, ale sotului decedat, achizitionate inaine incheierii casatoriei, la dobandirea carora n-a contribuit cu nimic?
Va primi 1/4 si din bunurile proprii, ale sotului decedat, achizitionate inaine incheierii casatoriei, la dobandirea carora n-a contribuit cu nimic?
Daca vi se pare injust ganditi-va la cazurile cand avem copii care nu si-au mai vazut parintii de 20-30 de ani si acestia primesc trei sferturi din mostenire, iar sotul supravetuitor care a conventuit cu defunctul 30 -40-50 de ani, si i-a fost alaturi pina-n ultima clipa, ramane mai cu nimic daca imobilele erau bunuri proprii ale sotului decedat.
Revenind la intrebarea dvs. DA, sotul supravetuitor are aceleasi drepturi ca si copiii adica asupra intregii mase succesorale (tot ce lasa defunctului) doar ca intr-o proportie de 1/4 in prezenta copiilor.
Va multumesc tuturor!
Cred ca doar contract prenuptial, cu dispozitii exprese in acest sens, poate opri mostenirea bunurilor proprii ale defunctului de catre sotul supravietuitor.