avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune fara intelegere amiabila la notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune fara intelegere amiabila la notar

Bună ziua, situaţia cu care mă confrunt este următoarea:
Este vorba de o concurenta la succesiune intre un sot supravietuitor (mama vitrega) si un descendent direct (fiica)
Ca si masa succesorala este un apartament, din care am inteles ca fiica ar avea dreptul la 3/4, iar mama vitrega la 1/4. Apartamentul este cumparat de catre defunct inainte de casatorie, iar circa 1/3 din rate s-au achitat in timpul casatoriei.
La notar nu am ajuns la o intelegere amiabila, asa ca se pare ca vom ajunge in instanta.
Intrebarea este, care credeti ca ar fi decizia judecatoreasca in acest caz, daca aveti ceva experiente asemanatoare.
Stiu ca ar trebui sa cer consultanta unui avocat in problema asta, si o voi face, dar as vrea sa aud si alte pareri.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: kanai , utilizator 15:15, 28 August 2013
Ratele achitate in timpul casatoriei(1/3 din valoarea apartamentului) se constituie intr-un drept de creanta al sotiei supravietuitoare(in principiu are dreptul la 1/2 din valoarea acestei creante), iar diferenta se repartizeaza in cotele pe care le-ati enuntat. Evident, urmeaza sa se administreze probe atat pentru dovedirea dreptului de creanta, cat si pentru determinarea in concret a sumei cuvenite fiecarui mostenitor(expertiza de evaluare a apartamentului). Mai concret, sotia supravietuitoare are dreptul la o suma reprezentand 1/4 din cele doua treimi proprietatea exclusiva a sotului decedat si 1/2 din cota de 1/3 corespunzatoare ratelor achitate impreuna impreuna cu sotul. Diferenta urmeaza a fi atribuita descendentului defunctului.
Edificator răspuns, mulţumesc.
Ca un detaliu, la ultima întâlnire la notar,soţia supravieţuitoare a adus ca argument faptul că din valoarea apartamentului ar trebui să i se atribuie cheltuieli de "îmbunătăţire": parchet, termopane, gresie, faianţă, chiar şi impozitul plătit. Nu ştiu dacă e valid din punct de vedere legal acest argument.
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
kanai, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drept de mostenire imi revine dupa tatal meu cristina62 cristina62 in urma divortului parintilor mei,tatal meu a ramas in apartamentul in care locuisem impreuna cu chirie,din anul 1963. In anul 1990 s-a recasatorit si a ... (vezi toată discuția)
Succesiune tata recasatorit. bun propriu. drepturi fiica supravietuitoare tamara47 tamara47 Sunt fiica unui tata decedat. Precizez ca tatal meu m-a avut dintr-o casatorie precedenta casatoriei lui cu actuala sotie si ii port numele. In timpul vietii ... (vezi toată discuția)
Mostenire frati vitregi sandavo sandavo Buna seara Sunt unicul fiu al tatalui meu. Tata s-a recasatorit cu o doamna care avea si ea la randul ei o fata dintr-o casatorie anterioara. In cazul ... (vezi toată discuția)