avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire frati vitregi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire frati vitregi

Buna seara
Sunt unicul fiu al tatalui meu. Tata s-a recasatorit cu o doamna care avea si ea la randul ei o fata dintr-o casatorie anterioara. In cazul decesului tatalui meu, cum se vor imparti bunurile, avand in vedere ca apartamentul in care acesta si sotia lui locuiesc a fost cumparat dupa casatoria acestora? In cazul in care DUPA tatal meu decedeaza si sotia lui, cum se va realiza partajul intre mine si sora mea vitrega?
Acum tatal meu este f grav bolnav si ne asteptam sa se intample ceva din moment in moment, iar sotia acestuia ne descrie tot felui de afectiuni ale lui povestind despre sume fabuloase pe care le-a varsat in buzunarele medicilor. Este posibil ca, de fapt, dupa ce l-a stors de bani ani de zile (fapt care ne-a sarit in ochi cu diverse ocazii) sotia tatalui meu sa fi scos bani din contul comun si sa ii puna intr-un cont pe numele sau, al fiicei sau al nepoatei sale pentru a se asigura ca pune la adapost descendentii ei. Avem vreo sansa de a recupera si/sau demonstra ceva in acest caz?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:04, 11 Ianuarie 2017
tatal dv va fi mostenit de catre sotia supravietuitoare si de catre dv doar. sotia va ramane cu 50% din bunurile dobandite cu tatal dv, si va mostenti o cota de 1/4 din cei 50% ai tatalui dv. restul de 3/4 din cei 50% ai tatalui dv ii veti mosteni dv, ca si descendent.
Apartamentul fiind bun comun al sotilor, la succesiunea tatalui se va dezbate cota sa de 1/2 din bunul imobil, pe care o veti mosteni dvs. impreuna cu sotia lui (sotia va primi 1/4, iar dvs. 3/4). La decesul sotiei sale, se va dezbate cota sa de 5/8 din apartament, pe care o va mosteni fiica sa. Ulterior, veti putea incheia un act de partaj voluntar, pe cale amiabila la notarul public sau prin instanta de judecata in cazul in care sunt neintelegeri. La fel si cu sumele de bani din conturi aflate pe numele sotilor, vor face parte din masa succesorala.
Buna seara si multumesc mult pentru raspunsuri. Speram sa nu fie asa cum am gandit-o eu logic, dar se pare ca asa este, aproximativ... deci, la decesul ambilor soti , eu - 3/8 , iar sora mea vitrega - 5/8. Din pacate un partaj amiabil este imposibil macar de adus in discutie pentru ca sotia tatalui impreuna cu fiica si nepoata sunt precum hienele la hoit, in ziua de salariu si apoi in ziua de pensie erau si sunt numai lapte si miere iar in rest isi vad de ele...
Eu ma gandeam initial ca jumatatea tatalui se imparte 1/2 sotiei, 1/4 mie si 1/4 surorii mele vitrege (care nu e fiica de sange a tatalui meu), asa ca nu este chiar rau :)). Daca sumele aflate in contul pe care sunt imputerniciti tatal meu si sotia sa au fost transferate intr-un cont pe numele sotiei lui sau al fiicei ei sau al nepoatei ei, pa si la revedere ... Din pacate pentru tatal meu nu se mai poate face nimic, este in faza terminala... preferam sa nu beneficiez de nimic , dar sa il mai am alaturi .... Multumesc inca o data !
Buna seara
Revin pentru ca tatal meu a decedat in data de 19 dec 2012 si sotia lui a decis sa deschida succesiunea luni, 14 ianuarie. Cand i-am adus acesteia la cunostinta ca fiica dumneaei nu are drept la mostenire, mi-a raspuns ca ar trebui sa zic mersi ca imi da ceva, pt ca deja am primit din partea lor (a tatalui meu si a ei)o donatie (o garsoniera mobilata in valoare de vreo 8000 euro la vremea ceeea , in 1996). Spune ca dorinta - se pare verbala- a tatalui meu a fost ca apartamentul sa se imparta la 3, adica sotia, eu si fiica sotiei. Cand am adus vb de masina, mi s-a dat peste nas ca masina e luata pe numele sotiei tatalui meu, deci nu se pune problema ca ar face parte din masa succesorala... desi e cumparata in anul 2008 cand ei erau casatoriti. Zice-se ca dupa 20 de ani de casnicie fiica ei este ca si fiica tatalui meu..., deci eu am dreptul asa, prin bunavointa doamnei, la 1/3 din totalul masei succesorale compusa numai din apartamentul in care au locuit tatal meu si sotia lui... Va rog sa ma ajutati spunandu-mi ce pot face si daca este real ce incearca sa ma convinga sotia tatalui meu. Multumesc mult!
Nu va luati dupa vorbele rautacioase ale doamnei... La dezbaterea succesiunii actele "vorbesc"... Asadar, sora dvs. vitrega nu are nici un drept din mostenirea tatalui dvs., la mostenire va intra cota tatalui dvs. de 1/2 din bunurile comune (si 1/1 daca are bunuri dinaintea casatoriei), inclusiv masina, care chiar daca e pe numele sotiei, fiind achizitionata in timpul casatoriei cu tatal dvs. este bun comun cu acesta. Deci, nu este real si legal ce pretinde sotia tatalui dvs.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire oanabaisan oanabaisan in urma cu un an tatal meu a decedat.in urma am ramas 3 copii, eu si 2 din prima lui casatorie si mama(a 2 a sotie).dupa ce a decedat sotia lui s-a recasatorit ... (vezi toată discuția)
Succesiune Delya Db Delya Db Sotul meu a fost infiat in urma cu mai multi ani cu toate drepturile de mostenire de o matusa si sotul ei de atunci. Dupa cativa ani parintii lui adoptivi au ... (vezi toată discuția)
Poate soția tatălui meu decedat să vândă proprietățile fără să se dezbată succesiunea? a1234a a1234a Dupa moartea tatalui, au ramas ca mostenire 2 apartamente si un automobil. Tata era casatorit si avea un copil major. In acest caz, daca sotia lui va decide sa ... (vezi toată discuția)