avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire

in urma cu un an tatal meu a decedat.in urma am ramas 3 copii, eu si 2 din prima lui casatorie si mama(a 2 a sotie).dupa ce a decedat sotia lui s-a recasatorit cu mama mea si m-au avut pe mine .acum, fratii vitregi vor sa dezbata mostenirea.vreau sa stiu cat revine fiecaruia si daca trebuie sa contribuim la plata toti sau doar cel care face solicitarea la notar.in urma impartirii se face o masuratoare si fiecare isi ia partea?
Cel mai recent răspuns: oanabaisan , utilizator 19:19, 21 Mai 2012
1/4 sotia
3/4 copiii (respectiv 1/4 fiecare)

fiecare ar trebui sa contribuie la cheltuilei in raport cu cota (adica in mod egal in speta).
am mai cerut parerea uni notar care a spus ca sotia are 1/2 din mostenire iar restul se imparte la copii.cum e pana la urma ca nu mai inteleg nimic....s-a schimbat legea intre timp? daca sotul supravietuitor vine in concurs cu descendentii din prima casatorie a defunctului are aceeasi parte ca si acestia??
in cat timp de la deces se face succesiunea si ce costuri implica?
in caz de neprezentare la notar pt semnatura se pierde vreun drept al descendentului?
se poate ceda/vinde/dona partea mostenita?
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
oanabaisan, utilizator
Mama dvs are 1/2 din bunurile pe care le a achiztionat fiind casatorita cu tatal dvs, restul de 1/2 din aceste bunuri apartin tatalui dvs si deci in masa succesorala va intra aceasta cota de 1/2 din aceste bunuri comune pe care le a achizitionat cu mama dvs. Daca tatal dvs avea si bunuri proprii acestea intra in masa succesorala in intregul lor. Cotele fie din bunurile comune fie din bunuri proprii sunt cele de mai sus.

Exemplu. Daca tatal dvs avea un apartament dinainte sa se casatoreasca cu mama dvs si era bun propriu, mostenit sau donat de la cineva, acesta intra pe intreg la mostenire, adica mama dvs va avea din el 1/4 si copii toti 3 impreuna 3/4. Daca in schimb tatal si mama dvs au cumparat un apartament in timpul casatoriei, in masa succesorala va intra doar 1/2 din apartment , deci acel 1/2 se va imparti in 1/4 pt sotie si 3/4 pt copii, restul de 1/2 apartinand sotiei ca si cota din bunul comun!
in cazul meu casa a fost construita inainte ca parintii mei sa se casatoreasca dar nu exista un titlu de proprietate iar terenul pe care este construita este revendicat de o alta persoana din afara familiei.fatii vitregi nu au dezbatut mostenirea dupa decesul mamei lor de acum 30 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de urmas in urma decesului unui parinte alba.ciprian alba.ciprian tatal meu s-a recasatorit cu o doamna ,au cumparat impreuna o casa si ne-am mutat impreuna toti trei in ea , dupa 13 ani de casnicie el a murit ,eu am ramas ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire affahrer71 affahrer71 Buna seara. Rog sa ma lamuriti in legatura cu niste intrebari. Mama mea a murit cu 21 de ani in urma. Tatal meu s-a recasatorit, iar mama vitrega avea o fata ... (vezi toată discuția)
Partaj muresan_maria muresan_maria in urma decesului tatalui meu a ramas mama vitrega, si casa care este trecuta pe amandoua 50-50 intabulata.acum vrem sa vindem.problema care este ca impartirea ... (vezi toată discuția)