Multumesc pentru raspunsurile prompte.Deci daca am inteles bine mama mea nu putea lasa prin testament decat maxim 1/3 fratelui meu.Cum se impart insa cele 2 treimi ramase ? Se pot adauga masei succesorale activele firmei care au fost aduse de mama mea ca aport in natura chiar daca ea n-a mai fost actionar cand a decedat (si nici n-a fost despagubita vreodata ) ?
In urma decesului mamei, dupa 3 ani de suferinta (cancer) , am ramas ca mostenitori tatal meu , eu si fratele meu.
Parintii mei au cumparat 2 apartamente in urma cu cativa ani.Mama mea a infiintat o firma (restaurant) in care era asociat unic.
si in care a investit mult prin aport propriu de capital : a extins unul din apartamente , a cumparat masini , utilaje , etc .
In urma cu 1 an , deoarece nu mai putea munci l-a introdus si pe fratele meu si pe concubina sa in firma (parti sociale egale).In acest an ca si inainte, firma a mers pe profit aproape zero. In ultima luna de viata (mama fiind la pat) , fratele meu a luat-o la domiciliul sau, a izolat-o complet de tatal meu si de mine , i-a scos un certificat ca este in deplinatatea facultatilor mentale si a "convins-o" sa-i faca testament pe toate bunurile ei precum si sa iasa din firma lasandu-l pe fratele meu si pe concubina ca actionari.As avea cateva intrebari:
1. aportul de capital la o firma poate intra in masa succesorala ?
2. testamentul facut in aceste conditii este valabil ?
3. care este cea mai buna cale pentru urmat ?