In urma decesului mamei, dupa 3 ani de suferinta (cancer) , am ramas ca mostenitori tatal meu , eu si fratele meu.
Parintii mei au cumparat 2 apartamente in urma cu cativa ani.Mama mea a infiintat o firma (restaurant) in care era asociat unic.
si in care a investit mult prin aport propriu de capital : a extins unul din apartamente , a cumparat masini , utilaje , etc .
In urma cu 1 an , deoarece nu mai putea munci l-a introdus si pe fratele meu si pe concubina sa in firma (parti sociale egale).In acest an ca si inainte, firma a mers pe profit aproape zero. In ultima luna de viata (mama fiind la pat) , fratele meu a luat-o la domiciliul sau, a izolat-o complet de tatal meu si de mine , i-a scos un certificat ca este in deplinatatea facultatilor mentale si a "convins-o" sa-i faca testament pe toate bunurile ei precum si sa iasa din firma lasandu-l pe fratele meu si pe concubina ca actionari.As avea cateva intrebari:
1. aportul de capital la o firma poate intra in masa succesorala ?
2. testamentul facut in aceste conditii este valabil ?
3. care este cea mai buna cale pentru urmat ?
1 partile sociale detinute de mama dvs vor intra in masa succsorala
2 testamentul facut fratelui dvs nu poate avea ca obiect toate bunurile.- potrivit art. 841 - din Codul civil liberalitãtile, fie fãcute prin acte între vii, fie fãcute prin testament, nu pot trece peste jumãtatea bunurilor dispunãtorului, dacã la moarte-i lasã un copil legitim; peste o a treia parte, dacã lasã doi copii; peste a patra parte, dacã lasã trei sau mai multi.
3 contestati testamentul
Dati si o declaratie la notar ca acceptati mostenirea pana in 6 luni de la moartea mamei, sa nu va treziti ca invoca exceptia prescrierii termenului de optiune succesorala.
Multumesc pentru raspunsurile prompte.Deci daca am inteles bine mama mea nu putea lasa prin testament decat maxim 1/3 fratelui meu.Cum se impart insa cele 2 treimi ramase ? Se pot adauga masei succesorale activele firmei care au fost aduse de mama mea ca aport in natura chiar daca ea n-a mai fost actionar cand a decedat (si nici n-a fost despagubita vreodata ) ?
buna ziua.
nu incercati sa va lamuriti pe acest forum, pentru ca raspunsurile primite sunt la modul general.
va recomand sa solicitati o consultatie juridica unui avocat.
important este sa dati declaratie de acceptare a succesiunii, in termenul legal.
testamentul poate fi atacat in termen de 3 ani de la decesul defunctei de catre cei doi mostenitori rezervatari.
Succesiune
bia2015
Bună ziua!
Va rog frumos sa ma ajutați cu un răspuns la următoarea problema:
Vreau sa deschid o masa succesorala. Am 5 frați dintre care unul a decedat ... (vezi toată discuția)