avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contestarea donatiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contestarea donatiei

In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 01:10, 28 Iulie 2008
...daca bunurile mobile v-ar satisface rezerva succesorala, raspunsul este nu...sa zicem ca printre mobile exista unu, doua picassouri...
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Iulie 2008
ContSters4579, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca mama doneaza bunuri numai unuia dintre copii, celalat poate ataca donatia in instanta, dupa decesul mamei, deoarece amandoi copii sunt mostenitorii ei rezervatari.
asadar, in functie de cat lasa prin donatie, surorii dvs., puteti ataca actul in justitie.
mai greu ar fi, daca mama dvs. ar face act de vanzare surorii dvs. pt acele bunuri.

av. vasilescu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama n-o poate gratifica pe sora dvs.decat cu respectarea rezervei succesorale.Rezerva succesorala reprezinta parte din patrimoniul celui care lasa mostenirea la care mostenitorii au dreptul in virtutea legii, impotriva vointei defunctului manifestata prin liberalitati facute in timpul vietii sau prin dispozitii testamentare pentru cauza de moarte. Daca valoarea obiectului liberalitatii(a bunurilor imobile donate)se incadreaza in limitele cotitatii disponibile, beneficiarul liberalitatii il poate pastra, rezerva fiind satisfacuta in natura din alte bunuri, existente in patrimoniul succesoral. Cum spunea colegul meu, daca printre bunuri exista si unu-doua picasso-uri care ar valora cat bunurile imobile...
Oricum, daca aceasta donatie afecteaza rezerva succesorala, actul este sanctionat cu nulitate absoluta.
Av.Eva Carbunaru
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
rezerva succesorala a descendentilor este reglementata de art.841 cod civil, care dispune: Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, cum este si donatia din cazul nostru, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor celui care dispune, adica mama, daca la moartea ei lasa un copil; peste a treia parte, daca lasa trei copii; peste a patra parte, daca lasa trei copii sau mai multi.
adica:
daca e un singur copil: 1/2 din mostenire;
daca sunt doi copii: 2/3 din mostenire;
daca sunt 3 sau mai multi copii: 3/4 din mostenire.

Asadar legea va protejeaza.
Consecinta nu este nulitatea donatiilor excesive, care depasesc cotitatea disponibila, ci, in situatia decesului mamei si stabilirii masei succesorale, mostenitorii gratificati prin donatie au obligatia raportarii donatiilor la masa succesorala, insa doar in situatia in care donatarul a acceptat mostenirea.
Aici iarasi sunt discutii in functie de felul donatiei: daca este, sau nu este scutita de raport. Daca donatia este scutita de raport, valoarea acesteia nu intra la masa succesorala.

Se raporteaza atat donatiile, cat si datoriile pe care mostenitorii le au fata de defunct.
Ultima modificare: Duminică, 13 Iulie 2008
avTodincaVeronica, utilizator

Alte discuții în legătură

Donație elena1968 elena1968 Am donat un imobil părinţilor în anul 2000, de comun acord cu soţul. Se poate ataca donația de către soţ sau de copiii noștri? În ce cazuri ... (vezi toată discuția)
Cine poate ataca in instanta un testament? elenapopescu8 elenapopescu8 Buna ziua ,am si eu nevoie de sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema: La tara am o vecina de 82 ani ,sotul i-a murit in ianurie iar ei nu au avut ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)