avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Bună ziua!
Va rog frumos sa ma ajutați cu un răspuns la următoarea problema:
Vreau sa deschid o masa succesorala. Am 5 frați dintre care unul a decedat in aprilie 2015. (In urma acestui frate vreau sa deschid succesiunea). Un alt frate dintre ceilalți 4 este înfiat cu drepturi depline de catre o alta familie (pierzandu-si toate drepturile după familia naturala din cate știu eu...).Menționez ca fratele meu defunct nu are copii sau soție (moștenitori directi). Imediat după moartea lui, mama mea a facut un testament la notar prin care ii lasa partea ei (care i se cuvine in urma succesiunii după fratele defunct) FRATELUI MEU INFIAT.
În momentul de fata, am rămas doar eu și încă 1 frate în viata+ala infiat. Mama mea a decedat în 2016. Având în vedere ca eu abia acum vreau sa deschid succesiunea, intrebarile mele sunt:
1. Intre cine se împarte averea fratelui meu decedat? Fratii rămași în viata?
2. Mai este valabil testamentul mamei mele dacă la momentul de fata ea nu mai este în viata? Adică, ma gândesc ca dacă era în viata, avea 50% din averea fratelui defunct. Dar dacă abia acum vreau sa deschid succesiunea, nu se iau în calcul doar moștenitorii vii? Atunci de ce nu ar avea și tata o cota parte, care e mort din 2007?
3. Mai intra in masa succesorala și fratele înfiat? Dacă da, are aceleași drepturi ca și noi ceilalți?
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2021
bia2015, utilizator
Cel mai recent răspuns: bia2015 , utilizator 12:00, 5 Octombrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Intre mama (1/4) si dvs, fratele in viata si nepotii de la fratii -buni decedati inainte (3/4). Tata nu mai mosteneste nimic, fiind decedat inaintea fratelui.
2. Asta e si ideea testamentului: ca o persoana sa dispuna de bunurile sale dupa deces. Bineinteles ca este valabil testamentul.
Daca mama a dispus prin testament ca absolut toate bunurile sa ramana fratelui adoptat, atunci sunt incluse: si cota mamei de drept din bunurile comune, si cota mostenita de la tata si cota mostenita de la fratele decedat.
3. La succesiunea fratelui decedat, nu, nefiind ruda cu acesta.
Fratele adoptat o va mosteni pe mama, in calitate de legatar, in baza testamentului.
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2021
raluk0207, utilizator
Deci mama are 1/4, nu jumătate din toată averea fratelui decedat?
Art.978 lit a Cod civil
a) în cazul în care la moștenire vine un singur părinte, acesta va culege un sfert, iar colateralii privilegiați, indiferent de numărul lor, vor culege trei sferturi;
Va mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire-testament ancutica ancutica Buna ziua. Mama decedat in anul 1970.In anul 2000 s-a dezbatut mostenirea (tata si cei 4 copii - unul dintre copii fiind decedat in 1998 au venit ... (vezi toată discuția)
Succesiune razvan_3 razvan_3 Buna ziua, Doresc sa ma ajutati cu o informatie privind succesiunea unchiului meu Acesta a decedat in urma cu aprox.2 ani,nu are copii si sotie,singurele ... (vezi toată discuția)
Mostenire oluatuelena oluatuelena cota mostenire sot suprtavetuitor in conditiile in care defunctul are copii (vezi toată discuția)