avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
Doresc sa ma ajutati cu o informatie privind succesiunea unchiului meu
Acesta a decedat in urma cu aprox.2 ani,nu are copii si sotie,singurele rude sunt 2 frati buni si 3 frati vitregi.
As dori sa stiu daca in situatia in care mama mea (sora buna cu defunctul) ar dori sa deschida dosar de succesiune,ceilalti frati vitregi ce drepturi au asupra bunurilor defunctului?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: razvan_3 , utilizator 18:44, 27 Iulie 2015
Pentru a raspunde intrebarii dvs., trebuie mai intai clarificat ce intelegeti prin frati vitregi?
mama si o sora sunt frati de mama si de tata cu defunctul,iar ceilalti trei sunt 2 de mama si unu de tata.as dori sa stiu daca la succesiune se ia in discutie impartirea bunurilor la toti cei 5 frati sau doar la primii 2 mentionati la inceputul mesajului.

Multumesc
Mama si sora fac parte dintre fratii bunii (care pot veni la mostenire atat la mama cat si la tata) ceilalti 2 care sunt de mama (sunt uterini si vor veni la mostenire doar la mama) iar celalalt care e doar de tata (e frate consangvin si vine doar la tata la mostenire).

Astfel la mostenire vor veni mama si sora cat si cel de tata.

In acest caz, succesiunea se va imparti pe linii. Pentru determinarea cotelor ce revin fiecarui mostenitor, in mod teoretic, mostenirea lasata de defunct va fi impartita in doua parti egale: jumatatea paterna si jumatatea materna.
In jumatatea materna vor fi inclusi: mama dvs. si sora cat si cei doi frati doar de mama. Fratele de tata nu va beneficia de o cota din aceasta jumatate.
Deci jumatatea materna va fi impartita in mod egal la toti cei 4 mostenitori.

Acelasi lucru se va intampla si pentru jumatatea paterna, in care sunt incluse: mama dvs. si sora defunctului - ca frati atat de mama cat si de tata (privilegiul dublei legaturi), cat si fratele de tata al defunctului. Jumatatea paterna va fi impartita intre toti cei 3.

La final, cotele vor fi urmatoarele: mama dvs. si sora defunctului vor culege fiecare o cota de 7/24 din mostenire; cei doi frati doar de mama vor culege fiecare o cota de 3/24 (1/8) din mostenire, iar fratele de tata va culege 4/24 (1/6) din masa succesorala.
va multumesc pentru raspuns
As mai avea o intrebare,la deschiderea dosarului succsoral (depuderea actelor) se percepe o taxa de mostenitor?
Va adresez aceasta intrebare pentru ca din ce am studiat toate cheltuielile vor fi achitate la finalizarea dosarului cota parte pentru fiecare mostenitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati!speta la succesiuni byank04 byank04 Chiar am nevoie de ajutor.:((Am o nelamurire foarte mare in legatura cu mostenirea legala.De exemplu in cazul in care sunt ambii parinti in viata,ei primesc ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire dupa sora vitrega ottilia2805 ottilia2805 Mama mea avea 5 ani cand i-a murit mama. Tatal, se recasatoreste si in urma casatoriei se nasc o sora si un frate. Sora, nu se casatoreste niciodata si nici nu ... (vezi toată discuția)
Succesiune - parti mostenire: un frate bun si doi vitregi gabiraco gabiraco Buna ziua, Sora mea a decedat de curand. Singurele rude care mai sunt in viata, pentru mostenire, sunt eu(fratele ei) si 2 frati vitregi ( dupa ... (vezi toată discuția)