avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - parti mostenire: un frate bun si doi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - parti mostenire: un frate bun si doi vitregi

Buna ziua,

Sora mea a decedat de curand. Singurele rude care mai sunt in viata, pentru mostenire, sunt eu(fratele ei) si 2 frati vitregi ( dupa mama).
Intrebarea mea este cat (ce parte) din mostenire imi revine mie, ca si fratele ei si cat le revine celor 2 frati vitregi, pentru ca din cate stiu, nu sunt parti egale? Ca succesiunea sa se faca in mod corect, unde trebuie specificat acest lucru(frate si frati vitregi).. la notar, in ce acte?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 15:24, 22 Septembrie 2013

Inteleg ca dvs. sunteti frate bun cu defuncta (atat dupa mama, cat si dupa tata), iar ceilalti doi sunt frati cu defuncta numai dupa mama.

Daca este asa, atunci:

Mostenirea surorii dvs. se imparte in doua jumatati: linia materna si linia paterna

- jumatate din mostenirea surorii, corespunzatoare liniei paterne, o primiti dvs. (aveti in comun si tatal)

- jumatate din mostenirea surorii corespunzatoare liniei materne, se imparte la 3 (numarul fratilor care au in comun mama, inclusiv dvs).

Modul in care se imparte mostenirea in cazul in care colaterali privileagiati sunt rude cu defuntul pe linii colaterale diferite este reglementat de art 981 NCC

Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2013
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de moștenire într-o situație particulară de fraternitate: ... sunsray sunsray Drept de moștenire într-o situație particulară de fraternitate: Defunctul este frate și după mamă și după tată, cu sora X. Tatăl acestora, în ... (vezi toată discuția)
Mostenire pia_costescu pia_costescu persoana decedata, fara copii si sot, mostenitori legali: doi frati, din care unul vitreg. Care sunt fractiile de impartire ale masei sucesorale? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Succesiune frati cosangvini alinared alinared Buna ziua! am nevoie de un sfat, ma aflu in urmatoarea situatie. Am o sora doar dupa tata, dintr-o alta casatorie a tatalui meu. Aceasta sora despre care am ... (vezi toată discuția)