avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

persoana decedata, fara copii si sot, mostenitori legali: doi frati, din care unul vitreg. Care sunt fractiile de impartire ale masei sucesorale?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 22:17, 14 Octombrie 2010
50-50%
:D
Multumesc! O seara buna.
La mostenire, asa cum mentionati dvs, vor veni colateralii privilegiati, adica cei doi frati, care vor inlatura de la mostenire pe ceilalti ascendenti si colaterali, care fac parte din clasele de mostenitori subsecvente.
Fratii/surorile defunctului in speta pot fi din casatorie, aceeasi casatorie sau casatorii diferite, din afara casatoriei sau din adoptie cu efecte depline.
Fratii/surorile defunctului pot fi de trei categorii: frati buni (frati primari - si dupa mama si dupa tata), frati cosangvini (frati cu defuntul numai dupa tata) si frati uterini (numai dupa mama).
In cazul dvs., la mostenite sunt chemati frati din categorii deosebite, insemnand ca partea care se cuvine colateralilor privilegiati se imparte in doua parti egale, corespunzatoare celor 2 linii: jumatate linia materna si jumatate linia paterna.
Sa presupunem ca fratii drepti sunt dupa mama (frati uterini), iar cel vitreg e dupa tata.
Atunci fratele drept primeste 1/2 din mostenirea fratelui decedat, cealalata 1/2 impartinadu-se inca o data intre fratele drept si cel vitreg.
Rezulta ca fratelui drept ii revine 3/4 din mostenire, iar celui vitreg 1/4.

Corect! Dar daca a fost adoptat cu efecte depline tot 50-50% ramane!:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota mostenire nepoti? Balaurul Balaurul Buna ziua, Va rog un raspuns pentru urmatoarea situatie de mostenire (dupa un unchi decedat fara copii, sotie, testament), asadar: decedatul are - [b]doi ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire laviniaruth laviniaruth cine are drept la mostenire după o decedata care nu a avut familie, copii. Are doar un frate de tata si 3 nepoti de la doi frati buni(unul are 2 baieti si ... (vezi toată discuția)
In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ? mariusb74 mariusb74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ... (vezi toată discuția)