avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota mostenire nepoti?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota mostenire nepoti?

Buna ziua,
Va rog un raspuns pentru urmatoarea situatie de mostenire (dupa un unchi decedat fara copii, sotie, testament), asadar:
decedatul are - doi nepoti A si B (de la un frate bun; predecedat) si
- o nepoata C (de la un frate vitreg, predecedat - <frate doar de mama>). Parintii unchiului decedat (bunicii) sunt deasemenea decedati.

La moştenire înteleg ca vin toti cei trei nepoti. Ce cote de mostenire au ?
(ma gîndesc ca cei doi nepoti dinspre fratele bun sunt \"mai apropiati\" la mostenire)

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2014
Balaurul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Balaurul , utilizator 14:53, 21 Ianuarie 2014
Au cote egale.
Eu, cercetînd pe net, am gasit următoarea (logica mi se pare) variantă:
"O modalitate specială de împărţire a moştenirii, care se aplică în acele cazuri în care, în calitate de colaterali privilegiaţi, sunt chemaţi la moştenire fraţi şi surori ai defunctului, care nu sunt din aceeaşi părinţi, este împărţirea pe linii.

Din acest punct de vedere, fraţii şi surorile defunctului pot fi de trei categorii:
I) fraţi buni ( primari ), adică fraţi cu defunctul şi după tata şi după mama ( indiferent dacă sunt din sau din afara căsătoriei );

II) fraţi consanguini ( consângeni ), adică fraţi cu defunctul numai după tata (chiar dacă sunt din sau din afara căsătoriei );

III) fraţi uterini, adică fraţi cu defunctul numai după mama ( din sau din afara căsătoriei ).

Dacă la moştenire sunt chemaţi fraţi şi surori făcând parte din aceeaşi categorie, de exemplu toţi sunt fraţi consanguini cu defunctul, moştenirea se va împărţi potrivit regulii generale - pe capete. Dacă la moştenire sunt chemaţi fraţi şi surori din categorii deosebite, atunci moştenirea sau partea din moştenire care se cuvine colateralilor privilegiaţi, se împarte în două părţi egale, corespunzătoare celor două linii, linia paternă - dimidia paternis- , şi linia maternă - dimidia maternis -, apoi jumitatea paternă se împarte între fraţii defunctului, pe linie paternă, iar jumătatea maternă, între fraţii defunctului, pe linie maternă. Fraţii buni, fiind fraţi cu defunctul pe amblele linii, vor lua cotă parte corespunzătoare din ambele jumătăţi - privilegiul dublei legături - ( art. 674 C. c. roman )."

Aplicînd formula de mai sus, rezulta ca Masa Sucesaorala (MS) a unchiului decedat se va imparţi în două:
MS= 1/2 dinspre mama + 1/2 dinspre tata
urmînd ca DOAR doimea dinspre mama sa se împarta, într-o cota egală, cu nepoata C (dinspre fratele de mama = fratele vitreg).
Rezulta astfel cota nepoatei C = 1/4 din MS
iar cota A = cota B = [(1/2 dinspre tata)/ 1 frate bun]/2 nepoti + [(1/2 dinspre mama)/2 frati uterini]/3 nepoti = 3/8 din MS = A = B cota
Ultima modificare: Marți, 21 Ianuarie 2014
Balaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire pia_costescu pia_costescu persoana decedata, fara copii si sot, mostenitori legali: doi frati, din care unul vitreg. Care sunt fractiile de impartire ale masei sucesorale? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire dupa sora vitrega ottilia2805 ottilia2805 Mama mea avea 5 ani cand i-a murit mama. Tatal, se recasatoreste si in urma casatoriei se nasc o sora si un frate. Sora, nu se casatoreste niciodata si nici nu ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati!speta la succesiuni byank04 byank04 Chiar am nevoie de ajutor.:((Am o nelamurire foarte mare in legatura cu mostenirea legala.De exemplu in cazul in care sunt ambii parinti in viata,ei primesc ... (vezi toată discuția)