avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va rog sa ma ajutati!speta la succesiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va rog sa ma ajutati!speta la succesiuni

Chiar am nevoie de ajutor.:((Am o nelamurire foarte mare in legatura cu mostenirea legala.De exemplu in cazul in care sunt ambii parinti in viata,ei primesc 1/2 iar fratii restul,alte rude nu mai sunt.Dar pe langa fratii buni,3 la numar,sunt si 2 frati uterini si un frate consangvin.Aici eu stiu ca se imparte pe linii,materna si paterna.Dar se imparte doar o jumatate 1/2,ce au parintii,cu restu ce se intampla?Va rog sa ma ajutati!va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:39, 9 Iunie 2010
buna ziua.
la succesiunea parintelui care a decedat primul vin in concurs sotul supravietuitor si descendentii acestuia.
sotul supravietuitor in concurs cu descendentii culege o cota de 1/4 din masa succesorala, iar descendentii impreuna vor culege cota e 3/44.
aceasta cota se va imparti intre descendenti.
la mostenirea mamaei de exemplu vin doar descendentii acesteia+ sot supravietutor dc este cazul.
Pai nu cred ca in speta este un parinte care a decedat, ci un fiu, eu asa inteleg.
@byank04
Va descurcam speta, daca dati detalii mai logice. Cine e defunctul?
Merci pt rasp,deci este defunctul D,parintii lui sunt ambii in viata.D are si 2 frati frati buni ,de exemplu un frate doar dupa mama si unul doar dupa tata.Am citit ca parintii defunctului vor avea 1/2 din mostenire,pentru ca ambii sunt in viata si de aici se imparte pe linii la frati,indiferent ca sunt uterini,buni sau consangvini.Ce se intampla cu restul de 1/2?
byank04 a scris:

pe langa fratii buni,3 la numar,sunt si 2 frati uterini si un frate consangvin.



byank04 a scris:

D are si 2 frati frati buni ,de exemplu un frate doar dupa mama si unul doar dupa tata.


:-/ Deci, cati frati are mortul asta!?!.
Sau vreti sa stiti doar cat de bine stam noi cu matematica? :) (eu marturisesc ca nu prea bine)

Jumatate din mostenire o culeg parintii. (cate 1/4 fiecare)
Cealalta jumatate o culeg fratii.

Pentru a afla cat anume culege fiecare frate din aceasta a doua jumatate ea mai trebuie impartita odata in doua jumatati corespunzatoare celor 2 linii (materna si paterna). 1/4 linia materna + 1/4. linia paterna

1/4 (materna) se imparte in mod egal intre fratele bun (frate SI dupa mama) + fratele uterin (frate numai dupa mama) cate 1/8 fiecare
1/4 (paterna) se imparte in mod egal intre fratele bun (frate SI dupa tata) si fratele cosangvin) cate 1/8 fiecare

Observam ca fratele bun (frate si dupa mama si dupa tata) primeste din ambele "gramezi" (privilegiul dublei legaturi). El, in final aduna 1/8 + 1/8 din ambele linii.

Pe schema asta puteti lucra ... cu cati frati vreti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iunie 2010
romascanu, moderator
Exact cum banuiam, de fapt era fiul decedat. Intelegem ca nu era casatorit si nici nu avea copii.
1/2 parintii, cealalta 1/2 fratii. Asta se intampla cu cealalta jumatate.

Ascendentii privilegiati vin la mostenire in concurs cu colateralii privilegiati. Pt ca traiesc amandoi parintii, iau impreuna jumatate ( fiecare cate un sfert), cealalta jumatate revenind colateralilor privilegiati, indiferent de numarul lor ( art. 671, 673 Cod civil). Parintii au cota fixa.
Apoi se aplica exceptia de la principiul egalitatii intre rudele din aceeasi clasa si de acelasi grad chemate la mostenire. Potrivit principiu, daca toti fratii erau buni ei imparteau acea 1/2 in parti egale. Fiindca nu sunt frati buni ( unii sunt uterini, altii consangvini) mostenirea nu se imparte in parti egale, legea prevazand impartirea pe linii, egalitatea pastrandu-se numai intre fratii pe aceeasi linie, insa fratele bun al decedatului beneficiaza de cota-parte pe ambele linii ( privilegiul dublei legaturi).

Alte discuții în legătură

Cota mostenire nepoti? Balaurul Balaurul Buna ziua, Va rog un raspuns pentru urmatoarea situatie de mostenire (dupa un unchi decedat fara copii, sotie, testament), asadar: decedatul are - [b]doi ... (vezi toată discuția)
Efectul general si particular al reprezentarii in materia succesiunii. codeck codeck Imi poate explica cineva va rog in ce consta mai exact efectul general (impartirea pe tulpini a mostenirii) Art 968 NCC si efectul particular Art 969 NCC al ... (vezi toată discuția)
Succesiune razvan_3 razvan_3 Buna ziua, Doresc sa ma ajutati cu o informatie privind succesiunea unchiului meu Acesta a decedat in urma cu aprox.2 ani,nu are copii si sotie,singurele ... (vezi toată discuția)