avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Efectul general si particular al reprezentarii in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Efectul general si particular al reprezentarii in materia succesiunii.

Imi poate explica cineva va rog in ce consta mai exact efectul general (impartirea pe tulpini a mostenirii) Art 968 NCC si efectul particular Art 969 NCC al reprezentarii?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 23:12, 7 Ianuarie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reprezentarea succesorala opereaza numai pt descendentii defunctului si descendentii fratilor sau surorilor defunctului, deci inauntrul clasei 1 si a 2 a de mostenitori.
Exemplu daca A a decedat nu are copii si nici parinti sau sot supravietuitor. Insa a avut doi frati predecedati B si C. B are doi copii -B1 si B2 si C -C1 are doar un singur copil.
La mostenirea lui A vin prin reprezentare ca nepoti de frati predecedati B1, B2 si C1. Daca Parintii lor ar fi fost in viata mostenirea lui A s ar fi impartit in mod egal intre ei, adica B ar fi luat 1/2 si C 1/2. Avand in vedere ca B nu mai este in viata si este reorezentat de B1 si B2 copii lui cota lui de 1/2 se va imparti in mod egal la cei doi astfel ca fiecare va avea 1/4, adica B1 va avea 1/4 si B2 tot 1/4, iar C1 fiind singurul copil al lui C va culege 1/2, ce I se cuvenea tatalui sau. Asta inseamna impartirea pe tulpini practic.

Referitor la 969 Reglementeaza o obligatie de raport in sarcina copiilor nedemnului care au cules bunurile cuvenite din mostenirea de la care autorul lor a fost exclus. Ei sunt obligati la raport numai daca vin in concurs cu ceilalti copii conceputi ulterior deschiderii mostenirii de la care a fost inlaturat nedemnul.


NCC prin art 967 prevede ca si nedemnul , chiar in viata fiind poate fi reprezentat.

Exemplificare art 969

A, fiul defunctului B, este nedemn de a culege mostenirea acestuia din urma. A are doi copii, pe A1 si A2. A1 , conceput inaintea deschiderii mostenirii lui B si A2 conceput ulterior deschiderii mostenirii lui B. Intrucat A este nedemn si la data deschiderii mostenirii exista doar A1 , acesta vine prin reprezentare la mostenirea lui B, reprezentare a tatalui A si culege partea ce I s ar fi cuvenit lui A daca nu era nedemn.In schimb A2 care se naste ulterior deschiderii mostenirii lui B, deci nu avea capaciatate succesorala , nu mosteneste nimic din mostenirea lui B. Se creeaza astfel un dezechilibru intre A1 si A2. Textul lui art 969 urmareste sa remedieze acest dezechilibru, astfel incat la deschiderea mostenirii lui A , A1 urmeaza sa raporteze bunurile primite de la B prin reprezentarea lui A, astfel incat si A2 sa profite de acele bunuri.

Omul de pe zebra
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
ContSters250994, utilizator
Ok. Merci frumos. Am inteles ceea ce mi-ai explicat. Insa. Am o speta si doresc sa imi spui daca fac devolutiunea in mod corect.
Astfel avem:
"
D - defunct;
S - sotia in viata a defunctului;
T si M - tatal natural si mama naturala a defunctului;
F - fratele natural al defunctului din aceiasi parinti T si M;
Fu - frate uterin cu defunctul adica fratele din prima casatorie a mamei M a defunctului cu o alta persoana,
Schema arata cam asa:

T________M -----|
| | |
S --- D F Fu

S, T, M, F si Fu => sunt in viata.
Ce cota parte din mostenirea lasata de D ii revine fiecaruia? "

Sotia ia 1/3 pentru ca intra in concurs cu ascendentii privilegiati T si M si cu colateralii privilegiati F si Fu, Mai ramane 2/3 din avere.
Parintii iau amandoi jumatate din 2/3 adica 1/3 deci 1/6 fiecare. A mai ramas 1/3 pentru F si Fu.
Aici are loc impartirea averii ramase pe linie materna si paterna. Astfel pe linie paterna revine 1/6 si pe linie materna 1/6.
F va culege mostenirea ramasa de pe linie paterna adica 1/6 si jumatate din mostenirea ramasa de pe linie materna adica 1/12 in total 3/12.
Fu va culege astfel numai jumatate din mostenirea de pe linie materna adica 1/12.

E corect?


Si in situatia in care nu exista decat S, T, M si Fu, acesta din urma, Fu ce cota parte din totalul mostenirii lui D primea?




E corect, insa incearca sa aduci la acelasi numitor comun
Adica S 4/12, T 2/12 M 2/12 F 3/12 si Fu 1/12. Toate iti dau 12/12 adica un intreg.

Referitor la punctul 2 Fu va avea 2/6.

Omul de pe zebra.
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
ContSters250994, utilizator
adica primeste aceeasi cota ca un frate natural?
In lipsa de alti colaterali privilegiati partea II profita.

Omul de pe zebra
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
ContSters250994, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire cu incurcaturi chispy chispy buna ziua. Vreau sa gasesc un raspuna la acest caz. se considera persoanele x,y,z, tata x este casatorit de doua ori prima data cu y din care ... (vezi toată discuția)
Codul civil 1 oct. 2011 spiky spiky Bună ziua! Care sunt modificările aduse de noul cod civil (legea 287/2009) faţă de actualul cod civil in domeniul succesiunilor (mostenirilor)? Va ... (vezi toată discuția)
Mostenire contzmir contzmir Buna ziua, Am si eu o speta si sper sa ma ajutati. Este vorba de mostenitorii unei persoane X care este vaduv si nu are copii. Cum nu are sotie si nici ... (vezi toată discuția)